Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 03:23).
Kurja Polt 2021

Piknik pri Hanging Rocku Picnic at Hanging Rock

Peter Weir / Avstralija / 1975 / 107 min / angleščina

Sublimna, zagonetna kronika izginotja, v kateri trčita represivna viktorijanska omika in starodavna divjina avstralske pokrajine, posneta po znamenitem romanu avstralske pisateljice Joan Lindsay, je uvedla novo dobo avstralske kinematografije in zapečatila mednarodni sloves mojstra režiserja Petra Weira.

režija Peter Weir, scenarij Cliff Green (po istoimenskem romanu Joan Lindsay), fotografija Russell Boyd, montaža Max Lemon, glasba Bruce Smeaton, igrajo Rachel Roberts, Dominic Guard, Helen Morse, Jacki Weaver, Kirsty Child, Anne Lambert, Frank Gunnell, Anthony Llewellyn-Jones, Vivean Gray, produkcija Hal McElroy, Jim McElroy

IMDb

Fotografije

zgodba
Avstralija leta 1900. Skupina dijakinj ženskega kolidža Appleyard se nekega lepega poletnega dne pripravlja na izlet in ležeren piknik pri Hanging Rocku. Valentinovo je in v zraku se čuti razposajeno vznemirjenje. Toda nekaj deklet bo danes brez sledu izginilo.

kritike
“Weirov čudovit in tesnoben film je prej kot filmska detektivka popotovanje v mistiko, a hkrati razmislek o vprašanjih razrednih struktur in spolne represije v avstralski družbi. Film poetične groze, katerega skrivnosti še danes burijo gledalce.”
The Criterion Collection

“Film, ki je skoraj v celoti zgrajen iz namigov. Njegove metode so varljive, ne nujno zato, da bi nas preslepil, temveč da bi nas prisilil razpreti domišljijo. Namesto ekspozicije g. Weir in njegov scenarist Cliff Green ponudita razpoloženja. Uvodna sekvenca, v kateri spoznamo dijakinje kolidža Appleyard za mlade dame, dramatizira njihovo nedolžnost s takšno intenziteto, da se nemudoma počutimo povsem obkrožene s spolnim hrepenenjem: dijakinj po dijakinjah, dijakinj po učiteljici, učiteljice po nekom neznanem, celo služkinje po vrtnarju. /…/ Film se med drugim zaveda, da so nekatera romantična hrepenenja, zlasti pri mladih, tako silovita, da jih preprosto ni mogoče zajeziti. Rezultat je film, ki je hkrati strašljiv in seksi.”
– Vincent Canby, The New York Times

“Peter Weir je s Piknikom pri Hanging Rocku ustvaril film hipnotične skrivnostnosti in potlačene spolne histerije. Odlikujeta ga tudi dva od pečatov sodobne avstralske kinematografije: čudovita fotografija in zgodba o prepadu med evropskimi naseljenci in skrivnostmi njihovega starodavnega novega doma.”
– Roger Ebert, Chicago Sun-Times

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.