Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:00 (za danes zaprto).
Kino v Slovenski filharmoniji

Kino v Slovenski filharmoniji

Skoraj sto let po ustanovitvi kina Matica bomo v Slovenski filharmoniji znova razpeli veliko filmsko platno: 13. maja bomo predstavili film Zgodovina ljubezni slovenske režiserke Sonje Prosenc, dogajanje ob premieri pa bo popestril tudi glasbeni nastop dua Silence.

Kino Matica je bil ustanovljen januarja 1923. Neme filme je sprva spremljal kvintet, že leta 1930 pa je kino Matica postal prvi zvočni kinematograf v Sloveniji. Leta 1940 je kino prevzela podjetnica Pavla Jesih, v današnji stavbi Slovenske filharmonije pa je prenehal delovati leta 1948.
(Vir: Žun K. 2014. Kino zemljevid)

Kinodvor je v Slovenski filharmoniji gostoval že 1. junija 2015 v okviru projekta Leto kina, s premiero dokumentarnega filma Pavla Jesih v režiji Igorja Šterka. S projektom Leto kina sta Kinodvor in Slovenska kinoteka s številnimi partnerji obeležila 90. obletnico odprtja kina na Kolodvorski ulici (današnjega Kinodvora), praznovanje kina in filma pa Kinodvor nadaljuje s posebnimi dogodki, ki so povezani z zgodovino kina v Ljubljani.

Naslovna fotografija: Kino Matica (Vir: Zgodovinski arhiv Ljubljana)

Zgodovina ljubezni Zgodovina ljubezni

Sonja Prosenc

Čuten, poetičen in vizualno razkošen film Sonje Prosenc, ki je navdušila že s prvencem Drevo, je svetovno premiero doživel v Karlovih Varih in si prislužil posebno omembo tamkajšnje žirije.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.