Danes je blagajna odprta od 13:20 do 22:15 (odprto še 04:00, tel: 01 239 22 17).
Posnetek strokovnega srečanja ob filmu Do zmage in naprej

Posnetek strokovnega srečanja ob filmu Do zmage in naprej

Ob filmu smo se o dilemah pedagagike in športa pogovarjali s strokovnjaki dr. Tanjo Kajtna, dr. Gregorjem Starcem in dr. Robijem Krofličem.

Na strokovnem srečanju, ki je potekalo v torek, 11. aprila 2023, smo si ogledali film Do zmage in naprej. Film spremlja dekliško košarkarsko ekipo pod vodstvom zavzetega trenerja. Zaradi nekonvencionalnega pristopa naletijo pri starših, klubih in vodjih športnih zvez tako na podporo kot na ostro nasprotovanje. Ob filmu se razkrivajo številna aktualna vprašanja športne vzgoje, športa, športnega poučevanja, pa tudi širših pedagoških dilem: Je športna igra namenjena razvedrilu ali krepitvi značaja in vzgoji? Kje je mesto tekmovalnosti? Je v športu prostor za grobost, preizkušanje mej? Ali šport vedno podpira zdrav razvoj? Bi bilo dobro ukiniti vsako tekmovalno primerjanje dosežkov? Je neposredno primerjanje dosežkov med dečki in deklicami v športu (ne)dopustno? Ali v športu in šolstvu še vedno prevladujejo patriarhalni odnosi? Je sistematično ukvarjanje z izbranim športom dobro dopolnilo šolski športni vzgoji? Je šport lahko spodbuda/opolnomočenje za dejavno vstopanje v javni prostor? Smo odgovorni odrasli dolžni prisluhniti pobudam otrok/mladostnikov ali zgolj postavljati pravila igre?

O teh in drugih vprašanjih, povezanih s športnim udejstvovanjem mladih in športno vzgojo v našem prostoru, smo se pogovarjali z izredno profesorico dr. Tanjo Kajtna, strokovnjakinjo za psihologijo športa, in izrednim profesorjem dr. Gregorjem Starcem, skrbnikom študijskega programa športne vzgoje s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani. Pogovor je vodil profesor dr. Robi Kroflič. Vabljeni k ogledu pogovora.

 

 

Strokovna srečanja organiziramo v sodelovanju z Oddelkom za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL v sklopu programa Kinobalon – MOL generacije. Potekajo dvakrat letno in so namenjena ravnateljem, svetovalnim službam ter drugim strokovnim sodelavcem vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter drugim posameznikom in ustanovam, ki jih tema zanima. Če želite biti obveščeni o izobraževanjih, se prijavite na E-novice Za šole.

Nazaj na Kinodvorov šolski program.

Fotografije

Do zmage in naprej Hækkum rána

Guðjón Ragnarsson

Navdihujoč dokumentarec o skupini deklic, ki trenirajo košarko pod vodstvom nekonvencionalnega trenerja, ki pred njih ves čas postavlja nove izzive. Skupaj dosegajo izvrstne rezultate in dekleta postajajo vse bolj samostojne, močne in pripravljene, da spremenijo svet. Toda ali je svet pripravljen nanje?

Izobraževanja Kinobalon - MOL generacije

Brezplačna strokovna srečanja ob filmih za strokovne delavce v šolah in vrtcih v sodelovanju z MOL OPVI

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.