Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 05:10, tel: 01 239 22 17).
Film pod zvezdami 2016

Film pod zvezdami 2016

Letni kino na Ljubljanskem gradu, od 7. do 30. julija 2016.

Film pod zvezdami, letni kino, ki bo že trinajstič potekal na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča, v soorganizaciji pa ga že osmič zapored pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad, bo letos odprl film slovenskega avtorja. Celovečerni igrano-dokumentarni prvenec Žige Virca Houston, imamo problem! je nastal v mednarodni koprodukciji, po svetovni premieri na letošnjem filmskem festivalu Tribeca pa pot uspešno nadaljeval v slovenskih kinematografih. Prav v času Filma pod zvezdami bo predvajan v tekmovalnem programu Vzhodno od zahoda na enem najpomembnejših festivalov vzhodne Evrope, v Karlovih Varih.

Poleg izbora najodmevnejših filmov pretekle kinematografske sezone vam s ponosom sporočamo, da bo kar tretjina letošnjega programa posvečena predpremieram – gre za največje število svežih filmskih naslovov na sporedu Filma pod zvezdami do sedaj, ki v Ljubljano prihajajo naravnost s prestižnih festivalov v Berlinu in Cannesu. Prikazali bomo presunljivo melodramo Pedra Almodóvarja, najnovejši dokumentarni projekt vrhovnega ameriškega provokatorja Michaela Moora, romantično komedijo Rebecce Miller, režijska prvenca Dona Cheadla in Jamesa Schamusa ter nova filma Thomasa Vinterberga in Matta Rossa; slednji je na letošnjem canskem festivalu prejel tudi nagrado za najboljšo režijo v sklopu Posebni pogled. Od Filma pod zvezdami se bomo za leto dni poslovili s tradicionalno Vikendovo predpremiero: enigmatični in postavni supervohun Jason Bourne bo komaj 24 ur po severnoameriški premieri že na Ljubljanskem gradu!Španski auteur Pedro Almodóvar se na grajsko veliko platno vrača s poklonom kanadski pisateljici kratkih zgodb Alice Munro. Za Julieto (2016) so v reviji Variety zapisali, da je njegova »najbolj iskrena drama doslej«. Duhovita romantična komedija Maggie ima načrt (Maggie’s Plan, 2016) Rebecce Miller, ki ponuja prisrčen in sofisticiran pogled na zamotano drobovje sodobnih ljubezenskih zvez, bo potekala pod pokroviteljstvom Peugeota, drugi vikend Filma pod zvezdami pa se bo začel v znamenju predpremierne projekcije filma Koga napasti zdaj (Where to Invade Next, 2015) dokumentarista Michaela Moora.

Ljubitelji filma in glasbe ne smejo zamuditi bravurnega prvenca Dona Cheadla: Miles Davis (Miles Ahead, 2016) je vznemirljiv, ganljiv in z glasbo prežet film o nespornem jazzovskem velikanu. Prikazali pa bomo še en režijski prvenec, in sicer Ogorčenje (Indignation, 2016) Jamesa Schamusa, enega najpomembnejših producentov sodobne ameriške kinematografije (Gora Brokeback, Sreča), ki je bil posnet po romanu slovitega Philipa Rotha.

Ogledali si bomo tudi Komuno (Kollektivet, 2016), v kateri sta Thomas Vinterberg in scenarist Tobias Lindholm (Lov) znova združila moči v zgodbi o trčenju osebnih poželenj in idealov solidarnosti. Sledila bo predpremierna projekcija Kapitana Fantastičnega (Captain Fantastic, 2016), zgodba o predanem očetu, ki v neokrnjeni divjini ameriškega severozahoda vzgaja in uri svojih šest otrok. Film je po projekciji v Cannesu požel stoječe ovacije! V sedlo pa se s filmom Jason Bourne vračata tudi režiser Paul Greengrass (Bournov ultimat, Bournova premoč) in Matt Damon v ikonični vlogi nekdanjega agenta in smrtonosnega orožja CIE.

Omenjenih osem predpremiernih projekcij prepletamo z izborom najodmevnejših filmov pretekle kinematografske sezone, ki ga sestavljajo nagrajenci lanskih festivalov v Berlinu (Taksi) in Cannesu (Jastog, Carol), zmagovalec lanskega Ljubljanskega filmskega festivala (Ovna), nominiranci in dobitniki oskarjev (V žarišču, Soba, Velika poteza), Kinodvorove uspešnice (Amy, Mladost), nova izvedba brezčasne animirane klasike (Knjiga o džungli) ter filmski spektakli in komedije, ki so kot narejene za ogled na prostem (Vojna zvezd: Sila se prebuja, Planet samskih, Prava fanta).

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, pa bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 4,5 €, za predpremiere 5,5 €. Vstopnice gredo v prodajo danesv sredo 15. junija (tudi v Kinodvoru)!

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazani bodo filmi distributerjev Blitz Film & Video Distribution, Cinemania, Continental film, Demiurg, Fivia, Karantanija Cinemas, Kolosej in 2i Film.

Medijski partnerji projekta so Planet TV, Vikend, Radio Center, Media bus, Europlakat, The Slovenia Times, partnerji pa Peugeot, Slovenske železnice, Grem z vlakom, Europa Cinemas in Tiskarna Collegium.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.