Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odpre se čez 07:54).

Projekcije filma

sreda, 14. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Zgodovina ljubezni Zgodovina ljubezni

Sonja Prosenc / Slovenija, Norveška, Italija / 2018 / 105 min / angleščina, slovenščina

Projekcije filma

sreda, 14. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Težko pričakovani drugi film Sonje Prosenc čuten pristop združuje s potapljanjem v nadrealističen, skoraj sanjski svet. Zgodbo pove izjemno prefinjeno, subtilno in jo pospremi z vizualno bogatimi podobami.

režija Sonja Prosenc, scenarij Sonja Prosenc, fotografija Mitja Ličen, montaža Frida Eggun Michaelsen, igrajo Doroteja Nadrah (Iva), Kristoffer Joner (Erik), Matej Zemljič (Ivin brat)

festivali, nagrade Karlovi Vari 2018 (posebna omemba žirije)

Sedemnajstletna Iva žaluje za svojo mamo, ki je umrla v prometni nesreči, nato pa po naključju odkrije, da je imela mama razmerje z dirigentom zbora, v katerem je pela. Iva svojo jezo in bolečino usmeri nanj; skozi obsesijo, ki jo razvije, vstopi v svet nekje med resničnostjo in sanjami, ki pa hkrati deluje tudi kot prostor in možnost katarze. Zgodovina ljubezni ohranja avtoričino specifično poetiko, hkrati pa je v vizualnem smislu še bolj razkošen od njenega prvenca.

»Vsak avtor najde svojo govorico. Moj pristop izhaja iz tega, da filma ne jemljem kot ilustracijo zgodbe, ampak kot ustvarjanje filmske izkušnje skozi vse vidike filmskega jezika, ki so si med seboj enakovredni in delujejo šele kot celota. /…/ Če se režiserka odloči za drugačen pristop, pri tem ne gre za posledico nekakšnih biokemičnih procesov, ki se dogajajo v ženskah, kot si ljudje predstavljajo: ‘Ženske ste drugačne, bolj občutljive.’ Ne! Morebitne razlike v pristopu izhajajo iz tega, da avtorice diskriminacijska razmerja moči občutimo na svoji koži in imamo zato močna politična stališča. To je tisto, kar se lahko odraža na našem ustvarjanju.« (Sonja Prosenc)

Sonja Prosenc
Rojena leta 1977 v Slovenj Gradcu. Po dokončanem študiju se je udeležila delavnic Berlinale in Sarajevo Talents, soustanovila produkcijsko hišo Monoo, izbrali pa so jo tudi za sodelovanje na programu S&P TorinoFilmLab. Njen prvi celovečerni film, Drevo, so povabili na več kot petdeset festivalov, dobil pa je tudi številne nagrade. Cineuropa je Sonjo Prosenc leta 2016 uvrstila med osem obetavnih evropskih filmskih režiserk.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík

torek, 13. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

LIFFe / Perspektive

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi

torek, 13. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

LIFFe / Panorama

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi

torek, 13. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.