Danes je blagajna odprta od 15:20 do 20:15 (za danes zaprto).
Podkast Kinotripanje

Podkast Kinotripanje

Štiri epizode letošnjega podkasta Kinotripanje je tu! Najprej se Ajda, Julija in Zoja sprehodijo čez program in za vsak film najdejo dress … ups … shoe code. Nato pa strumno zakorakamo še v druge aktualne teme letošnjega festivala.

Svežim in ušesom prijetno zašiljenim epizodam lahko pred, med in po festivalu sledite na tej spletni strani ter na platformi Anchor/Spotify in Google podkasti.


Štiri epizode druge serije / 7. festival Kinotrip 2022

Kaj prinaša 7. festival Kinotrip
V prvi epizodi se s Kinotripovkami Ajdo, Julijo in Zojo sprehodimo čez program 7. Kinotripa. Če razmišljate, kaj obut na letošnji festival – brez skrbi! Kinotripovke za vsak filmski naslov najdejo primerno obutev raznolikih barv in oblik: za smeh, solze, psihedelično avstralsko puščavo ali hipnotično beneško laguno!

 

Tutti frutti multikulti
Kinotripovki Julija in Zala gostita Benjamina Krnetića in Lino Akif – igralca in vsestranska ustvarjalca. Z njima se pogovarjata o identitetetah, o tem kako nas kultura zaznamuje, včasih teži, včasih pa se znajdemo v nekem vmesen prostoru med več kulturami. Kako najti svoje mesto v svetu, ki predalčka po tisoč kriterijih? Kako nam pri tem pomaga umetnost? Prisluhnite iskreni in iskrivi debati.

O identitetah tako in drugače razmišljajo tudi filmi 7. Kinotripa: SonceV mojem imenu in Olga.


 

Film za glasbo in glasba za film
V tej epizodi je v središču videospot, ki združuje tako glasbo kot film! Kinotripovki Tatjana in Julija sta pred mikrofon povabili Matevža Jermana in Petra Cerovška, ustvarjalca videospotov, režiserja in scenarista kratkih filmov ter ustanovitelja FeKK – Mednarodnega festivala kratkega filma v Ljubljani. Izvedeli boste, kako poteka ustvarjanje videospota, kakšna je razlika med videospotom in (kratkim) filmom, kaj je “dober” videospot. Pogledali bomo tudi “z druge strani” in se vprašali, kakšna je vloga glasbe v filmu in kako zvok dopolnjuje podobo. Prisluhnite, saj ne manjka niti praktičnih nasvetov, kako začeti z ustvarjanjem videospotov.

 

Trans identitete: spol, spekter in vmesni prostori
Kinotripovkama Ajdi in Zarji se pridružita Evan Grm, trans aktivist_ka in Suzana Tratnik, pisateljica, sociologinja, prevajalka in aktivistka. Beseda teče o spolnih identitetah, o tem, kakšen je položaj transspolnih oseb v Sloveniji, ali živimo v liberalni družbi, ko pride do vprašanja spola, kje lahko transspolne osebe najdejo podporo …

Temo pogovora je navdihnil italjianski dokumentarni film V mojem imenu, ki je del programa 7. festivala Kinotrip.


 


Štiri epizode prve serije / 6. festival Kinotrip 2021

Kaj dogaja v festivalskem zakulisju?
V tokratno epizodo je Eneja povabila tri člane preteklih generacij Kinotripa: Aiko Zakrajšek, Santano Bojić in Jana Martinčiča. Skupaj so razglabljali, kaj vse morajo Kinotripovci storiti, da se na koncu zgodi en filmski festival. Kaj je pri tem najbolj fino in kaj cefra živce? Česa ne bodo nikoli pozabili in zakaj je noro gledat filme v kinu? In nenazadnje, kaj pije Kinodvorov operater Bojan – čaj ali kavo? Vse to v novi epizodi Kinotripanja polni smeha in anekdot.

 

Aktivistično Kinotripanje
Letošnji program festivala Kinotrip se spogleduje s temo aktivizma, še posebej film Dragi otroci prihodnosti (Dear Future Children, Franz Böhm, 2021). Kinotripovki Brina in Lejla sta v goste povabili Petro Meterc, aktivistko, članico Inštituta 8. marec in filmsko kritičarko. Kako je Petra zaplavala v aktivistične vode? Kako se sooča s kritiko in kaj je za njo največja zmaga? Kako deluje Inštitut 8. marec in kako lahko spreminjamo svet okoli sebe? O tem in še čem v aktivistični epizodi Kinotripanja!

 

Kako s svojo ustvarjalnostjo prodreti na sceno?
Med mladimi je ogromno ustvarjalnega potenciala! A kje začeti in kako prodreti na sceno? Kakšne scene sploh dogajajo? Kakšni so pogoji za ustvarjanje in kakšne možnosti za prihodnost? Kinotripovki Lejla in Eneja sta k mikrofonu povabili dve mladi ustvarjalki, pevko in plesalko Sarah Al Saleh, ki ustvarja pod psevdonimom Sahareya, in pesnico ter vsestransko umetnico Gitico Jakopin. Ne manjka ne zabavnih anekdot ne uporabnih nasvetov!

 

Kako postati filmski ustvarjalec?
V tej epizodi podkasta se Kinotripovki Maruša in Zoja pogovarjata z Martinom Drakslerjem, režiserjem in scenaristom, ki trenutno zaključuje študij režije na AGRFT, in Gašperjem Markunom, vsestranskim filmskim ustvarjalcem, ki je po izobrazbi socialni delavec. Pogovarjali so se različnih poteh, ki jih hodijo samouki in akademsko izobraženi filmski ustvarjalci, razbijali mite o sprejemcih na AGRFT, se spraševali, kje se rodijo ideje za film in ali je bolje ustvarjati v domačem okolju ali poskusiti srečo v tujini. Ne manjka pa tudi nasvetov za vse, ki želijo tako ali drugače stopiti na pot filmskega ustvarjanja!

 

Vse o filmskem programu 6. Kinotripa
V prvi epizodi se Kinotripovci Brina, Eneja, Klemen in Zoja pogovarjajo o filmskem programu letošnjega festivala. Obvezno poslušanje za vse, ki še ne veste, kaj letos izbrati na Kinotripu.

ponedeljek, 19. 09. 2022

7. mednarodni filmski festival Kinotrip

Med 20. in 22. oktobrom: trije dnevi, šest celovečernih filmov s filmsko klasiko in program kratkih – vse po izboru mlade programske ekipe. Prodaja festivalskih vstopnic od ponedeljka, 3. oktobra!

Kinotrip. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na Kinotripove e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih.