Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (odprto še 02:33, tel: 01 239 22 17).
Kurja Polt 2021

Stari mlekar Vanamehe film

Mikk Mägi, Oskar Lehemaa / Estonija / 2019 / 88 min / estonščina

Stari in njegovi vnuki imajo samo 24 ur, da najdejo pobeglo kravo, preden ji raznese nepomolzeno vime in povzroči laktopokalipso. Na svoji epski poti se morajo naši junaki spopasti s festivalskimi hipiji, gozdnimi čudaki, delavci z žage in drugimi nevarnostmi, ki praviloma prežijo na človeka na estonskem podeželju.

režija Mikk Mägi, Oskar Lehemaa, scenarij Mikk Mägi, Peeter Ritso, Oskar Lehemaa, fotografija Urmas Jõemees, montaža Oskar Lehemaa, glasba Sten-Olle Moldau, Lauri Kadalipp, animacija Eger Kesa, Olga Stalev, glasovi Mikk Mägi, Oskar Lehemaa, Jan Uuspõld, Märt Avandi, Jaagup Kreem, Mart Kukk, Indrek Ojari, Kristjan Lüüs, produkcija Erki Heinsalu, Veiko Esken, Tanel Tatter

IMDb

Fotografije

zgodba
Stari mlekar dobi na počitnice vnuke, ki naj bi na njegovi kmetiji preživeli poletje. Trdno odločen, da mora potomstvo začutiti preprosto lepoto življenja na deželi, jih goni kot sužnje, v zahvalo pa pamži po nesreči izpustijo na svobodo njegovo dragoceno in do konca izkoriščano kravo.

kritike
“Baltska kmetavzarska šok komedija Stari mlekar ni film za občutljivce in krhke dušice, za takšne, ki so alergični na laktozo, ali tiste, ki nimajo smisla za humor. Gre za celovečerno ekspanzijo animirane spletne serije, ki sta jo Peeter Ritso in Mikk Mägi začela ustvarjati leta 2012 med študijem malodane kot umazan vic. Serija je postaja neznansko uspešna, kar zastavlja nekaj resnih vprašanj o moralnem in psihološkem zdravju Estoncev. Kakorkoli že, posmehljiv pogled na kmečko življenje je precej univerzalna reč, tako kot vse razne telesne funkcije in hlapi, ki kaj kmalu zavejejo čez platno. Stari mlekar, ki ga režirata Mägi in Oskar Lehemaa (Bad Hair), je nov vrhunec stop animacije in veličasten spust v globine vulgarne komedije!”
– Rupert Bottenberg, Filmski festival Fantasia

“Stari je nastal pred skoraj desetimi leti, ko sta se na estonski likovni akademiji spoznala dva tipa – Peeter Ritso in Mikk Mägi – in začela skupaj ustvarjati kratke videe s tem animiranim likom v glavni vlogi. Stari je nekaj let nastopal samo na YouTubu, kjer je hitro postal senzacija. Estonci so bili navdušeni nad njegovim črnim humorjem, godrnjavostjo in nesramnimi vici. Mikk Mägi in Peeter Ritso sta začela celovečerec pripravljati leta 2017, nato pa se je ekipi za pomoč pri scenariju pridružil mlad filmski režiser Oskar Lehemaa. Navsezadnje sta celovečerec režirala Mägi in Lehemaa. /…/ Morda bo koga presenetila politična nekorektnost. Film se po eni strani naslanja na tradicijo klasičnega estonskega lutkovnega filma, na drugi strani pa absurdni zaplet vanj vnese drugačno vzdušje. Delo v marsikaterem pogledu drega v sodobno popkulturo in zbode tudi ‘starce’, ki jih vsi srečujemo v svojem okolju. Režiserja pa vendarle pravita, da je Stari kljub nenehnemu preklinjanju in razpoloženjskim nihanjem dober človek, ki ima svoje vnuke rad. Globoko v sebi ima rad celo živali. Njegova mehka duša se pač skriva pod podobo robatega podeželana. Lahko bi torej rekli, da ima film tudi politični podton. /…/ Glas je eden najpomembnejših vidikov lika Starega. Za tem momljajočim zvokom se skriva režiser Mikk Mägi, Oskar Lehemaa pa je posodil glas vnukom. V Estoniji se ne zgodi tako redko, da slišite ljudi oponašati Starega. Režiserja pravita, da je ta glas v njunem življenju postal nekaj tako običajnega, da se včasih zalotita, da ga uporabljata v povsem vsakdanjih situacijah.”
– Aurelia Aasa, Estonian Film

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Neskončni spomin La memoria infinita

Maite Alberdi

sreda, 22. 05. 2024 / 19:30 / Mala dvorana

Srce parajoč in hkrati navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni. Film Maite Alberdi (Krt) je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

sreda, 22. 05. 2024 / 20:20 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 23. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.