Danes je blagajna odprta od 10:00 do 20:30 (odprto še 58 minut, tel: 01 239 22 17).
8. Festival žanrskega filma Kurja Polt: Držimo pesti
Od 8. do 13. junija 2021; v Kinodvoru, Slovenski kinoteki in na spletu.

“Ne držite se domačih kavčev. Grozljivo domačno je lahko tudi v kinu!” S tem apelom gledalcu smo lanskega februarja napovedali sedmo edicijo festivala Kurja Polt in tematsko retrospektivo “Onkraj das Unheimliche“, ki se je nato namesto kinu zgodila kar svetu. Freudovo nedomačno, poprej znano in domače, ki postane tuje in grozljivo, se je zajedlo v vse pore intimnega in javnega življenja, medtem ko se je življenje samo v veliki meri skrčilo na kavč.

Ker pa se je svet obrnil na glavo, moramo, vsaj za letos, na glavo postaviti tudi Kurjo Polt. Ta je običajno in po svojem bistvu močno analogna, retrospektivna in kinematografska. Vsako leto v Slovenijo začasno uvozi dragocene filmske kopije kultov in klasik žanrske dediščine, jih preda v roke mojstrom operaterjem, ti pa jih zavrtijo na velikem platnu v temi kinodvorane ter skupaj z živo prisotnim gledalcem ustvarjajo in ohranjajo izvorno kinematografsko izkušnjo. Toda filmske kopije in retrospektive zahtevajo odprte in polne dvorane. Današnje, kulturi in kinematografiji sila nenaklonjene razmere so zanje preveč negotove in tvegane. V duhu futuristične distopije, ki jo živimo, bo tako Kurja Polt letos postala kiborg. Filmski program bo odločno sodoben, filmski nosilci drastično digitalni, festival pa po svoji izvedbi hibriden. Filme bomo predvajali v kinu (#držimopesti) in na spletu. Na spletu bo potekala tudi Konferenca kultnega filma, ki jo že po tradiciji predstavljamo v sodelovanju z britansko Univerzo Northumbria; štela bo rekordne štiri dni in štiri predavanja mednarodnih teoretikov žanrskega filma. Prav tako na spletu bo potekala scenaristična delavnica Moj prvi grozljivi kratkometražec z nagrajeno britansko avtorico in teoretičarko Alison Peirse, medtem ko bosta domači delavnici fanzinarstva in filmske kritike, Naredi si fanzin in Naježimo dlako, ostrimo pogled!, potekali hibridno (#držimopesti).

V filmskem programu bo zgodovinskih kultnih klasik letos le za okus, zato pa bo od sodobnih, instantnih kultov pokalo po šivih. Takšen je že otvoritveni film, antikorporacijska znanstvenofantastična grozljivka Polaščevalka, s katero Brandon “Davidov sin” Cronenberg odločno prevzame očetovo štafeto. V odsotnosti običajnih festivalskih sekcij, retrospektiv, poklonov in fokusov smo letošnje filme za lažjo orientacijo gledalca razporedili v nekaj razpoloženjskih kategorij.

Plešem z volkovi združuje, kot se za žanrski festival spodobi, vse grozljivo, srhljivo, skrivnostno in borbeno, a ustvarjeno z umetniško žilico in odločnim avtorskim pečatom: z mojstrskim celovečernim prvencem in sublimno psihološko srhljivko Spanec je Nemčija v osebi režiserja Michaela Venusa dobila svojega Lyncha; virtuoz filmske koreografije borilnih veščin Tak Sakaguchi se v bravuri Nori samuraj Musashi kot legendarni Miyamoto Musashi bori s 588 nasprotniki – v realnem času in enem samem rezu; drugi celovečerec Johannesa Nyholma Koko-di Koko-da je prav po skandinavsko sprevrženo komična in srhljiva pravljica za odrasle; zaključni film festivala pa je v en dih kultna in kanonska klasika, zagonetna kronika izginotja, v kateri trčita represivna viktorijanska omika in starodavna avstralska divjina, Piknik pri Hanging Rocku mojstra režiserja Petra Weira.

Ker težki časi kar kličejo po komediji, Kliči H za humor: najbolj sveže festivalske žemljice so čudovito prismuknjena japonska sci-fi komedija o polžje počasnem potovanju v času Neskončni dve minuti in dokumentarec Osmi potnik na Odru, ki pokaže, kako se angleški avtobusarji lotijo odrske priredbe kultne klasike Ridleyja Scotta; Večerja po ameriško je hudičevo seksi antiromantična komedija in pravi ameriški neodvisnež stare šole; o norih kravarjih in eksplozivnih vimenih na Estonskem (laktokalipsa se bliža!) pa pripoveduje sočna animirana norija Stari mlekar.

Za posvečene žanrske znalce in klene ljubitelje kultnega filma bo največje mnoštvo ter najbolj divje in odbite festivalske filme nakopičil Divji horder: v spomin večno mlademu eksperimentatorju in našemu filmskemu heroju, Nobuhiku Ôbayashiju, se poklanjamo z avtorjevim poslednjim filmom Kinematografski labirint; kralj ameriškega B filma Lloyd Kaufman medtem z anarhično satiro korporativne Amerike po navdihu Shakespearjevega Viharja #ŠekspirjanskaŠtala dokazuje, da je pri 75 letih v vrhunski formi; Morgana je presunljiv dokumentarni portret petdesetletne gospodinje iz avstralskega zakotja, ki ji je pornografija rešila življenje; Jezus te usmeri k avtocesti je eksplozija popkulturne nostalgije in kiča, oklicana za “Matrico na tripu”; iz Wakaliwooda v Ugandi prihaja najbolj noro zabaven no-budget DIY komični akcioner in novodobna kultna klasika. In nato je tu še razvpiti polnočni kult queer in camp filma Gromskastrela! (1975), ki ga bomo na 16-milimetrski filmski kopiji zavrteli zgolj v kinu (#držimopesti).

Med pisanjem teh vrstic festivalska ekipa že zagotavlja filmske nosilce za spletno predvajanje in one druge za projekcijo v kinu ter pripravlja vse potrebno za izvedbo zahtevne hibridne edicije. Ali bodo junija kinodvorane odprte, ali bomo filme osme Kurje Polti zavrteli v kinu ali zgolj na kavču, ta hip še ne vemo. Kakorkoli že bo, Kurja Polt kliče K za kino. Naj živi kino! Naj živi žanrski film! Naj živi žanrski film v kinu! (#držimopesti #fingerscrossed)

Maša Peče in Festival Kurja Polt

ponedeljek, 14. 06. 2021

Pogovor z ekipo filma Osmi potnik na odru

Po projekciji filma v okviru festivala Kurja Polt 8 smo se v živo preko spleta pogovarjali z ekipo filma. V nadaljevanju vabljeni k ogledu posnetka pogovora.

četrtek, 10. 06. 2021

Pogovor za sladico po filmu Večerja po ameriško

Kinotripovci so se pogovarjali z režiserjem filma Adamom Carterjem Rehmeierjem in igralko Emily Skeggs: o ustvarjanju filma, komediji kot žanru, pisanju glasbe in najljubših večerjah … Vabljeni k ogledu pogovora in filma, ki je na spletnem Kinodvoru na ogled do 13. junija.

torek, 01. 06. 2021

Pogovor ob filmu Morgana

O filmu Morgana se je z režiserko Josie Hess in protagonistko Morgano Muses pogovarjala Petra Meterc. Posnetek pogovora si lahko ogledate v nadaljevanju prispevka.