Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:00 (odpre se čez 15 minut).
Sembène 100!

Sembène 100!

V ponedeljek, 18. septembra, ob 20.30 bomo prikazali dva filma senegalskega režiserja Ousmana Sembèna: Borom Sarret in Dekle iz Afrike.

»Glede na to, da je v Afriki toliko različnih jezikov, mislim, da bomo morali afriški filmski ustvarjalci najti način, kako sporočilo narediti razumljivo vsem, ali pa bomo morali poiskati jezik, ki bo temeljil na podobah in gestah. Rekel bi celo, da se bo treba vrniti v preteklost in si ogledati nekaj nemih filmov ter tako najti nov navdih. /…/ V nasprotju s splošnim prepričanjem se v Afriki veliko pogovarjamo, vendar govorimo, ko je za to čas. Nekateri pravijo, da črnci ves čas plešemo – a to počnemo zaradi čisto svojih razlogov. S plesom seveda ni nič narobe, toda nikoli ne vidim inženirja, da bi plesal pred svojim strojem. /…/ Vse to pomeni, da je delo afriškega režiserja izjemno pomembno – najti mora pot, ki je samo njegova, najti svoje simbole ali pa jih celo ustvariti, če je treba.«
– Ousmane Sembène

Borom Sarret je bil restavriran leta 2013 v okviru iniciative World Cinema Project organizacije The Film Foundation ter v sodelovanju z ustanovama Institut National de l’Audiovisuel in Sembène Estate. Restavracija je potekala v laboratorijih Éclair in Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata. Finančna sredstva je zagotovil Doha Film Institute.

Film Dekle iz Afrike je bil restavriran v laboratoriju Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata in v sodelovanju z ustanovami Sembène Estate, Institut National de l’Audiovisuel, INA, Centre National de Cinématographie ter laboratoriji Éclair. Finančna sredstva je zagotovila iniciativa World Cinema Project organizacije The Film Foundation.

Sembène 100! Sembène 100!

Ousmane Sembène

Borom Sarret, 1963; Dekle iz Afrike, 1966 

Borom Sarret Borom Sarret

Ousmane Sembène

Borom Sarret je izpeljava iz bonhomme charet, kar pomeni lastnika voza, nekakšnega taksista. Sledimo spremenljivi sreči možakarja, ki skuša s svojim delom prehraniti družino. Srečanja med njim in njegovimi strankami razkrivajo razmere v senegalski družbi …

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.