Danes je blagajna odprta od 16:30 do 21:00 (odpre se čez 03:53).
Kurja Polt 2021

Nori samuraj Musashi Kyô Musashi

Yûji Shimomura / Japonska / 2020 / 91 min / japonščina

Poklon in v isti dih popolna demistifikacija, matematična razčlemba tehnike in etosa borilne veščine. Impresivno, dolgočasno, sublimno, naporno in vedno bolj izžejano ... Čudovito! Drzen filmski podvig, ki ne stremi k všečnosti.

režija Yûji Shimomura, scenarij Sion Sono, fotografija Yasutaka Nagano, montaža Shinichi Fujita, Yûji Shimomura, glasba Hidehiro Kawai, igrajo Tak Sakaguchi, Kento Yamazaki, Yôsuke Saitô, Ben Hiura, Arata Yamanaka, produkcija Shinichi Fujita

IMDb

Fotografije

Nori samuraj Musashi
Nori samuraj Musashi

zgodba
Po kratki uvodni ekspoziciji se pred nami odvrti 77-minutna sekvenca, v kateri se igralec, kaskader in virtuoz filmske koreografije borilnih veščin Tak Sakaguchi (Versus) kot sloviti japonski samuraj in neporaženi mečevalec Musashi Miyamoto (1584–1645) bori z nasprotniki. S 588 nasprotniki – v realnem času in enem samem kadru! Bravura, ki jo je Yûji Shimomura, koreograf akcijskih prizorov korejske zgodovinske zombične serije Kingdom, posnel po scenariju žanrskega prvaka Siona Sona, ni toliko poklon chanbari, samurajskemu filmu, kot poklon umetnosti in naporu mečevanja samega.

kritike
Nori samuraj Musashi, eden tistih junaških filmskih podvigov, katerih ambicioznost se po osupljivosti kosa le z njihovo izvedbo, se je porodil v glavi Siona Sona, zato ne preseneča z značilno mešanico filmskega esprija in prelivanja krvi. Da med nastajanjem filma nihče ni bil resno ranjen, je naravnost neverjetno. Šlo je namreč za klasični pristop k snemanju, z resničnimi meči, ki je od vsakega igralca in kirare-yaku statista zahteval brezhibno izvedbo, medtem ko je predstava zvezde filma Taka Sakaguchija naravnost neverjeten vzdržljivostni podvig. Vse življenje ste lahko goreč ljubitelj športa, pa boste redko, če sploh kdaj, srečali takšno raven vzdržljivosti in veščine. /…/ Nori samuraj Musashi ni popoln film. So trenutki, ko tempo popusti, in trenutki, ko kljub domiselni rabi scenografije in rekvizitov film postane repetitiven. A če bi ga za to grajali, bi bilo tako, kot če bi bolj čislali brezhibno narejen sendvič kot razkošno pojedino z 12 hodi, ker je pri strežbi natakar polil omako. /…/ Tako neustrašno filmanje je resnična redkost in zasluži si, da ga slavimo. Nori samuraj Musashi gledalca mnogo bolj posrka vase, kot bi lahko upravičeno pričakovali. To je omamen in osupljiv film, ki se bo v zgodovino samurajskega filma zapisal kot eden največjih. Dostojen poklon legendarnemu umetniku mečevanja in hkrati priložnost za gledalca, da si nekaj najbolj nadarjenih umetnikov današnjega dne ogleda v blesteči formi.”
– Jennie Kermode, Eye For Film

Spletni ogled filma

Ne morete v kino? Ta film si lahko ogledate tudi na spletu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tri nadstropja Tre piani

Nanni Moretti

ponedeljek, 18. 10. 2021 / 17:30 / Dvorana

Nanni Moretti se v razburkani pripovedi o treh družinah, živečih v isti zgradbi, dotakne tem, kot so krivda in pravica, starševska odgovornost ter neizbrisne posledice naših odločitev.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

ponedeljek, 18. 10. 2021 / 18:30 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Premiera

Delo na zahtevo The Gig Is Up

Shannon Walsh

ponedeljek, 18. 10. 2021 / 20:30 / Dvorana

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.