Danes je blagajna odprta od 16:30 do 21:00 (odpre se čez 04:21).
Kurja Polt 2021

Piknik pri Hanging Rocku Picnic at Hanging Rock

Peter Weir / Avstralija / 1975 / 107 min / angleščina

Sublimna, zagonetna kronika izginotja, v kateri trčita represivna viktorijanska omika in starodavna divjina avstralske pokrajine, posneta po znamenitem romanu avstralske pisateljice Joan Lindsay, je uvedla novo dobo avstralske kinematografije in zapečatila mednarodni sloves mojstra režiserja Petra Weira.

režija Peter Weir, scenarij Cliff Green (po istoimenskem romanu Joan Lindsay), fotografija Russell Boyd, montaža Max Lemon, glasba Bruce Smeaton, igrajo Rachel Roberts, Dominic Guard, Helen Morse, Jacki Weaver, Kirsty Child, Anne Lambert, Frank Gunnell, Anthony Llewellyn-Jones, Vivean Gray, produkcija Hal McElroy, Jim McElroy

IMDb

Fotografije

zgodba
Avstralija leta 1900. Skupina dijakinj ženskega kolidža Appleyard se nekega lepega poletnega dne pripravlja na izlet in ležeren piknik pri Hanging Rocku. Valentinovo je in v zraku se čuti razposajeno vznemirjenje. Toda nekaj deklet bo danes brez sledu izginilo.

kritike
“Weirov čudovit in tesnoben film je prej kot filmska detektivka popotovanje v mistiko, a hkrati razmislek o vprašanjih razrednih struktur in spolne represije v avstralski družbi. Film poetične groze, katerega skrivnosti še danes burijo gledalce.”
The Criterion Collection

“Film, ki je skoraj v celoti zgrajen iz namigov. Njegove metode so varljive, ne nujno zato, da bi nas preslepil, temveč da bi nas prisilil razpreti domišljijo. Namesto ekspozicije g. Weir in njegov scenarist Cliff Green ponudita razpoloženja. Uvodna sekvenca, v kateri spoznamo dijakinje kolidža Appleyard za mlade dame, dramatizira njihovo nedolžnost s takšno intenziteto, da se nemudoma počutimo povsem obkrožene s spolnim hrepenenjem: dijakinj po dijakinjah, dijakinj po učiteljici, učiteljice po nekom neznanem, celo služkinje po vrtnarju. /…/ Film se med drugim zaveda, da so nekatera romantična hrepenenja, zlasti pri mladih, tako silovita, da jih preprosto ni mogoče zajeziti. Rezultat je film, ki je hkrati strašljiv in seksi.”
– Vincent Canby, The New York Times

“Peter Weir je s Piknikom pri Hanging Rocku ustvaril film hipnotične skrivnostnosti in potlačene spolne histerije. Odlikujeta ga tudi dva od pečatov sodobne avstralske kinematografije: čudovita fotografija in zgodba o prepadu med evropskimi naseljenci in skrivnostmi njihovega starodavnega novega doma.”
– Roger Ebert, Chicago Sun-Times

Spletni ogled filma

Ne morete v kino? Ta film si lahko ogledate tudi na spletu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tri nadstropja Tre piani

Nanni Moretti

ponedeljek, 18. 10. 2021 / 17:30 / Dvorana

Nanni Moretti se v razburkani pripovedi o treh družinah, živečih v isti zgradbi, dotakne tem, kot so krivda in pravica, starševska odgovornost ter neizbrisne posledice naših odločitev.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

ponedeljek, 18. 10. 2021 / 18:30 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Premiera

Delo na zahtevo The Gig Is Up

Shannon Walsh

ponedeljek, 18. 10. 2021 / 20:30 / Dvorana

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.