Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odprto še 05:19, tel: 01 239 22 17).
Prihaja Letni kino na Kongresnem trgu

Prihaja Letni kino na Kongresnem trgu

Odprtje s filmsko klasiko Dolina miru ob 25-letnici Republike Slovenije

V Letnem kinu na Kongresnem trgu si boste med 23. in 25. avgustom lahko brezplačno ogledali tri filmske klasike. V torek, 23. avgusta, bomo Letni kino odprli s slavnostno premiero restavriranega in digitaliziranega filma Franceta Štiglica Dolina miru pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25-letnici Republike Slovenije in šestdesetletnici filma, ki je na festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Tudi danes, ko so milijoni ljudi zaradi vojne in spopadov primorani zapustiti domove v iskanju »doline miru«, ta poetična vojna drama ni izgubila svoje aktualnosti in relevantnosti. Na svetovni premieri v Cannesu sta se letos prvič po šestdesetih letih od snemanja filma srečala filmska Lotti in Marko, igralca Eveline Wohlfeiler in Tugo Štiglic pa bosta kot častna gosta z nami tudi na Kongresnem trgu.

V sredo, 24. avgusta, se bomo s filmom Čudoviti lisjak (Fantastic Mr. Fox) poklonili stoletnici rojstva britanskega pisatelja Roalda Dahla. Edinstveno animirano priredbo pisateljeve brezčasne literarne klasike v režiji Wesa Andersona, enega najvplivnejših in najizvirnejših ameriških filmskih ustvarjalcev generacije, bo v Sloveniji prvič mogoče videti na velikem platnu!Predstava brezčasne klasike Rešitev v zadnjem trenutku (Safety Last!) iz zlate dobe nemih komedij, ki je med filmske zvezde izstrelila nepozabnega Harolda Lloyda, je posvečena 20. obletnici Slovenske kinoteke. Film bo v četrtek, 25. avgusta, na klavirju v živo spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov.

Letni kino na Kongresnem trgu smo po vzoru dveh imenitnih mestnih trgov v Bologni in Locarnu prvič organizirali leta 2014, v Letu kina, ob naši 90. obletnici, praznovanje kina in filma pa se nadaljuje tako, da Ljubljana vsako poletje svoje prebivalce in obiskovalce obdari z brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti, ki so posvečene pomembnim obletnicam in dogodkom v mestu in filmu.

Vsi filmi bodo na sporedu ob 21. uri, predvajani bodo v izvirnem jeziku s slovenskimi ali angleškimi podnapisi. Vstop je prost!

Filmske klasike si bo mogoče na Kongresnem trgu ogledati tudi v primeru dežja. V primeru slabega vremena, ki bi onemogočilo izvedbo klavirske spremljave v živo, bo projekcija filma Rešitev v zadnjem trenutku (Safety Last!) ob živi spremljavi na klavirju izvedena v Slovenski filharmoniji.

Pri projektu Letni kino na Kongresnem trgu Kinodvor sodeluje s številnimi partnerji; med njimi so Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana, Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, Slovenska filharmonija, Val 202, Zavarovalnica Triglav in drugi.

Film pod zvezdami, ki ga v soorganizaciji pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad, smo zaključili zadnjo julijsko soboto. Poleg izbora najodmevnejših filmov pretekle kinematografske sezone je bila kar tretjina letošnjega programa posvečena predpremieram. Na Filmu pod zvezdami, ki smo ga začeli s tremi razprodanimi projekcijami (Houston, imamo problem!, Julieta in Maggie ima načrt) in enako uspešno zaključili z dvema razprodanima predpremierama (Kapitan Fantastični, Jason Bourne), smo letos zabeležili 14.131 obiskovalcev.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.