Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).
Kinobalon/Otok v Ljubljani

Sampaguita Sampaguita, National Flower

Francis Xavier Pasion / Filipini / 2010 / 78 min / podnapisi, filipinščina / 8+

režija, scenarij Francis Xavier Pasion, fotografija Neil Daza, glasba Paulo Tirol, montaža Chuck Gutierrez, igrajo Izza Dimalanta, Ronalyn Ramos, Reynalyn Bunag, Tomas Morato, Maya Bernardo, Rinalyn Bernardo, Marlon Abalos, Jordan Isip, Jeffrey Abalos, producent Josabeth Alonso, John Victor Tence, produkcija Voyage Studios, prodaja Ignatius Films

festivali, nagrade Cinemalaya Independent Film Festival (2010) - posebna nagrada žirijePusan International Film FestivalVancouver International Film FestivalBerlin International Film Festival (Generation Section, Feb. 2011)

IMDb

zgodba
Film spremlja otroke, katerih življenja so prepletena z nacionalnim simbolom Filipinov – s cvetlico sampaguito. Sampaguita je majhna, bela in dišeča cvetlica, ki odtrgana zelo hitro ovene. Po žetvi jo morajo prodati v roku štiriindvajsetih ur. Cvetlice žanjejo v pokrajini Pampanga, kjer ni elektrike. Ronalyn je ena izmed otrok, ki svoj dom zapuščajo zaradi študija v mestu. Ko odraste, želi postati zdravnica, da bi lahko ozdravila svojo mater. Kot otrok s podeželja še vedno upa v boljšo prihodnost, kar ne velja za otroke v Manili, ki razmišljajo in se obnašajo kot odrasli. Živijo za trenutek in svojo revščino so sprejeli v prepričanju, da nimajo moči spremeniti realnosti. Reynalyn je prodajalka sampaguit v cerkvi v Quiapu. Tistega usodnega dne se odloči, da bo pobegnila materi, ki jo zlorablja. Marlon sampaguite prodaja v mestu. Prav nocoj ima rojstni dan in želi si edinole kupiti torto, ki bi jo delil s svojo družino. A usoda mu podeli rojstni dan, ki ga ne bo nikoli pozabil.
Vsi otroci v filmu tudi v resnici žanjejo sampaguito in jo prodajajo.

iz prve roke
»Sampaguita morda še najbolje predstavlja Filipine. Ni zgolj simbol, temveč ogledalo naši državi. Pogosto slišimo materinsko izjavo: otroci so prihodnost naše dežele. Ko sledimo popotovanju cvetlice sampaguite, lahko to dokažemo in ovržemo.«
– Francis Xavier Pasion, režiser

portret avtorja
Rojen na Filipinih v Manili, diplomiral cum laude na Ateneo de Manila, kjer je ustanovil prvo filmsko organizacijo na tej univerzi: Loyola Film Circle. Trenutno na univerzi predava o neodvisnem filmu. Sampaguita je njegov drugi film, ki je leta 2010 na filipinskem festivalu neodvisnega filma Cinemalaya prejel posebno nagrado žirije.

kritike
»Presilovit, da bi mu lahko rekli diskreten, preveč iskren, da bi bil ciničen.«
– Philbert Dy, Clickthecity.com

»Močan in provokativen filipinski film, ki se ponaša z neprisiljeno igro zasedbe naturščikov, omamno fotografijo Neila Daze in presunljivo priredbo filipinske himne v klavirskem solu Paola Tirola, je izjemno delo, ki si ga je vredno ogledati.«
– Mel Tobias, Vancouver International Film Festival

dodatne dejavnosti
Pogovor z režiserjem Francisom Xavierjem Pasionom
Po vsaki projekciji filma v Izoli in po projekciji 11. 6. ob 17:00 v Kinodvoru bo potekal pogovor z avtorjem filma.

Delavnica s Slovensko filantropijo
Po projekciji 19. 6. ob 17:00 sledi v dvorani polurna delavnica v sodelovanju s Slovensko filantropijo.

Gradivo za učitelje in starše
Ob filmu smo pripravili pedagoško gradivo o filmu. Objavljeno bo tudi pedagoško gradivo o dokumentarnem filmu, ki analizira vse štiri filme v sekciji Kinobalon na Kino Otoku. Gradiva bodo od 30. maja dostopna na tej strani.

Dodatna gradiva

Kinobalon na Kino Otoku 2011


Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Premiera

Sadeži pozabe Mila

Christos Nikou

sreda, 20. 10. 2021 / 20:30 / Dvorana

Režiser, ki so ga kritiki ob beneški premieri razglasili za novi up grškega novega vala, prinaša komično, nadrealistično in čudno aktualno zgodbo o identiteti, spominu in izgubi, postavljeno v svet, ki ga je zajela skrivnostna pandemija. Zmagovalec zadnjega Liffa.

Delo na zahtevo The Gig Is Up

Shannon Walsh

sreda, 20. 10. 2021 / 21:00 / Mala dvorana

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.

Divja Slovenija Divja Slovenija

Matej Vranič

četrtek, 21. 10. 2021 / 15:45 / Dvorana

Novi film Mateja Vraniča (Ptice jezer) je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.