Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odprto še 08:52, tel: 01 239 22 17).

VsakDan8Marec

Učna ura Mesta žensk ob ogledu filmov na temo enakosti spolov.

Učno uro priporočamo ob ogledu filmov, v katerih so izpostavljene teme enakosti spolov in pravice žensk . Nekaj predlogov takih filmov najdete ob strani. Za večino navedenih filmov je na voljo tudi pedagoško gradivo, v katerem je film podrobneje analiziran, obravnavo pa lahko dopolnite še z učno uro Mesta žensk.

Učno uro pa priporočamo tudi ob drugih filmih, če v pogovoru načenjamo vprašanja filmskega prikaza spolov, reprodukcije spolnih stereotipov in filmskih likov, ki te presegajo.

Učna ura je zasnovana kot kviz, v katerem se pomeri več skupin dijakov in dijakinj. Profesorica ali profesor pogovor lahko (s pomočjo priloženih gradiv in pojasnil k posameznim vprašanjem iz kviza) razširi na vprašanje splošne zastopanosti žensk v razmerju do moških v vsakdanjem življenju. Učno uro lahko zaključi s predstavitvijo zgodovine mednarodnega dneva žensk in njegovega pomena danes ali navezavo na kampanjo #MeToo.

Več o Mestu žensk.

Aleksandrinke Aleksandrinke

Metod Pevec

Dojilja, varuška, sobarica, pa tudi prva spremljevalka egiptovske kraljice Faride, najbogatejša tujka v Egiptu: vse so bile slovenske aleksandrinke. Velike, včasih tragične zgodbe, v katerih se usodno soočita ženska in svet, ko še nihče ni slišal za feminizem.

Sonita Sonita

Rokhsareh Ghaem Maghami

Naj te film z rimami odpelje na pot uporniških sanj!

Mustang Mustang

Deniz Gamze Ergüven

Prvenec mlade turške režiserke Deniz Gamze Ergüven je navdihujoča zgodba o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije.

Banda punc Bande de filles

Céline Sciamma

Režiserka Vodnih lilij in Pobalinke v svojem najnovejšem filmu znova sledi odraščajočemu dekletu, ki išče svojo identiteto, razpeta med lastnimi željami in pričakovanji družbe. Otvoritveni film sekcije Štirinajst dni režiserjev festivala v Cannesu.

Kamenje v mojih žepih Rocks in My Pockets

Signe Baumane

Neposredna, globoko osebna, a tudi družbenokritična animirana pripoved, v kateri Signe Baumane, oborožena z ironijo, humorjem in divjo ustvarjalnostjo, raziskuje svoj psihološki DNK, da bi našla vir norosti, s katero se spopadajo ženske v njeni družini.

Perzepolis Persepolis

Vincent Paronnaud in Marjane Satrapi

Pravi pogum True Grit

Ethan in Joel Coen

Predelava kultnega romana Charlesa Portisa in istoimenskega vesterna Henryja Hathawaya z Johnom Waynom v glavni vlogi je pustolovska zgodba o pogumu in maščevanju izpod taktirke prav tako kultnih bratov Coen, ki pristno poustvarja neposreden humor in surovo lepoto ameriške literarne klasike.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Wilcox Wilcox

Denis Côté

torek, 19. 11. 2019 / 14:50 / Dvorana

Tiho, meditativno posvetilo begu iz hrupa zahodne civilizacije in iskanju ultimativne svobode onkraj družbenih norm.

LIFFe / Kralji in kraljice

Leto svobode Das freiwillige Jahr

Ulrich Köhler, Henner Winckler

torek, 19. 11. 2019 / 16:15 / Dvorana

Družinska drama o očetu, ujetem v spone neizpolnjenih sanj, ki se mora sprijazniti, da odraščajoči hčerki ne more vsiliti svojih pričakovanj in nadzorovati njenega življenja.

LIFFe / Kralji in kraljice

Svoboda Liberté

Albert Serra

torek, 19. 11. 2019 / 18:20 / Dvorana

Subverziven pogled na francosko plemstvo ob koncu 18. stoletja, ko je med libertinci vladalo eno samo načelo – užitek.