Danes je blagajna odprta od 13:00 do 20:15 (odpre se čez 07:58).

Kes Kes

Ken Loach / Velika Britanija / 1969 / 113 min / angleščina

Film, postavljen v severnoangleško rudarsko mestece ob koncu šestdesetih let, pripoveduje ganljivo zgodbo o najstniku in postovki, ki v fantovo življenje prinese upanje.

scenarij Ken Loach, Tony Garnett, Barry Hines (po njegovem romanu A Kestrel for a Knave), fotografija Chris Menges, montaža Roy Watts, glasba John Cameron, produkcija Tony Garnett, igrajo David Bradley, Freddie Fletcher, Lynne Perrie, Colin Welland, Brian Glover

IMDb

Fotografije

zgodba
Film, postavljen v severnoangleško rudarsko mestece ob koncu šestdesetih let, pripoveduje ganljivo zgodbo o najstniku in postovki, ki v fantovo življenje prinese upanje.

iz prve roke
»Prvič nam je uspelo ustvariti situacijo, v kateri je bila filmska ekipa v službi igralcev. Nismo jim govorili, kaj morajo narediti. /…/ Filmski ustvarjalci tu nismo zato, da bi ljudem ukazovali, ampak da poslušamo, vsrkavamo ter skušamo igralce pritegniti in jim pomagati. In pri filmu Kes smo to – kolikor le mogoče – tudi naredili … Bila je zelo pozitivna izkušnja.«
– Ken Loach 

kritike
»Ali je med britanskimi gledalci kakšen film bolj priljubljen kot Kes? Zdi se namreč, da po vseh teh letih ostaja edino delo Kena Loacha, ki je všeč prav vsem.«
Neil Young’s Film Lounge

»Kes sem videl v filmski šoli in takoj mi je bilo jasno, da bi za Kena Loacha z veseljem kuhal kavo.«
– Krzysztof Kieslowski (režiser je v reviji Sight & Sound Kes umestil med deset filmov, ki so ga najbolj zaznamovali)

»Kes /…/ v Loachevi karieri izstopa /…/ zaradi čudovitega prepleta magičnega vzdušja otroškega filma z mračno resničnostjo sveta odraslih; zaradi svoje tihe vere v transcendentno moč narave; zaradi nepozabnega nastopa glavnega igralca Davida Bradleyja, podprtega z izjemno zasedbo neprofesionalnih in polprofesionalnih igralcev; ter zaradi osupljive, v britanskem filmu dotlej še nevidene pristnosti, ki daje slutiti, da je iz zgodbe Barryja Hinesa nastala nič manj kot na filmski trak ujeta resnica. A pravi razlog, da je Kes postal nepričakovani simbol upora, se skriva v edinstveni zgodbi o podcenjevanem mladostniku – Bradleyjevem Billyju Casperju, v katerem odmevata tako Oliver Twist (brez njegove osladne nedolžnosti) kot Artful Dodger –, ki skuša na svoj lasten način odkriti, kdo v resnici je.«
– Graham Fuller, The Criterion Collection

Zapisan filmu / Devoted to film: Ken Loach

Zvezki so del kolekcije, ki jo sproti dopolnjujemo. Do sedaj so izšli zvezki, posvečeni režiserjem Jimu Jarmuschu, Wesu Andersonu, Akiju Kaurismäkiju in Kenu Loachu.

3. mednarodni filmski festival Kinotrip

Štirje dnevi, osem celovečernih filmov, en program kratkih in cel kup spremljevalnih dogodkov. Za različne filmske značaje ~ različni filmski žanri in zvrsti, vsi po izboru mladih. Od 28. do 31. marca!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

torek, 06. 12. 2022 / 14:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zločini prihodnosti Crimes of the Future

David Cronenberg

torek, 06. 12. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zločini prihodnosti so futuristični film noir, s katerim se David Cronenberg vrača k svojim body horror koreninam, hkrati pa raziskuje teme umetnosti, tehnologije, evolucije in ekologije.

Razprodano

Dogodek L'événement

Audrey Diwan

torek, 06. 12. 2022 / 19:30 / Dvorana

Francija, 1963. Obetavna študentka Anne odkrije, da je noseča. Čeprav je splav zakonsko prepovedan, sklene ukrepati, saj hoče sama odločati o svojem telesu in svoji prihodnosti. A izpiti se bližajo, njen trebuh pa povečuje … Film, posnet po romanu Annie Ernaux, je osvojil zlatega leva v Benetkah in nagrado Kinotripove mladinske žirije na Liffu.