Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 04:54).
Režiser filma Leilini bratje, Saeed Roustaee, v Iranu obsojen na šest mesecev zapora

Režiser filma Leilini bratje, Saeed Roustaee, v Iranu obsojen na šest mesecev zapora

Film Leilini bratje so premierno predvajali lani na najvplivnejšem filmskem festivalu na svetu, v Cannesu. Kljub toplemu mednarodnemu sprejemu pa je doma film doživel povsem drugačno zgodbo, saj so ga prepovedali, Roustaeeja in producenta filma Javada Noruzbegija pa spoznali za kriva, da sta »prispevala k propagandi opozicije proti islamskemu sistemu« in ju obsodili na šest mesecev zapora. Prav tako pet let ne bosta mogla ustvarjati. Poteza je v svetu filma že naletela na ostre obsodbe.

Film Leilini bratje, epsko, a hkrati napeto dramo o družini, ki se v Teheranu skuša otresti dušečega bremena tradicije, patriarhata in finančne krize so v Cannesu uvrstili v glavni tekmovalni program. Prejel je nagrado mednarodne zveze filmskih kritikov in kritičark FIPRESCI.

V Iranu so film prepovedali že lani, ko naj bi pričel svojo kinematografsko pot. Uradno zato, ker naj bi »prekršil pravilo in brez uradnega dovoljenja sodeloval na mednarodnih filmskih festivalih«. V resnici pa naj bi iranske oblasti razjezil predvsem režiserjev govor ob prejemu nagrade, v katerem je film posvetil žalujočim za umrlimi v zrušenju stolpnice v Abadanu. Nato je v tem tednu v filmskem svetu odjeknila novica, da so Roustaeeja in producenta filma Javada Noruzbegija spoznali za kriva, da sta »prispevala k propagandi opozicije proti islamskemu sistemu« in ju obsodili na šest mesecev zapora. Prav tako pet let ne bosta mogla ustvarjati.

Potezo iranskega režima so že obsodili v Cannesu in pri drugih organizacijah, podporo ustvarjalcema pa so izkazala tudi nekatera velika filmska imena – denimo, Martin Scorsese.

Leilini bratje Baradaran-e Leila

Saeed Roustaee

Hitro tempirana, razburkana in nepričakovanih preobratov polna drama o družini, ki se obupano skuša otresti dušečega bremena tradicije, patriarhata in finančne krize. Nagrada FIPRESCI na festivalu v Cannesu.

petek, 30. 06. 2023

Poletje je čas za odkrivanje novih obzorij

Med 1. in 10. julijem bomo premierno predstavili kar šest filmov: Modri kaftan, Večno mladi, Nemir, Leilini bratje, Spomini na Pariz, Tori in Lokita, ponovno pa gre v distribucijo kultni Pod udarom zakona Jima Jarmuscha.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.