Danes je blagajna odprta od 15:45 do 20:45 (odpre se čez 07:54).
Gremo pod zvezde na Ljubljanski grad

Gremo pod zvezde na Ljubljanski grad

Film pod zvezdami, ki ga že deseto leto pripravljamo v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom, bo med 16. julijem in 8. avgustom postregel z najbolj odmevnimi filmi pretekle kinematografske sezone, program pa smo, kot vsako leto, prepletli tudi s svežimi predpremiernimi naslovi in posebnimi projekcijami. Vstopnice v prodaji od 11. julija.

Na otvoritvenem večeru s Peugeotom se bomo v četrtek, 16. julija, podali na visoke valove z Jadralkami (Maiden), navdihujočim dokumentarcem o mladenki, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala prva skiperka z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.

Na Grajskem dvorišču se bodo zvrstile tri predpremiere in dve posebni projekciji: Ostržek (Pinocchio), brezčasna pravljica za vse generacije, v kateri priljubljeni zgodbi o leseni lutki režiser Matteo Garrone in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje; epska, a hkrati intimna Medena dežela (Medena zemja), prvi film v zgodovini oskarjev, nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec; za tradicionalni zaključek poletnega kina na Ljubljanskem gradu pa še Vikendova predpremiera filma Pod belimi pečinami (Hope Gap), čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Posebna projekcija dokumentarca Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi (Marianne & Leonard – Words Of Love) prinaša zgodbo o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen, v Skritem življenju (A Hidden Life) pa se Terrence Malick v značilnem meditativnem slogu poklanja neopevanemu junaku 2. svetovne vojne, avstrijskemu kmetu Franzu Jägerstätterju, ki se je uprl vpoklicu v nacistično vojsko in se moral zato soočiti z grožnjo smrtne kazni.

Kot vsa leta doslej program dopolnjujejo letošnji dobitniki in nominiranci za oskarje, na primer korejski Parazit (Gisaengchung), prvi tujejezični celovečerec v zgodovini nagrade, ki je prejel kipec za najboljši film, Judy (Judy) in Joker (Joker), za katera sta Renée Zellweger in Joaquin Phoenix prejela oskarja za najboljšo igro, Bilo je nekoč … v Hollywoodu (Once Upon a Time … in Hollywood), ki je prinesel kipec za stransko vlogo Bradu Pittu, ter 1917 (1917), film Sama Mendesa, posnet v enem samem dolgem kadru, če jih naštejemo le nekaj. Na sporedu bo tudi najbolj gledan film lanskega leta v Kinodvoru Bolečina in slava (Dolor y Gloria) v režiji Pedra Almodóvarja, slovenske Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki so prejele rekordnih 11 vesen na Festivalu slovenskega filma, med njimi za najboljši celovečerec, in Lara (Lara), nemški film, posnet po scenariju slovenskega scenarista in režiserja Blaža Kutina. Prikazali bomo še Resnico (La vérité), prvi film Hirokaza Koreede, posnet zunaj Japonske, iskrivo in igrivo refleksijo o razmerju med materjo in hčerko, v kateri prvič skupaj zaigrata legendarni Catherine Deneuve in Juliette Binoche.

Celoten program Filma pod zvezdami je dostopen na spletnih straneh https://www.kinodvor.org/film-pod-zvezdami/ in https://www.ljubljanskigrad.si. Ob doslednem upoštevanju novih previdnostnih ukrepov in priporočil bomo vsem obiskovalcem Filma pod zvezdami zagotavljali kakovostno, varno in prijetno filmsko doživetje. Za dobro počutje vseh obiskovalce prosimo, da upoštevajo varnostna priporočila.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 5 EUR, za predpremiere in posebni projekciji 6 EUR. Rezervacij in popustov ni. Vstopnice gredo v prodajo jutri, 11. julija (tudi v Kinodvoru).

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21.30 v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali posebne projekcije bodo naslednji dan v Kinodvoru tri nadomestne projekcije.

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazani bodo filmi distributerjev Blitz Film & Video Distribution, Cinemania group, Con Film, Demiurg, Famous Fox, Fivia, Karantanija Cinemas in Park Circus.

Partnerji projekta so Peugeot, Ljubljanske mlekarne in Europa Cinemas, medijski partnerji pa Vikend, Hit radio Center in Europlakat.

Sporočilo za javnost (pdf)
Program Filma pod zvezdami 2020 (MS Word)
Knjižica s programom Filma pod zvezdami (pdf)

Medena dežela Medena zemja

Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov

Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske.

Pod belimi pečinami Hope Gap

William Nicholson

Globoko oseben film, v katerem režiser secira zakon lastnih staršev, je čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Skrito življenje A Hidden Life

Terrence Malick

Terrence Malick (Drevo življenja) se v svojem značilnem meditativnem slogu poklanja neopevanemu junaku 2. svetovne vojne, avstrijskemu kmetu Franzu Jägerstätterju, ki se je uprl vpoklicu v nacistično vojsko in se moral zato soočiti z grožnjo smrtne kazni.

Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi Marianne & Leonard - Words Of Love

Nick Broomfield

Dokumentarec o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen, hkrati pa režiserjev osebni poklon dolgoletni prijateljici.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.