Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 04:14, tel: 01 239 22 17).
Film in duševno zdravje

Film in duševno zdravje

Šolsko leto 2023/2024 posvečamo povezavi med filmsko umetnostjo in duševnim zdravjem. Dejavnosti za otroke, mlade in pedagoge potekajo v Kinodvoru in drugih kinematografih AKMS po vsej Sloveniji.

Program kratkih filmov 
Oblikovali smo program kratkih filmov V moji koži: prikrito življenje razreda, ki vsebinsko segajo na različna področja duševnega zdravja otrok in mladih. V pomoč pri vključitvi filmov v delo z učenci, vodenju pogovorov in drugih dejavnostih vam je pedagoško gradivo.

Filmi so na voljo za predvajanje v Kinodvoru in drugih kinematografih v Art kino mreže Slovenije. Ob ogledu omogočamo tudi pogovore s filmskimi pedagogi, na voljo so za pogovore v vseh kinih.

Eden od filmov, Za vogalom Martina Turka, je šolam na voljo tudi brezplačno za ogled prek spleta do konca leta 2025. Prijavo za ogled najdete na povezavi ob opisu filma tule.

Strokovno srečanje: film in duševno zdravje
Na strokovnem srečanju za pedagoge in strokovne delavce osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, ki je bilo 17. oktobra v Kinodvoru, smo spregovorili o tem, kakšna je vloga umetnosti pri duševnem zdravju otrok in mladih ter kako lahko s filmsko umetnostjo odpremo prostor za pogovor. Predstavili smo tudi program kratkih filmov, ki si jih lahko ogledamo skupaj z učenci, in druge filme, ki odpirajo posamezne teme duševnega zdravja. Pogovor sta vodila  dr. Robi Kroflič in Maša Gril, specialna pedagoginja na Osnovni šoli Šenčur, območna koordinatorica za zagovorništvo otrok pri Varuhu človekovih pravic in večna prostovoljka.
Vabljeni k ogledu posnetka strokovnega srečanja.

Priporočilni seznam filmov
Pripravili smo tudi obsežnejši seznam filmov, ki se posredno ali neposredno dotikajo teme duševnega zdravja. Filmi so razvrščeni po starostnih skupinah (od vrtca pa do konca srednje šole), navedena so tudi dodatna gradiva, kadar so ta na voljo. Na seznamu so filmi, ki so na voljo za predvajanje v kinematografih Art kino mreže Slovenije, nekateri pa so dostopni tudi na DVD nosilcih.

Seznam priporočenih filmov.


Za več informacij o projektu smo vam na voljo. Če vas sodelovanje zanima, nam pišite na solski@kinodvor.org.
Obrnete se lahko tudi na posamezen kino v Art kino mreži Slovenije (kontakti).

Projekt poteka v sodelovanju in s podporo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) – program MIRA.


Nazaj na Kinodvorov šolski program.

V moji koži: Prikrito življenje razreda V moji koži: Prikrito življenje razreda

razno

Program prinaša izbor kratkih, kakovostnih avtorskih filmov na temo duševnega zdravja. Poudarek je na filmih, ki obravnavajo odnose med vrstniki. Filmi so primerni za učence od 12. leta, nekateri pa tudi za mlajše.

Strokovno srečanje: Film in duševno zdravje

Posnetek strokovnega srečanja za pedagoge. Ogledali smo si program kratkih filmov na temo duševnega zdravja, sledil je pogovor z dr. Robijem Krofličem in Mašo Gril.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.