Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (odpre se čez 01:42).
Film pod zvezdami 2022

Film pod zvezdami 2022

Poleti na Ljubljanskem gradu zasijejo tudi filmske zvezde. V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad je Kinodvor znova pripravil izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, ki bodo od 14. julija do 6. avgusta na ogled v letnem kinu pod zvezdami. Na Grajskem dvorišču bodo prvo projekcijo na slovenskih platnih letos doživele štiri filmske delikatese.

Filmsko poletje v Ljubljani bomo v četrtek, 14. julija, odprli s slovenskim filmom Inventura, igranim prvencem režiserja Darka Sinka, tragikomedijo o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Na projekciji se nam bo predstavila tudi ekipa filma!

V sredo, 20. julija, vabljeni k ogledu Peugeotove predpremiere filma Tajni agent 117: Iz Afrike z ljubeznijo (OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire OSS 117, Nicolas Bedos). Vohunska parodija z Jeanom Dujardinom v glavni vlogi (Sean Connery do zadnjega manšetnega gumba in šarmantnega nasmeška) je nasmejala občinstvo na zaključni projekciji lanskega festivala v Cannesu.

Predpremiera Dobrega šefa (El buen patrón, Fernando León de Aranoa), trpke, a nadvse zabavne tovarniške satire o sodobnih delovnih razmerjih z odličnim Javierom Bardemom v naslovni vlogi, bo na sporedu v četrtek, 28. julija.

Letošnji program prinaša poleg Inventure še dva slovenska filma in eno koprodukcijo: že v ponedeljek, 18. julija, bomo predvajali koprodukcijo Morena (Murina, Antoneta Alamat Kusijanović), zgodbo o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. V sredo, 27. julija, bomo gledali filmski prvenec Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko, alter komedijo o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. V sredo, 3. avgusta, pa bo sledila premiera slovenskega filma Orkester v režiji Matevža Luzarja (Srečen za umret), ki je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu festivala v Cottbusu.

Zadnja predpremiera na letošnjem Filmu pod zvezdami, s katero se bomo za leto dni poslovili od grajskih zvezd, bo v soboto, 6. avgusta, pripadla filmu Nak (Nope), novemu celovečercu Jordana Peela (Zbeži!, Mi). Zgodba o treh prebivalcih samotne soteske v notranjosti Kalifornije, ki so priča čudnemu in srhljivemu odkritju, se ponaša z režiserjevo značilno mešanico groze, humorja in provokativne družbene kritike.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 5 €, za predpremiere 6 €. Rezervacij in popustov ni. Vstopnice gredo v prodajo danes, 30. junija, tudi v Kinodvoru.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21.30 v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta naslednji dan v Kinodvoru na sporedu dve nadomestni projekciji.

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazani bodo filmi distributerjev Blitz Film & Video Distribution, Cinemania group, Con Film, Demiurg, Fivia, Gustav film, Karantanija Cinemas in Zavod SPOK.

Dolgoletni partner projekta je Peugeot, medijski partnerji pa Dnevnik s prilogo Pilot, Hit radio Center in Europlakat.

Tajni agent 117: Iz Afrike z ljubeznijo OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire

Nicolas Bedos

Potem ko pade v gnezdo vohunov v Kairu in se izgubi v Riu, se tajni agent 117 poda na reševalno misijo v črno Afriko. Vohunska parodija z Jeanom Dujardinom v glavni vlogi (Sean Connery do zadnjega manšetnega gumba in šarmantnega nasmeška) je nasmejala občinstvo na zaključni projekciji lanskega festivala v Cannesu.

Dobri šef El buen patrón

Fernando León de Aranoa

Javier Bardem blesti kot »dobri šef« v trpki, a nadvse zabavni tovarniški satiri o sodobnih delovnih razmerjih. Šest nagrad goya, med njimi za najboljšega igralca, režijo in film.

Orkester Orkester

Matevž Luzar

Matevž Luzar (Srečen za umret) nas v svojem novem filmu popelje na veseljaško gostovanje pihalnega orkestra v tujino. Skozi razigrane in včasih že razgrajaške prigode se izrisujejo majhne in velike usode posameznih članov in njihovih družin.

Nak Nope

Jordan Peele

»Kako se reče slabemu čudežu?« Brat in sestra na nebu nad svojim rančem opazita skrivnosten fenomen. Odločita se, da ga bosta ujela s kamero in obogatela … Jordan Peele, ki je s filmoma Zbeži! in Mi na novo definiral sodobno grozljivko, se vrača s svojo značilno mešanico groze, humorja in provokativne družbene kritike. Nak se je znašel na vrhu lestvic najboljših filmov leta po izboru revij, kot sta Cahiers du Cinéma in Sight & Sound.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.