Danes je blagajna odprta od 16:30 do 21:00 (odpre se čez 10:16).

Čudoviti lisjak Fantastic Mr. Fox

Wes Anderson / ZDA, Velika Britanija / 2009 / 87 min / angleščina, francoščina

Edinstvena animirana priredba brezčasne literarne klasike Roalda Dahla v režiji Wesa Andersona, enega najvplivnejših in najizvirnejših ameriških filmskih ustvarjalcev svoje generacije.

režija Wes Anderson, scenarij Wes Anderson, Noah Baumbach (po istoimenskem romanu Roalda Dahla), glasovi George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Owen Wilson, Willem Dafoe

IMDb

Fotografije

Zgodba o pretkanem, okretnem, sila inteligentnem in izbrano oblečenem lisjaku (George Clooney). Nekoč obseden tat kokoši, danes ugleden časopisni novinar se z ženo (Meryl Streep) in sinkom naseli v lisičji brlog v čudovitem drevesu. Toda novo domovanje meji na perutninske farme treh strašansko zlobnih kmetov, ki se jim lisjak preprosto ne more upreti.

Čudoviti lisjak je edinstvena animirana priredba brezčasne literarne klasike Roalda Dahla v režiji Wesa Andersona, enega najvplivnejših in najizvirnejših ameriških filmskih ustvarjalcev svoje generacije.

»Dahlova knjiga, zvesta avtorjevemu značaju, je bila na trenutke zelo mračna, toda razmeroma enostavna: lisjak je bil lisjak, njegovi človeški sovražniki so bili ljudje, med seboj se niso mešali. Anderson – skupaj z Noahom Baumbachom, soscenaristom filma Življenje pod vodo – zabriše to ločnico in zagati svojega protagonista doda še eksistencialistično plat. /…/ Če je bila Dahlova knjiga predvsem zgodba o preživetju, postane v Andersonovih rokah nekonformistična basen o tisti divjosti duha (našem živalskem nagonu, če hočete), ki jo moramo ukrotiti, ko odrastemo in se ‘ustalimo’. Anderson in Baumbach razširita predlogo in jo napravita mnogo bolj osebno, ne da bi izdala njenega duha … /…/ Ob premnogih vrlinah tega filma Clooney in Streepova naslikata neverjetno prepričljiv portret zakonskega para, ki nas opomni, da je najbolj nepričakovana lastnost Andersonovega filma – pod vsemi skrbno pritrjenimi in v vetru plapolajočimi brčicami in kožuhom – prav njegova globoka človečnost.«
– Scott Foundas, The Village Voice

Wes Anderson: Hotel Chevalier

Hotel Chevalier, Pariz. Jack Whitman leži na postelji in lista po časopisu. Ko zazvoni telefon, presenečen ugotovi, da je na poti k njemu njegovo bivše dekle. Prolog filma Darjeeling Limited iz leta 2007 smo v Ljubljani gledali na otvoritveni slovesnosti 18. LIFFa.

Wes Anderson: Castello Cavalcanti

Jason Schwartzman kot nesrečni voznik dirkalnika v reklami, ki jo je za Prado posnel ‘fantastični gospod Anderson.’ #FilmNaDan

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

ponedeljek, 05. 12. 2022 / 17:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

ponedeljek, 05. 12. 2022 / 21:00 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Zločini prihodnosti Crimes of the Future

David Cronenberg

torek, 06. 12. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zločini prihodnosti so futuristični film noir, s katerim se David Cronenberg vrača k svojim body horror koreninam, hkrati pa raziskuje teme umetnosti, tehnologije, evolucije in ekologije.