Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (za danes zaprto).
V Kinodvor prihaja 7. filmski festival Kinotrip – mladi za mlade

V Kinodvor prihaja 7. filmski festival Kinotrip – mladi za mlade

Med 20. in 22. oktobrom bo v Kinodvoru potekal 7. mednarodni filmski festival Kinotrip. Filmski sprehod nas bo vodil skozi pisane pokrajine mladih: od hipnotičnih podob Beneške lagune do živo oranžne avstralske puščave, s hitrimi obrati športne drame in rahločutnimi izpovedmi, ki rušijo meje in širijo obzorja. Vstopnice so že v prodaji!

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Sedma edicija prinaša šest celovečernih filmov za različne filmske okuse vseh starosti, na festival pa se znova vrača Kinotripčič – program kratkih filmov. Celoten program je tudi letos skrbno izbrala ekipa Kinotripovega filmskega kluba, ki jo letos sestavlja devet srednješolk.

Festival začenjamo v četrtek, 20. oktobra, ko bo najprej na sporedu film Atlantida (Atlantide, Yuri Ancarani), ki nam bo v hipnotičnem utripu življenja mladostnikov razkril Benetke, kakršnih ne vidimo na idiličnih razglednicah. Zvečer bo sledilo uradno odprtje festivala s filmom Olga (Olga; Elie Grappe), ki se dogaja med Ukrajino in Švico ter iz osebne zgodbe o predanosti športu preraste v pripoved o političnem in družbenem zorenju. V neizmerno veselje nam je, da lahko ob tem najavimo prihod protagonistke, mlade ukrajinske igralke Anastasiie Budiashkine. Po projekciji filma bodo pogovor v živo z njo vodile članice letošnje Kinotripove ekipe.

Z izjemno aktualnimi tematikami bo filmski program prežet tudi v petek, 21. oktobra. Festivalski dan bomo začeli z iskrenim dokumentarnim filmom V mojem imenu (Nel mio nome, Nicolò Bassetti) o štirih prijateljih, ki jih druži raziskovanje, oblikovanje in utrjevanje identitete kot transspolne osebe. Nadaljevali bomo s filmom Sonce (Sonne), drznim prikazom odraščanja v vmesnem prostoru raznolikih kultur in vrtincu družbenih omrežij, ki je mladi režiserki Kurwdin Ayub prinesel nagrado za najboljši prvenec na letošnjem filmskem festivalu Berlinale. Petkov večer bomo zaključili z razgretimi in barvitimi zgodbami kratkih filmov v programu Kinotripičič.

V soboto, 22. oktobra, bomo filmski sprehod začeli sredi avstralske puščave s svojevrstno avanturo in razmislekom o času ter civilizaciji ob filmu Walkabout (Walkabout, Nicolas Roeg), festivalsko dogajanje pa zvečer sklenili z navdihujočo zgodbo o prijateljstvu, tekmovalnosti in uporništvu v dokumentarnem filmu Ajde mulci (Allons enfants, Thierry Demaizière, Alban Teurlai), prikazu osmih mladostnikov, ki živijo za ples in zaradi njega.

Filmski gostje in spremljevalno dogajanje
Poleg Anastasiie Budiashkine se bodo mladim v filmskih pogovorih pridružili tudi zanimivi domači gosti. Njihova imena in razpored pogovorov bomo sproti objavljali na spletni strani in družbenih omrežjih.

To jesen nas čakajo tudi štiri nove epizode podkasta Kinotripanje. Pred mikrofonom so se letošnji ekipi Kinotripa pridružili Benjamin Krnetić, Lina Akif, Suzana Tratnik, Evan Grm, Peter Cerovšek in Matevž Jerman. Skupaj so tripali na filme, kino in druge aktualne teme, povezane z letošnjim programom, pa tudi širšo mlado generacijo. V času festivala jim lahko prisluhnete na Kinodvorovi spletni strani www.kinodvor.org/podkast-kinotripanje/.

Na festivalu se bodo s svojimi izdelki predstavili udeleženci predfestivalske videodelavnice Afne guncat, ki jo je vodil umetniški duet Doplgenger in je v Kinodvoru potekala v sodelovanju z 28. mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk.

Med filmi bo poskrbljeno še za filmska druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mlade Kinotripovke pripravile zanimive filmske uvode. Na zaključni projekciji festivala bodo mladi podelili Kinotripovo nagrado občinstva.

Festivalske vstopnice
Vstopnice za filmska potovanja bodo v prodaji od danes, 3. oktobra, pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 v Ljubljani (01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org). Možen je tudi nakup preko spleta.

Za dijake in študente:
Posamezna projekcija: 4,5 €
Posamezna projekcija za skupine s štirimi in več gledalci: 3 € / osebo
Festivalska vozovnica za vseh sedem filmov: 21 € 

Za člane kluba Kinodvor: 3,8 €

Za ostale obiskovalce:
Posamezna projekcija: 5,3 €
Festivalska vozovnica za vseh sedem filmov: 28 € 

Za novinarske vstopnice se lahko prijavite Aliki Kalagasidu na press@kinodvor.org.

Sedmo Kinotripovo generacijo sestavljajo Stela Artes Štern, Julija Bauer, Zala Humar, Zoja Klemenčič, Tatjana Kobe, Julija Pavlin Vodušek, Ajda Simčič, Ajda Varl in Zarja Žagar. 

Partnerji in podporniki 7. mednarodnega festivala Kinotrip:
Mestna občina Ljubljana – ustanoviteljica Javnega zavoda Kinodvor
Slovenski filmski center
Avstrijski kulturni forum, FIVIA – Vojnik, FeKK – Mednarodni festival kratkega filma, Francoski inštitut v Sloveniji, Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk, Srednja medijska in grafična šola, Veleposlaništvo Švice v Republiki Sloveniji

Več informacij in festivalski program
Celoten program festivala je objavljen tudi na Kinodvorovi spletni strani. Dogajanje pa lahko sproti spremljate na profilih na Facebooku in Instagramu.

Fotografije in zapise o filmih najdete na našem press FTP-ju, v mapi 7. festival Kinotrip:
ftp://212.30.64.142/
ime: ftppress
geslo: pressftp557

Veselimo se vaših objav in obiska na festivalu, za dodatna vprašanja in izjave pa smo vam z mladimi Kinotripovci z veseljem na voljo.

Naj vas film odpelje!

Živa Jurančič
Filmska vzgoja in mlada občinstva
Filmski program mladi za mlade Kinotrip
——————————————
Javni zavod Kinodvor
Kolodvorska 13, 1000 Ljubljana
M: +386 30 614 243
E: ziva.jurancic@kinodvor.org
W: www.kinodvor.org/kinotrip
Kinotrip Facebook & Instagram

ponedeljek, 19. 09. 2022

7. mednarodni filmski festival Kinotrip

Med 20. in 22. oktobrom: trije dnevi, šest celovečernih filmov s filmsko klasiko in program kratkih – vse po izboru mlade programske ekipe. Prodaja festivalskih vstopnic od ponedeljka, 3. oktobra!

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.

Kinotrip. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na Kinotripove e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih.