Danes je blagajna odprta od 15:45 do 20:45 (za danes zaprto).
Pogovor ob filmu Posebni

Pogovor ob filmu Posebni

Oglejte si posnetek strokovnega srečanja za pedagoge ob filmu Posebni. Sogovorniki: Robi Kroflič, Irena Lesar, Juš Škraban.

Na strokovnem srečanju 11. maja 2021 smo si ogledali film Posebni (Olivier Nakache, Érica Toledano, Francija/Belgija, 2019, 114 min). V filmu se  režiserja Olivier Nakache in Éric Toledano, podobno kot v filmu Prijatelja (2011), dotikata tematike oseb s posebnimi potrebami in skrbi zanje, ki se razteza med institucijami sistema in nevladnimi ustanovami. S pomočjo prostovoljcev – tudi samih »težavnih posameznikov« –  poskušata otrokom in mladostnikom zagotoviti bivanje v običajnem življenjskem okolju. Zgodba naslavlja številne pomembne teme, kot so pomen deinstitucionalizacije skrbi za težavne posameznike, zagotavljanje vključujočega družbenega okolja, sodelovanje institucij sistema z nevladnimi ustanovami in pobudami, pa tudi priložnosti, ki jih za osebno rast vključenih v take projekte ponuja nudenje pomoči. Tudi pandemija Covid 19 je namreč razkrila, da mnoge težave, v katerih se znajdemo posamezniki, lažje kot utečene strokovne ustanove sistema rešujejo pobude nevladnega sektorja.

V pogovoru po ogledu filma sta se nam pridružila Irena Lesar, redna profesorica obče pedagogike in teorije vzgoje na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, strokovnjakinja za tematiko inkluzivnega izobraževanja, ter Juš Škraban, doktorski študent na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani in prostovoljec v več projektih in pobudah s področja denistitucionalizacije skrbi za osebe z duševnimi težavami in motnjami. Pogovor je vodil Robi Kroflič iz Oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani.

Vabljeni k ogledu pogovora:

 

Pripravili smo tudi seznam priporočenih filmov za pedagoške kolektive v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Več na povezavi.
Več o Kinodvorovem šolskem programu.

Dogodek je organiziral Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL v sodelovanju s Kinodvorom, namenjen pa je vzgojiteljem, učiteljem, ravnateljem, svetovalnim službam ter drugim strokovnim sodelavcem vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov. 

Posebni Hors normes

Olivier Nakache, Éric Toledano

Bruno in Malik že dvajset let skrbita za avtistične otroke in težavne mladostnike ter pri tem ohranjati človečnost, toplino in humor. 

Ogledi filmov za pedagoške kolektive

Pripravili smo izbor filmov, ki se dotikajo posameznih tem pedagoškega dela z otroki in mladimi.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.