Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:20 (odpre se čez 01:07).
Prihaja 3. filmski festival Kinotrip!

Prihaja 3. filmski festival Kinotrip!

Od danes je znan program 3. mednarodnega filmskega festivala Kinotrip – mladi za mlade, ki se bo v Kinodvoru odvil med 28. in 31. marcem. Festival bo znova prinesel nabor filmskih poslastic za najrazličnejše filmske okuse, vse po izboru mlade festivalske ekipe.

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Ta na filmsko platno zadnji vikend marca prinaša osem celovečernih filmskih zgodb, en program kratkih filmov in številne spremljevalne dejavnosti. Program so tudi letos izbrali mladi člani Kinotripovega filmskega kluba, ki festival pripravljajo od lanske jeseni. Program so v javnost pospremili z izjavo: »Kinotrip ti približa film na čisto drugačen način; tu vidiš filme, ki jih sicer ne bi. Pomemben del izkušnje je tudi druženje in spoznavanje različnih mnenj ter razmišljanj. Film tako postane celovito doživetje! Izbor programa je bil izziv, a pravi izziv nas še čaka z vodenjem uvodov, pogovorov in spremljevalnih dogodkov. Vabljeni, da skupaj z nami potujete skozi letošnji raznolik program, v katerem bo lahko vsak našel pravi film zase!«

Kinotripova filmska potovanja začenjamo v sredo, 28. marca, z dokumentarnim filmom S porazi do zmage (Schultersieg, Anna Koch, Nemčija, 2016), ki prikazuje svet mladih športnic rokoborbe in njihov vsakdan, poln padcev in vzponov. Zvečer sledi uradno odprtje festivala, za katerega so mladi izbrali slikovit animirani film Parvana – zgodba o neverjetnem potovanju (The Breadwinner, Nora Twomey, Irska / Kanada / Luksemburg, 2017), ki izriše na platno nepozabno zgodbo o velikem pogumu in izjemni moči domišljije. Projekciji filma sledi pogovor z režiserko Noro Twomey preko Skypa.

V četrtek, 29. marca, bomo najprej zajadrali med filmske klasike in si ogledali film Kes (Velika Britanija, 1969) priznanega režiserja Kena Loacha. Zvečer pa nas bo odpeljalo v temačne sanje z italijanskim filmom Sicilijanski duhovi (Sicilian Ghost Story, Italija / Francija / Švica, 2017), ki sta ga režiserja in scenarista Fabio Grassadonia in Antonio Piazza posnela po resnični zgodbi, mafijski ugrabitvi mladega Giuseppeja Di Mattea. Na pogovoru po filmu se nam bosta v Kinodvoru pridružila režiser Antonio Piazza in glavni mladi igralec Gaetano Fernandez. V četrtek vam bosta na voljo tudi za izjave in pogovore.

V petek, 30. marca, bo na sporedu Thelma (Joachim Trier, Norveška / Švedska / Danska / Francija, 2017), ki nas bo držala v naelektreni napetosti z nepojasnjenimi in nadnaravnimi dogodki. Petkovo filmsko druženje bomo zaokrožili s programom kratkih filmov Kinotripčič, ki bo med drugimi prikazal japonski film In tako smo dale zlate ribice v bazen (Soushite watashitachi wa pûru ni kingyo o, Makoto Nagahisa, Japonska, 2017), prejemnika nagrade za najboljši kratki film na festivalu Sundance 2017.

V soboto, 31. marca, bomo razkrivali družinsko skrivnost, ki druži Dve Ireni (As Duas Irenes, Fabio Meira, Brazilija, 2017), takoj za tem pa se podali v navidezno resničnost digitalnega univerzuma v zadnjem filmu Stevena Spielberga Igralec št. 1 (Ready Player One, ZDA, 2018). Zvečer bomo festivalski program okronali z zaključnim filmom, ki za zdaj ostaja skrivnost in ga bodo mladi razkrili v petek, 23. marca, ob 12. uri na spletni strani Kinodvora.

 

Pestro spremljevalno dogajanje pred in med festivalom

Poleg že omenjenih gostov na festivalu pričakujemo tudi Nikico Zdunić, mlado režiserko kratkega filma 13+ (Hrvaška, 2016), ki se nam bo na programu kratkih filmov Kinotripčič pridružila z mladima igralkama Niko Dolušić in Klaro Kovačić. Podrobnejši program vseh pogovorov z domačimi in tujimi gosti bomo objavljali na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

Za ogrevanje na filmska potovanja se bodo že to soboto, 17. marca, odvile tri ustvarjalne delavnice. Letos se bodo mladi preizkusili v ustvarjanju filmskega plakata, kratkega filma in DIY elektronskega zvočila.

Vse festivalske dni bo potekala filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Kinotripu!, poskrbljeno bo za tematske filmske pogostitve in druženja, pred vsako projekcijo pa se bodo zavrteli kratki festivalski napovedniki, ki so jih mladi že pred festivalom prijavili na nagradni natečaj Moj pogled na film, moj pogled na kino. Zmagovalca natečaja bomo razglasili na zaključni projekciji festivala, ko bomo podelili tudi Kinotripovo nagrado občinstva. Vsemu sledi še Kinotripova zaključna žurka! 

 

Festivalske vozovnice

Vozovnice za filmska potovanja je od danes, 15. marca, mogoče kupiti pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 v Ljubljani (01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org).

Vozovnica za posamezno projekcijo: 4,5 €
ROLLER DERBY vozovnica za skupine s štirimi in več gledalci: 3 €
Paket CHICKS IN BOWLS: štiri vozovnice za štiri različne filme: 12 €
Vozovnica za člane kluba Kinobalon in Kinodvor: 3 €

 

Akreditacije

Novinarjem sta na voljo dve vrsti akreditacij:

Prijave za obe akreditaciji zbiramo do 23. marca.

 

Partnerji in podporniki 3. mednarodnega festivala Kinotrip

Mestna občina Ljubljana – ustanoviteljica Javnega zavoda Kinodvor
Slovenski filmski center
Italijanski kulturni inštitut, Veleposlaništvo Irske, Veleposlaništvo Republike Hrvaške
Biotehniški izobraževalni center, Blitz Film & Video Distribution, Chicks in Bowls in Roller Derby, Demiurg, Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, Društvo Kraken in festival F E K K, FIVIA – Vojnik, Hestia pro, iTAK Šport, Javni zavod Mladi zmaji, Kino Šiška in DobraVaga, Ljudmila, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana ter vlogerja Narokana.

 

Več informacij in festivalski program

V priponki vam pošiljamo programsko knjižico – vodnik po filmskih potovanjih (wordov dokument, oblikovani pdf je dostopen tukaj). Festivalsko dogajanje lahko spremljate tudi na Kinotripovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu.

Fotografije in zapise o filmih najdete na našem press FTP-ju, v mapi 3. festival Kinotrip:
ftp://213.157.249.110/
up. ime: ftppress
geslo: pressftp557

Veselim se vaših objav in obiska na festivalu, za dodatna vprašanja in izjave smo vam z mladimi Kinotripovci z veseljem na voljo.

Naj vas film odpelje!

Živa Jurančič
Filmski program za mlade
Young Audience
—————————————–
Javni zavod Kinodvor
Kolodvorska 13
1000 Ljubljana
T: +386 1 239 22 23
M: +386 30 614 243
W: www.kinodvor.org/kinotrip
FB: www.facebook.com/KinotripKinodvor
Instagram: www.instagram.com/kinotrip

 

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.