Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:00 (za danes zaprto).
Zgodovina ljubezni v Slovenski filharmoniji

Zgodovina ljubezni v Slovenski filharmoniji

V ponedeljek, 13. maja ob 19.30, bo v Slovenski filharmoniji premiera filma Zgodovina ljubezni z glasbenim uvodom in zaključnim nastopom dua Silence.

Čuten, poetičen in vizualno razkošen film Sonje Prosenc je svetovno premiero doživel v Karlovih Varih, kjer ga je žirija nagradila za izjemen umetniški dosežek. Na Festivalu slovenskega filma si je prislužil dve vesni, režiserka je prejela še nagrado Štigličev pogled, ki jo Društvo slovenskih režiserjev podeljuje za izjemno režijo, direktor fotografije Mitja Ličen pa nagrado iris Združenja filmskih snemalcev za najboljšo fotografijo v celovečernem filmu.

Mark Cousins, filmski režiser in član žirije Mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih, je o drugem celovečercu slovenske režiserke zapisal:

»Sonja Prosenc ne sledi modi. Pokaže nam stvari, ki jih pravzaprav še nismo videli. Njena Zgodovina ljubezni je pravo razodetje. Začne se čudovito, se nadaljuje z velikimi plani, nas pušča v negotovosti, ima sijajne igralce in tvega. Sonja Prosenc je režiserka, kakršno filmska umetnost potrebuje. Režiserke in režiserji kot ona so prihodnost filma. Ponesli ga bodo v smeri, za katere nismo niti slutili, da obstajajo.«

Premiero smo v Kinodvoru pripravili v sodelovanju s producentom filma Monoo in Slovensko filharmonijo. Vstopnice so pri blagajni Slovenske filharmonije že v prodaji. Film na redni spored Kinodvora prihaja 16. maja.

Kino v Slovenski filharmoniji
Skoraj sto let po ustanovitvi kina Matica v Slovenski filharmoniji znova razpenjamo veliko filmsko platno. Kino Matica je bil ustanovljen januarja 1923. Neme filme je sprva spremljal kvintet, že leta 1930 pa je kino Matica postal prvi zvočni kinematograf v Sloveniji. Leta 1940 je kino prevzela podjetnica Pavla Jesih, v današnji stavbi Slovenske filharmonije pa je prenehal delovati leta 1948.

(Vir: Žun K. 2014. Kino zemljevid)

Kinodvor je v Slovenski filharmoniji gostoval že 1. junija 2015 v okviru projekta Leto kina, s premiero dokumentarnega filma Pavla Jesih v režiji Igorja Šterka. S projektom Leto kina sta Kinodvor in Slovenska kinoteka s številnimi partnerji obeležila 90. obletnico odprtja kina na Kolodvorski ulici (današnjega Kinodvora), praznovanje kina in filma pa Kinodvor nadaljuje s posebnimi dogodki, ki so povezani z zgodovino kina v Ljubljani.

Sporočilo za javnost: Zgodovina ljubezni (pdf)

Zgodovina ljubezni Zgodovina ljubezni

Sonja Prosenc

Čuten, poetičen in vizualno razkošen film Sonje Prosenc, ki je navdušila že s prvencem Drevo, je svetovno premiero doživel v Karlovih Varih in si prislužil posebno omembo tamkajšnje žirije.

ponedeljek, 29. 04. 2019

Kino v Slovenski filharmoniji

Skoraj sto let po ustanovitvi kina Matica bomo v Slovenski filharmoniji znova razpeli veliko filmsko platno: 13. maja bomo predstavili film Zgodovina ljubezni slovenske režiserke Sonje Prosenc, dogajanje ob premieri pa bo popestril tudi glasbeni nastop dua Silence.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.