Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Spoznajmo “risanke” 2018/19 Program slovenskih kratkih animiranih filmov za otroke

razno / Slovenija / 60 min / brez dialogov, slovenščina / 4+

Spoznajmo, kako nastajajo priljubljene »risanke«. Ob ogledu se lahko srečamo z njihovimi ustvarjalci.

Izbor in dolžino programa prilagodimo starosti gledalcev. Mnogi so primerni za predšolske otroke, a tudi osnovnošolci bodo našli zanimive naslove, ob katerih lahko iz prve roke spoznavajo, kako nastaja animirani film ali spoznavajo nove vsebine (Martin Krpan, Kralj Matjaž, Peter Peter, Dvorišče, Slovo).

Primeri animiranih filmov
Otroke vedno znova očarata že nekoliko starejši klasiki: kratki animirani lutkovni film Cekin (Dušan Povh, 1962) in znameniti Hribci (Marjan Manček, 1993, več epizod).

Princ Ki-Ki-Do, junaški piščanček
Grega Mastnak, 2017, 6 x 5 min, brez dialogov, Zavod Ozor, 4+
Serija filmov o junaškem piščančku Ki-Ki-Doju, ki s svojima pomočnikoma reši vsako težavo, na katero naleti.

KOYAA Lajf je čist odbit
Kolja Saksida, 2011, 3 min, brez dialogov, ZVVIKS, 4+
Eden prvih in najbolj priljubljenih delov serije o navihanem Koyii. V epizodi Lajf je čist odbit mu nagajajo vezalke, dokler jih uspešno ne ukroti s piščalko. Na voljo je tudi samostojni program Koyaa in nagajivi predmeti, v katerem je več epizod serije z istim junakom.

Kralj Matjaž
Katarina Nikolov, Slovenija, 2017, 11 min, slovenščina, 5+
Sedemletna deklica Ilona obišče svojega starega soseda. Med pripovedovanjem zgodbe o slovenskem junaku kralju Matjažu, si skupaj ustvarita svoj domišljijski svet.

Gospod Filodendron in Jablana
Grega Mastnak, 2016, 6 min, brez dialogov, OZOR, 5+
Gospod Filodendron je žejen, a oblak, ki ga strašno tišči na dež, pred njim zbeži. Filodendron se v lovu zaleti v Jablano, kar ga zelo razhudi. Le kaj lahko pomiri njegovo jezo? Morda slasten jabolčni sok? 

Podlasica
Timon Leder, 2016, 12 min, brez dialogov Invida, 5+
Lačna Podlasica tava po pusti deželi. Zanese jo do poslednjega živega drevesa, ki ga pri življenju ohranja jata posmehljivih ptičev. Podlasica se trudi splezati na zibajoče se drevo. Potrebovala bo veliko trme, razplet pa bo presenetil vse.

Martin Krpan
Nejc Saje, 2017, 24 min, Strup produkcija, 6+
V časih Avstroogrskega cesarstva živi na Vrhu pri Sveti trojici silno močan človek, Martin Krpan po imenu. Na svoji kobilici tovori iz Trsta proti notranjosti angleško sol. Ob filmu si lahko ogledamo tudi krajši dokumentarni film Martin Krpan – risanka (Domen Valjavec, 2017, 13 min) o tem, kako je film nastajal in kdo vse pri tem sodeluje.

Slovo 
Leon Vidmar, 2016, 6 min, ZVVIKS, 10+
Lovro si kopalno kad napolni z vodo. Kapljica, ki počasi polzi iz pipe, ga spomni na dan, ko je z dedkom prvič lovil ribe.

Še vedno so na voljo tudi drugi kratki animirani filmi: Dvorišče (Nejc Saje, 2006, Strup produkcija), Peter Peter (Katarina Nikolov, 2015), Cipercoper (Žmitek, Dolenc, 2014), Potovanje na ladji Beagle: Pasavec (Šubic, Lunder, 2016), Maček Muri – Sprehod (Jernej Žmitek, 2016, Invida, 4+) …

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Martin Eden Martin Eden

Pietro Marcello

ponedeljek, 20. 09. 2021 / 21:00 / Dvorana

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Lucio Dalla in njegova pesem Italije Per Lucio

Pietro Marcello

torek, 21. 09. 2021 / 17:00 / Dvorana

Pietro Marcello (Martin Eden) se vrača k dokumentarnemu filmu z zgodbo o italijanskem kantavtorju Luciu Dalli. Skozi sproščeni pogovor dveh glasbenikovih prijateljev in s pomočjo svobodne uporabe množice arhivskih posnetkov režiser sestavi večplasten portret Italije v drugi polovici prejšnjega stoletja.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

torek, 21. 09. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.