Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 04:59, tel: 01 239 22 17).
Strokovno srečanje: Film in duševno zdravje

Strokovno srečanje: Film in duševno zdravje

Posnetek strokovnega srečanja za pedagoge. Ogledali smo si program kratkih filmov na temo duševnega zdravja, sledil je pogovor z dr. Robijem Krofličem in Mašo Gril.

V okviru projekta Film in duševno zdravje je 17. oktobra 2023 potekalo strokovno srečanje v Kinodvoru. Ogledali smo si program kratkih filmov V moji koži: prikrito življenje razreda. Predstavili smo dejavnosti, ki so na voljo po vsej Sloveniji, gradiva, ki so v pomoč pedagogom in strokovnim delavcem ob programu in priporočilni seznam filmov na temo duševnega zdravja za različne starostne skupine. Pogovor po ogledu filmov je vodil prof. dr. Robi Kroflič, teoretik vzgoje iz Oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete  UL, njegova sogovornica je bila Maša Gril, specialna pedagoginja na Osnovni šoli Šenčur, območna koordinatorica za zagovorništvo otrok pri Varuhu človekovih pravic in večna prostovoljka. Spregovorili smo o temah, ki jih odpirajo filmi: doživljanje otrok in mladostnikov, ki se soočajo z nasiljem, si prizadevajo za pravično zaščito prijatelja, so žrtve ali storilci spletnega nadlegovanja, se srečujejo s stiskami in tesnobo, stopajo v odnose s prvo simpatijo in sledijo želji pripadati izbrani vrstniški skupini. Delili smo različne izkušnje soočanja s stiskami, s katerimi se srečujete pedagogi pri vsakdanjem delu  z otroki ali mladostniki. Razmišljali smo, kako lahko pristopimo k takim učencem ali dijakom in jim nudimo pomoč s posluhom za njihov svet in brez vsiljivega paternalizma. Ter seveda, kakšno vlogo naj bi pri pomoči otrokom in mladostnikom odigrala vrtec oziroma šola, tudi ko se izvori duševnih stisk otrok in mladostnikov pojavijo »izven razreda«.

Če želite biti obveščeni o naših strokovnih srečanjih, se prijavite na novice Kinodvorovega šolskega programa: povezava.

Več o projektu Film in duševno zdravje: filmi, gradiva, priporočilni seznam, …


Strokovna srečanja organiziramo v sodelovanju z Oddelkom za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL v sklopu programa Kinobalon – MOL generacije. Tokratno strokovno srečanje poteka tudi v sodelovanju in s podporo Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) – program MIRA v okviru projekta Film in duševno zdravjeProgram je tudi del Kinodvorovega prazničnega programa ob 15-letnici mestnega kina in 100. obletnici kina na Kolodvorski. Več.

 

Nazaj na Kinodvorov šolski program.

 

Fotografije

V moji koži: Prikrito življenje razreda V moji koži: Prikrito življenje razreda

razno

Program prinaša izbor kratkih, kakovostnih avtorskih filmov na temo duševnega zdravja. Poudarek je na filmih, ki obravnavajo odnose med vrstniki. Filmi so primerni za učence od 12. leta, nekateri pa tudi za mlajše.

Film in duševno zdravje

Šolsko leto 2023/2024 posvečamo povezavi med filmsko umetnostjo in duševnim zdravjem. Dejavnosti za otroke, mlade in pedagoge potekajo v Kinodvoru in drugih kinematografih AKMS po vsej Sloveniji.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.