Danes je blagajna odprta od 16:30 do 21:00 (odpre se čez 04:30).

Jezus te usmeri k avtocesti Jesus Shows You the Way to the Highway

Miguel Llansó / Španija, Etiopija, Estonija, Romunija, Velika Britanija, Latvija / 2019 / 82 min / angleščina

Afro Batman obvlada kungfu, Robert Redford in Richard Pryor sta čisto papirnata, virtualni Stalin vihti srp in kladivo, dokler nas Jezus ne odreši in usmeri k avtocesti. Dobitnik nagrade Imagining the Future na festivalu fantastičnega filma v Neuchâtelu in nagrade občinstva na festivalu Fantasia v Montrealu.

režija Miguel Llansó, scenarij Miguel Llansó, fotografija Israel Seoane, Erik Põllumaa, Michal Babinec, montaža Velasco Broca, glasba Bill Dixon, posebni učinki Paddy Eason, igrajo Daniel Tadesse Gagano, Agustín Mateo, Guillermo Llansó, Gerda-Anette Allikas, Lauri Lagle, Iveta Pole, Solomon Tashe, Carlo Pironti, Rene Köster, produkcija Sergio Uguet de Resayre (Lanzadera Films), Meseret Argaw, Miguel Llansó, Kristjan Pütsep, Guna Stahovska, Daniel Taye Workou, Andy Starke, Cristian Nicolescu

IMDb

Fotografije

Jezus te usmeri k avtocesti
Jezus te usmeri k avtocesti

zgodba
Agenta CIE Palmer in Gagano morata uničiti računalniški virus, imenovan “Sovjetska zveza”. S pomočjo virtualne realnosti vstopita v sistem, toda njuna misija se izkaže za past. Llansójev drugi celovečerec, tako kot debi Crumbs (2015), posnet v Etiopiji, odene afrofuturizem v retro estetiko hladnovojnih vohunskih trilerjev, znanstvene fantastike in B-akcionerjev. Toda pod krinko in šminko prave eksplozije popkulturne nostalgije Jezus razmišlja o realnosti današnjega dne – virtualni, simulirani in nič manj begajoči od multikulturne časovno-prostorske zagonetke te “Matrice na tripu”.

kritike
“Resnično originalni umetniški glasovi so redkost. Ko govorimo o sodobnem žanrskem filmu, lahko inovatorje v 21. stoletju preštejemo na prste. Filmarji, kot so Khavn s Filipinov, Q iz Indije, Sono Sion in Ujicha iz Japonske ter Belgijca Hélène Cattet in Bruno Forzani, so skozi filmsko džunglo, polno strahotno podobnega materiala, urezali samosvoje poti. In v zadnjih letih se je njihovim vrstam pridružil nov glas, Miguel Llansó, ki je s svojim afrofuturističnim sci-fi prvencem Crumbs pred nekaj leti osupnil festivalska občinstva. Zdaj se vrača z drugim celovečercem Jezus te usmeri k avtocesti, ki je tako bizaren in unikaten, kot smo upali. /…/ Jezus ima vse, kar išče avanturistični ljubitelj filma. Je kompleksen, izviren, zabaven, smešen in čisto drugačen od vsega, kar ste videli doslej.”
– J Hurtado, Screen Anarchy

“Llansójev drugi celovečerec je navdihnjen kolaž retro eksploatacijskih tropov in čiste absurdnosti. /…/ Rezultat je čarovniški zvarek cenenih ponaredkov evropskih bondiad iz šestdesetih, filipinskega eksploatacijskega filma sedemdesetih, starih kungfu filmov, retro televizijskega sci-fi kiča, zamaskiranega mačizma v stilu mehiških luchadorjev in še kopice drugih elementov, precejenih skozi narativno sito hladnovojne napetosti in afrofuturistične tehno-fantazije. /…/ za ljubitelje simpatično obskurnih popkulturnih referenc bo Jezus te usmeri k avtocesti tako očarljivo nesmiseln kot njegov navdihnjeni naslov. /…/ V svoji skrajni sprevrženosti je ta film, prežet z duhom Ruba Goldberga, prej burkaško zabaven kot za počit smešen. Toda nedvomno odstopa od vsega, kar smo kdaj videli (razen morda Llansóvega Crumbs), kar je vrlina, ki poraja kultne filme.”
– Dennis Harvey, Variety

Spletni ogled filma

Ne morete v kino? Ta film si lahko ogledate tudi na spletu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tri nadstropja Tre piani

Nanni Moretti

ponedeljek, 18. 10. 2021 / 17:30 / Dvorana

Nanni Moretti se v razburkani pripovedi o treh družinah, živečih v isti zgradbi, dotakne tem, kot so krivda in pravica, starševska odgovornost ter neizbrisne posledice naših odločitev.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

ponedeljek, 18. 10. 2021 / 18:30 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Premiera

Delo na zahtevo The Gig Is Up

Shannon Walsh

ponedeljek, 18. 10. 2021 / 20:30 / Dvorana

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.