Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (za danes zaprto).
7. mednarodni filmski festival Kinotrip

Sedma edicija mednarodnega filmskega festivala Kinotrip, največjega dogodka Kinodvorovega filmskega programa Kinotrip – mladi za mlade, je potekala med 20. in 22. oktobrom 2022. Pester filmski program je skrbno izbralo devet mladih članic Kinotripovega filmskega kluba. V treh razgibanih dneh so si ogledali šest celovečernih filmov in en program kratkih, Kinotripovo nagrado občinstva pa so podelili filmu Olga (Olga; Elie Grappe), ki jih je z vratolomnimi obrati odpeljal v izjemno aktualen preplet politike in športa.

Po različnih filmskih svetovih je na osmih festivalskih projekcijah potovalo več kot 800 obiskovalcev, predvsem mladih. Na odprtju festivala se jim je pridružila mlada ukrajinska igralka Anastasiia Budiashkina, glavna igralka filma Olga.

Letošnji filmski program je močno obarvala tematika raznolikih identitet. S to tematiko sta se vsak na svoj način ukvarjala tudi filma Sonce in V mojem imenu. Mladi so se po obeh pogovarjali z zanimivimi domačimi gosti. Z nami so bili trans aktivist_ka Evan Grm, filmska režiserka in kritičarka Simona Jerala ter oblikovalka slovensko-kurdskih korenin Hana Karim.

Mlade članice so poleg filmskega programa in pogovorov poskrbele še za zanimive uvode, tematska druženja in glasbeni zaključek festivala.

Tudi to jesen je nastalo nekaj novih epizod festivalskega podkasta Kinotripanje. Pred mikrofonom so se letošnji ekipi Kinotripa pridružili Benjamin KrnetićLina AkifSuzana TratnikEvan GrmPeter Cerovšek in Matevž Jerman. Skupaj so tripali na filme, kino in druge aktualne teme, povezane z letošnjim programom, pa tudi s širšo mlado generacijo. Še vedno jim lahko prisluhnete na Kinodvorovi spletni strani www.kinodvor.org/podkast-kinotripanje/.

Številne utrinke 7. mednarodnega filmskega festivala Kinotrip, ki so jih ujeli dijaki s Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, si lahko ogledate na naši spletni strani in na Kinotripovih Facebook in Instagram profilih.

Sedmo Kinotripovo generacijo so sestavljale Stela Artes Štern, Julija Bauer, Zala Humar, Zoja Klemenčič, Tatjana Kobe, Julija Pavlin Vodušek, Ajda Simčič, Ajda Varl in Zarja Žagar.


Partnerji in podporniki 7. mednarodnega festivala Kinotrip:
Mestna občina Ljubljana – ustanoviteljica Javnega zavoda Kinodvor
Ministrstvo za kulturo, Slovenski filmski center
Avstrijski kulturni forum, C-Punkt Hostel, FeKK – Mednarodni festival kratkega filma, FIVIA – Vojnik, Francoski inštitut v Sloveniji, Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk, Srednja medijska in grafična šola, Veleposlaništvo Švice v Republiki Sloveniji