Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 05:03).
Spletno strokovno srečanje in ogled filma Posebni

Spletno strokovno srečanje in ogled filma Posebni

Ogled filma in pogovor za strokovne delavce v VIZ, 11. maja 2021 prek spleta. Vabljeni k prijavam.

Vabljeni na spletno strokovno srečanje in ogled filma Posebni (Olivier Nakache, Érica Toledano, Francija/Belgija, 2019, 114 min), ki bo v torek, 11. maja 2021.

V filmu Posebni se Olivier Nakache in Éric Toledano, podobno kot v filmu Prijatelja (2011), dotikata tematike oseb s posebnimi potrebami in skrbi zanje, ki se razteza med institucijami sistema in nevladnimi ustanovami. S pomočjo prostovoljcev – tudi samih »težavnih posameznikov« –  poskušata otrokom in mladostnikom zagotoviti bivanje v običajnem življenjskem okolju. Zgodba naslavlja številne pomembne teme, kot so pomen deinstitucionalizacije skrbi za težavne posameznike, zagotavljanje vključujočega družbenega okolja, sodelovanje institucij sistema z nevladnimi ustanovami in pobudami, pa tudi priložnosti, ki jih za osebno rast vključenih v take projekte ponuja nudenje pomoči. Tudi pandemija Covid 19 je namreč razkrila, da mnoge težave, v katerih se znajdemo posamezniki, lažje kot utečene strokovne ustanove sistema rešujejo pobude nevladnega sektorja.

V pogovoru po projekciji filma se nam bosta pridružila Irena Lesar, redna profesorica obče pedagogike in teorije vzgoje iz Pedagoške fakulteti v Ljubljani, strokovnjakinja za tematiko inkluzivnega izobraževanja, ter Juš Škraban, doktorski študent na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani in prostovoljec v več projektih in pobudah s področja denistitucionalizacije skrbi za osebe z duševnimi težavami in motnjami. Pogovor bo vodil Robi Kroflič iz Oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani.

Urnik
Strokovno srečanje bo potekalo 11. maja prek spleta:
13:30-17:15 ogled filma Posebni (individualno, trajanje filma 114 minut)
17:15-18:30 pogovor

Prijava
Prosimo, da vašo udeležbo na srečanju potrdite na elektronski naslov: solski@kinodvor.org, najkasneje do petka, 7. maja 2021. Ob prijavi navedite točno število oseb, ki si bodo film ogledale in ime VIZ. Na dan srečanja vam bomo poslali povezavo na film in pogovor.
Za prijavljene strokovne delavce iz MOL je udeležba brezplačna. Za druge udeležence je cena ogleda filma 2,7 € (plačilo preko naročilnice).

Dogodek organizira Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL v sodelovanju s Kinodvorom, namenjen pa je vzgojiteljem, učiteljem, ravnateljem, svetovalnim službam ter drugim strokovnim sodelavcem ljubljanskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov. K udeležbi pa toplo vabimo tudi strokovne delavce z vse Slovenije.

Več o Kinodvorovem šolskem programu.

Posebni Hors normes

Olivier Nakache, Éric Toledano

Bruno in Malik že dvajset let skrbita za avtistične otroke in težavne mladostnike ter pri tem ohranjati človečnost, toplino in humor. 

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.