Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (za danes zaprto).
Binetova Kinoknjižnica

Binetova Kinoknjižnica

Kinooperater Bine Debeljak v poletnih mesecih s polic naše Knjigarnice iz svoje pisateljske in poetične duše priporoča Trierjevo Reprizo, zvezke in svinčnike Zavezani filmu in po brechtovsko kar vse knjige z naših polic, saj so te orožje.

Kaj pravi Bine o svojih predlogih za sproščene poletne mesece?

Film: Repriza (Joachim Trier, Norveška, 2006)
Med vsemi možnimi delitvami, obstaja tudi sledeča: so filmi, ki jih izbere človek, in so filmi, ki izberejo človeka. Med slednje uvrščam tudi Reprizo (2006), celovečerni prvenec Joachima Trierja, prvi del njegove ohlapno povezane trilogije, povezane z norveškim mestom Oslo. Biti ali ne biti se v tem filmu transformira v pisati ali ne pisati. Nepredvidljivost življenja, nepredvidljivost smrti. Usoda je kot uroboros. Skratka, v nesmrtnih besedah priznanega slovenskega filmskega kritika – zelo za.

Knjiga: Bertold Brecht, O filmu (Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, Ljubljana, 2010)
Jasno, dileme pri knjigah so podobne. A Kinodvorova knjigarna navkljub svoji majhnosti ponuja izjemno širok diapazon knjig. Od slikanic do stripov, od filmske zgodovine do filmske teorije, od prevedenega do domačega leposlovja. Svet v malem. Prav zato se zdi, da brechtovski imperativ – knjiga je orožje, vzemi jo v roke –, v tem prostoru preide iz teorije v prakso. Kako nekaj podobnega misliti v kontekstu filmske umetnosti, pa nam morda razjasni najbolj prav njegovo delo O filmu.

Izdelki: Zvezki in svinčniki Zapisani filmu
Maurice Blanchot, francoski filozof in literarni teoretik, v svojem delu Literarni prostor zapiše: »Človeku, ki v roki drži svinčnik, se včasih zgodi, da ga nikakor ne more izpustiti iz dlani, pa naj si še tako prizadeva: narobe, namesto, da bi se dlan razklenila, je njen primež vse močnejši«. Na nekem drugem mestu doda: »Pisati pomeni postati odmev tega, kar nikakor ne more prenehati govoriti – […]«. Govorimo stalno, dajmo tudi pisati. V tem primeru, jasno, potrebujem pisalo in zvezek.

Kinoknjižnica je projekt, v katerem ekipa Kinodvora priporoča knjige, dvd-ji in izdelki iz ponudbe Knjigarnice. Štafeto Kinoknjižnice si ekipa podaja vsake dva meseca. Vsi izdelki v izboru so na voljo v naši Knjigarnici, lahko pa jih naročite tudi preko spleta.

Podarite kino!

Iščete darilo za vnuke, babice, dedke, taste, snahe, mame, očete, hčere ali sinove? Svojim najbližjim podarite filmsko darilo, pošljemo jim ga pa lahko kar mi. Vsa darila najdete tudi v naši Knjigarnici.

torek, 17. 10. 2023

Posebna jubilejna izdaja daril s podobami Kocjančičevih plakatov

Zvezki Zapisani filmu, platnene vrečke, razglednice s podobami filmskih plakatov slovenskega oblikovalca in fotografa Petra Kocjančiča so posvečeni stoletnici našega kina.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.