Danes je blagajna odprta od 16:00 do 19:00 (odpre se čez 04:09).
Film pod zvezdami 2022

Film pod zvezdami 2022

Poleti na Ljubljanskem gradu zasijejo tudi filmske zvezde. V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad je Kinodvor znova pripravil izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, ki bodo od 14. julija do 6. avgusta na ogled v letnem kinu pod zvezdami. Na Grajskem dvorišču bodo prvo projekcijo na slovenskih platnih letos doživele štiri filmske delikatese.

Filmsko poletje v Ljubljani bomo v četrtek, 14. julija, odprli s slovenskim filmom Inventura, igranim prvencem režiserja Darka Sinka, tragikomedijo o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Na projekciji se nam bo predstavila tudi ekipa filma!

V sredo, 20. julija, vabljeni k ogledu Peugeotove predpremiere filma Tajni agent 117: Iz Afrike z ljubeznijo (OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire OSS 117, Nicolas Bedos). Vohunska parodija z Jeanom Dujardinom v glavni vlogi (Sean Connery do zadnjega manšetnega gumba in šarmantnega nasmeška) je nasmejala občinstvo na zaključni projekciji lanskega festivala v Cannesu.

Predpremiera Dobrega šefa (El buen patrón, Fernando León de Aranoa), trpke, a nadvse zabavne tovarniške satire o sodobnih delovnih razmerjih z odličnim Javierom Bardemom v naslovni vlogi, bo na sporedu v četrtek, 28. julija.

Letošnji program prinaša poleg Inventure še dva slovenska filma in eno koprodukcijo: že v ponedeljek, 18. julija, bomo predvajali koprodukcijo Morena (Murina, Antoneta Alamat Kusijanović), zgodbo o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. V sredo, 27. julija, bomo gledali filmski prvenec Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko, alter komedijo o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. V sredo, 3. avgusta, pa bo sledila premiera slovenskega filma Orkester v režiji Matevža Luzarja (Srečen za umret), ki je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu festivala v Cottbusu.

Zadnja predpremiera na letošnjem Filmu pod zvezdami, s katero se bomo za leto dni poslovili od grajskih zvezd, bo v soboto, 6. avgusta, pripadla filmu Nak (Nope), novemu celovečercu Jordana Peela (Zbeži!, Mi). Zgodba o treh prebivalcih samotne soteske v notranjosti Kalifornije, ki so priča čudnemu in srhljivemu odkritju, se ponaša z režiserjevo značilno mešanico groze, humorja in provokativne družbene kritike.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 5 €, za predpremiere 6 €. Rezervacij in popustov ni. Vstopnice gredo v prodajo danes, 30. junija, tudi v Kinodvoru.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21.30 v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta naslednji dan v Kinodvoru na sporedu dve nadomestni projekciji.

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazani bodo filmi distributerjev Blitz Film & Video Distribution, Cinemania group, Con Film, Demiurg, Fivia, Gustav film, Karantanija Cinemas in Zavod SPOK.

Dolgoletni partner projekta je Peugeot, medijski partnerji pa Dnevnik s prilogo Pilot, Hit radio Center in Europlakat.

Tajni agent 117: Iz Afrike z ljubeznijo OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire

Nicolas Bedos

Potem ko pade v gnezdo vohunov v Kairu in se izgubi v Riu, se tajni agent 117 poda na reševalno misijo v črno Afriko. Vohunska parodija z Jeanom Dujardinom v glavni vlogi (Sean Connery do zadnjega manšetnega gumba in šarmantnega nasmeška) je nasmejala občinstvo na zaključni projekciji lanskega festivala v Cannesu.

Dobri šef El buen patrón

Fernando León de Aranoa

Javier Bardem blesti kot »dobri šef« v trpki, a nadvse zabavni tovarniški satiri o sodobnih delovnih razmerjih. Šest nagrad goya, med njimi za najboljšega igralca, režijo in film.

Orkester Orkester

Matevž Luzar

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …

Nak Nope

Jordan Peele

»Kako se reče slabemu čudežu?« Jordan Peele, ki je s filmoma Zbeži! in Mi na novo definiral sodobno grozljivko, z nami deli svojo najnovejšo nočno moro: zgodbo o treh prebivalcih samotne soteske v notranjosti Kalifornije, ki so priča čudnemu in srhljivemu odkritju. Film se ponaša z režiserjevo značilno mešanico groze, humorja in provokativne družbene kritike.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.