Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (za danes zaprto).
Filmski trenutki, ki povejo več kot sto besed

Filmski trenutki, ki povejo več kot sto besed

Pozorno si oglejmo odlomke iz filma Salon pri Romy. Opazujmo, kako je prikazan odnos med babico in vnučko. Ubesedimo ga in ustvarimo filmski strip.

Vnučka Romy in babica Stine imata prav posebno ljubeč odnos. A ni bilo vedno tako. Poglejmo si filmske izseke in opazujmo, kako se njun odnos spreminja. S pomočjo vprašanj odkrivajmo tiste male in velike trenutke, ki vnučko in babico zbližajo!

Natisni in izpolni

Za lažje opazovanje lahko vprašanja natisneš tukaj. Svoje odgovore primerjaj z drugimi.

Poglej si video

Odlomek 1: Uvod 

 • O čem se babica Stine, mama in Romy pogovarjajo? Je pogovor prijeten?
 • Kje stojita mama in babica Stine? Ju vidimo drugače kot Romy? Sta jasni ali sta zabrisani? Ali med pogovorom vidimo njun obraz?
 • Kako se Romy počuti? Zakaj tako meniš?

Odlomek 2: Predaja salona

 • V prizor “vstopimo” skozi izložbeno okno frizerskega salona. Kaj se dogaja v notranjosti?
 • Kakšen izraz ima na obrazu babica Stine? Kako gleda svojo vnučko?
 • Babica Stine pokliče Romy k sebi. Kamera nas zdaj postavi čisto blizu njima. Kaj se dogaja? Kakšen občutek nam daje tak premik kamere?
 • Na koncu se kamera odmakne. Romy in babico opazujemo skozi izložbeno okno. Kakšen je sedaj občutek? Ali je kaj drugače?

Odlomek 3: Bolezen

 • Mama in babica se vrneta od zdravnika. Babica Stine je izvedela, da ima Alzheimerjevo bolezen.* Kakšno je vzdušje?
 • Mama, babica in Romy stojijo vsaka na svojem koncu salona. Kakšen občutek nam vzbuja ta trenutek? Kako se do babice obnaša mama in kako Romy? Kako se počuti babica?
 • Ko Romy pristopi k babici in jo objame, zagledamo v ogledalu mamo. Kaj lahko razberemo iz njenega izraza na obrazu? Morda čuti drugače, kot uspe povedati z besedami?

*Za radovedne: več o Alzheimerjevi bolezni lahko preberemo v Kinobalonovi knjižici Salon pri Romy.

Odlomek 4: Konec 

 • Romy, babica Stine in mama sedijo skupaj na sedežu kombija. Kakšno je razpoloženje v prizoru? Kaj meniš, o čem razmišljajo?
 • Od kod jih pravzaprav opazujemo? Kaj še odseva na steklu? Kaj bi lahko pomenili ti odsevi? Namig: še enkrat prisluhnimo Romyjinemu zaključku zgodbe.

 

Ustvari filmski strip!
Natisni
Romy, babica Stine in mama vseh svojih čustev ne izražajo vedno na glas. A ugotovili smo, da se jim kljub temu po glavi podi mnogo različnih misli in čustev. Kaj meniš, da bi v teh trenutkih tišine rade povedale? To lahko tudi zapišeš!

Natisni fotografije filmskih prizorov in stripovske oblačke. Izreži oblačke (ali pa jih nariši), jih nalepi na fotografije in vanje vpiši, kaj se junakinjam podi po glavi. Svoj filmski strip predstavi drugim. Se vaše zgodbe razlikujejo?

Pripomočki


Dodatna gradiva

Kinobalon. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa Kinobalon.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.

Povezana vsebina

Salon pri Romy Kapsalon Romy

Mischa Kamp

Odkritosrčna zgodba o deklici Romy in njeni babici, ki ju neločljivo združi babičina demenca, prinaša otroški pogled na starost in bolezen, ob tem pa nas nežno spomni, zakaj je povezanost med generacijami neprecenljiva. 

Salon pri Romy: pogovor z režiserko in glavno igralko filma

Prisluhnite pogovoru o ustvarjanju filma Salon pri Romy, različnih babicah in zakaj je pomembno, da se pogovarjamo o demenci. Vmes pa na hitro zaplavamo še v mrzlo Dansko morje!

Kinoigrišče

Vsebine za raziskovanje filma in kina, igranje in ustvarjanje. Skoči noter!