Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).
Kurja Polt 2021

Neskončni dve minuti Droste no hatede bokura

Junta Yamaguchi / Japonska / 2020 / 70 min / japonščina

Za počit smešna in čudovito prismuknjena sci-fi komedija, ki žanr znanstvene fantastike začrta na novo in nadvse izvirno, je lani obnorela Japonsko in letos osvaja svetovne festivale. Neskončni dve minuti je najboljše zdravilo za naše težke čase!

režija Junta Yamaguchi, scenarij Makoto Ueda, fotografija Junta Yamaguchi, montaža Junta Yamaguchi, glasba Koji Takimoto, igrajo Kazunari Tosa, Aki Asakura, Riko Fujitani, Gota Ishida, Masashi Suwa, Yoshifumi Sakai, Haruki Nakagawa, Takashi Sumita, Munenori Nagano, Chikara Honda, produkcija Takahiro Otsuki, Kazuchika Yoshida

IMDb

Fotografije

Neskončni dve minuti
Neskončni dve minuti

zgodba
Ko se lastnik kavarne Kato nekega večera po stopnicah povzpne v svoje malo stanovanjce, na televizijskem zaslonu zagleda samega sebe, kako pravi: “Hej, jaz sem ti, dve minuti v prihodnosti!” V časovni zanki, ki leze počasi kot polž, se mu kmalu pridružijo osebje kavarne, dekle iz sosednje brivnice, skrivnostna pripadnika kulta in besna gangsterja.

zanimivosti
Neskončni dve minuti sta celovečerni prvenec popularnega japonskega umetniškega kolektiva EUROPE KIKAKU. Čeprav gre v prvi vrsti za gledališko skupino, ustvarja kolektiv tudi scenarije za film in televizijo, dogodke, performanse in varietejske predstave, radijske igre in mobilne aplikacije. Film Neskončni dve minuti so posneli v kavarni Nijo v Kjotu, od koder prihajajo. K žanru znanstvene fantastike, ki ga navadno povezujemo s posebnimi učinki in posegi montaže, so pristopili na svež in izviren način: potovanje v času so poustvarili z dolgimi kadri, nanizanimi v 70 kontinuiranih minut tega časovnega čudeža.

iz prve roke
“Ker sem gledališčnik, si rad zamišljam prizore z igralci v dolgih kadrih, kot bi bili na odru. Mislim, da moramo izkoristiti to našo specifiko in se filma lotiti z izvirno zamislijo. Iskreno verjamem, da nam je ta film uspel po zaslugi naše gledališke skupine. Sprejeli so vse moje nesmiselne zahteve, zato smo lahko eksperimentirali. Če bi moral napisati ta scenarij za koga drugega, ne bi nikoli napisal česa tako eksperimentalnega. Film bi bilo zagotovo lažje posneti, a verjamem, da ne bi prinesel nič prebojnega. Vsa zasedba je to razumela, zato je bila pripravljena na to težko nalogo. Sodelovali so z mano, dokler nismo prišli do cilja. To je nekaj, na kar sem ponosen.”
– Makoto Ueda, scenarist

kritike
“Režijska mojstrovina, ki poka od radosti.”
– Shin’ichirô Ueda, režiser filma Smrt v enem kadru (One Cut of the Dead)

“Na filmih z ansambelsko igralsko zasedbo je nekaj čarobna. Dobro naoljene mašine so. Ali vsaj morajo biti, če hočejo, da jim uspe. /…/ In z veseljem vam lahko poročam, da je Neskončni dve minuti pravi triumf neodvisnega filma. Njegova premisa je navidez preprosta: televizije so časovni stroji. No, ena televizija in en računalniški monitor. Televizija v kavarni transportira preteklost v prihodnost, ki jo vidimo na računalniku lastnika kavarne. Hm, morda sem se zlagal, stvar v resnici ni tako preprosta. /…/ Kot pri vsakem filmu, ki se vrti okoli potovanja v času, je le vprašanje časa, kdaj vas bo začela od silnega tuhtanja boleti glava. A na srečo je razlaga tu del premise in dialoga, medtem ko se vse več prijateljev pridruži zabavi. In ‘prijatelji’ so v tem filmu ključna beseda. Njegova srčika so liki in njihovi odnosi. Zato se ne trudite dešifrirati, ali potovanje v času resnično ‘deluje’. Osredotočite se na ljudi, ki v času potujejo. Z veseljem vam povem, da ni nič lažjega. Igralci tega sijajnega japonskega znanstvenofantastičnega neodvisneža so zares očarljiva druščina.”
– Marcos Codas, Dread Central

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.