Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 08:36, tel: 01 239 22 17 ).
Kinobalon/Otok v Ljubljani

Sampaguita Sampaguita, National Flower

Francis Xavier Pasion / Filipini / 2010 / 78 min / podnapisi, filipinščina / 8+

režija, scenarij Francis Xavier Pasion, fotografija Neil Daza, glasba Paulo Tirol, montaža Chuck Gutierrez, igrajo Izza Dimalanta, Ronalyn Ramos, Reynalyn Bunag, Tomas Morato, Maya Bernardo, Rinalyn Bernardo, Marlon Abalos, Jordan Isip, Jeffrey Abalos, producent Josabeth Alonso, John Victor Tence, produkcija Voyage Studios, prodaja Ignatius Films

festivali, nagrade Cinemalaya Independent Film Festival (2010) - posebna nagrada žirijePusan International Film FestivalVancouver International Film FestivalBerlin International Film Festival (Generation Section, Feb. 2011)

IMDb

zgodba
Film spremlja otroke, katerih življenja so prepletena z nacionalnim simbolom Filipinov – s cvetlico sampaguito. Sampaguita je majhna, bela in dišeča cvetlica, ki odtrgana zelo hitro ovene. Po žetvi jo morajo prodati v roku štiriindvajsetih ur. Cvetlice žanjejo v pokrajini Pampanga, kjer ni elektrike. Ronalyn je ena izmed otrok, ki svoj dom zapuščajo zaradi študija v mestu. Ko odraste, želi postati zdravnica, da bi lahko ozdravila svojo mater. Kot otrok s podeželja še vedno upa v boljšo prihodnost, kar ne velja za otroke v Manili, ki razmišljajo in se obnašajo kot odrasli. Živijo za trenutek in svojo revščino so sprejeli v prepričanju, da nimajo moči spremeniti realnosti. Reynalyn je prodajalka sampaguit v cerkvi v Quiapu. Tistega usodnega dne se odloči, da bo pobegnila materi, ki jo zlorablja. Marlon sampaguite prodaja v mestu. Prav nocoj ima rojstni dan in želi si edinole kupiti torto, ki bi jo delil s svojo družino. A usoda mu podeli rojstni dan, ki ga ne bo nikoli pozabil.
Vsi otroci v filmu tudi v resnici žanjejo sampaguito in jo prodajajo.

iz prve roke
»Sampaguita morda še najbolje predstavlja Filipine. Ni zgolj simbol, temveč ogledalo naši državi. Pogosto slišimo materinsko izjavo: otroci so prihodnost naše dežele. Ko sledimo popotovanju cvetlice sampaguite, lahko to dokažemo in ovržemo.«
– Francis Xavier Pasion, režiser

portret avtorja
Rojen na Filipinih v Manili, diplomiral cum laude na Ateneo de Manila, kjer je ustanovil prvo filmsko organizacijo na tej univerzi: Loyola Film Circle. Trenutno na univerzi predava o neodvisnem filmu. Sampaguita je njegov drugi film, ki je leta 2010 na filipinskem festivalu neodvisnega filma Cinemalaya prejel posebno nagrado žirije.

kritike
»Presilovit, da bi mu lahko rekli diskreten, preveč iskren, da bi bil ciničen.«
– Philbert Dy, Clickthecity.com

»Močan in provokativen filipinski film, ki se ponaša z neprisiljeno igro zasedbe naturščikov, omamno fotografijo Neila Daze in presunljivo priredbo filipinske himne v klavirskem solu Paola Tirola, je izjemno delo, ki si ga je vredno ogledati.«
– Mel Tobias, Vancouver International Film Festival

dodatne dejavnosti
Pogovor z režiserjem Francisom Xavierjem Pasionom
Po vsaki projekciji filma v Izoli in po projekciji 11. 6. ob 17:00 v Kinodvoru bo potekal pogovor z avtorjem filma.

Delavnica s Slovensko filantropijo
Po projekciji 19. 6. ob 17:00 sledi v dvorani polurna delavnica v sodelovanju s Slovensko filantropijo.

Gradivo za učitelje in starše
Ob filmu smo pripravili pedagoško gradivo o filmu. Objavljeno bo tudi pedagoško gradivo o dokumentarnem filmu, ki analizira vse štiri filme v sekciji Kinobalon na Kino Otoku. Gradiva bodo od 30. maja dostopna na tej strani.

Dodatna gradiva

Kinobalon na Kino Otoku 2011


Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Šivi Šavovi

Miroslav Terzić

torek, 14. 07. 2020 / 18:15 / Dvorana

Ana je prepričana, da je bil njen novorojenček, ki so ga pred osemnajstimi leti razglasili za mrtvega, v resnici ukraden in prodan za posvojitev. Nova sled ji vzbudi upanje, da ga bo končno našla, in poda se v neusmiljen boj s policijo, bolnišnično birokracijo in celo lastno družino, odločena, da bo naposled izvedela resnico.

Ema Ema

Pablo Larraín

torek, 14. 07. 2020 / 21:00 / Dvorana

Pablo Larraín prvič obrne pogled v mlado generacijo današnjega Čila in ustvari nepozaben portret plesalke reggaetona, ki se hoče svobodno gibati skozi svet. Film, poln fluorescentnih barv in energičnih urbanih ritmov, je zgodba o umetnosti, poželenju in sodobni družini.

Bacek Jon film: Farmagedon A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon

Will Becher, Richard Phelan

sreda, 15. 07. 2020 / 10:00 / Dvorana

Smešna medgalaktična pustolovščina, v kateri bo moral Bacek Jon uporabiti očarljivost, predrznost in veliko srce, da bo sebe in ostale rešil iz zagate.