Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 06:11).
Prihaja Film pod zvezdami 2024

Prihaja Film pod zvezdami 2024

S še zadnjimi filmskimi projekcijami se počasi poslavljamo od Kinodvorišča, letnega kina v atriju Slovenskih železnic, in že pogledujemo proti Grajskemu griču, na katerem bo od 11. julija do 3. avgusta potekal tradicionalni Film pod zvezdami. V letnem kinu, ki ga vrsto let pripravljamo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom, bo na enem najlepših prizorišč za kino na prostem na ogled 24 filmskih projekcij. Spored sestavlja izbor odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, ki jih bomo prepletli s šestimi premierami oziroma predpremierami; med njimi bosta tudi slovenski film in slovenska manjšinska koprodukcija.

Letni kino bomo na Grajskem dvorišču odprli v četrtek, 11. julija, z Jesenskim listjem (Kuolleet lehdet), četrtim delom trilogije o proletariatu Akija Kaurismäkija. Pospremila ga bo predpremiera kratkega filma Mož, ki ni mogel molčati (Čovjek koji nije mogao šutjeti) Nebojše Slijepčevića, dobitnika letošnje canske zlate palme za najboljši kratkometražec, ki je bil posnet v slovenski koprodukciji.

Že v torek, 16. julija, bo na vrsti druga predpremiera. Na ogled bo komična drama Jutri je še en dan (C’è ancora domani) režiserke Paole Cortellesi, navdihnjena z italijanskim neorealizmom, ki je osvojila srca gledalcev in v domači Italiji po gledanosti prehitela celo Barbie!

Dva dni pozneje, v četrtek, 18. julija, si bomo lahko ogledali predpremiero filma Moja najljubša torta (Keyke mahboobe man, Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha), ki prihaja iz letošnjega tekmovalnega programa Berlinala. Grenko-sladka iranska romantična komedija, ki so jo morali snemati na skrivaj, po režiserkinih besedah »slavi ženske, življenje in svobodo«.

V četrtek, 25. julija, bomo na Peugeotovi premieri spremljali Drugo dejanje (Le deuxième acte) – Léo Seydoux in Louisa Garrela v prvem filmu, ki ga je zrežirala umetna inteligenca! Absurdna komedija Quentina Dupieuxa (Daaaaaalí!) je odprla letošnji festival v Cannesu.

Zadnji julijski torek, 30. julija, bo sledila predpremiera Odrešitve za začetnike Sonje Prosenc. Čisto sveži celovečerec slovenske režiserke, ki je imel v začetku junija svetovno premiero na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku, raziskuje sodobna družbena vprašanja v humorni, tragikomični reimaginaciji Pasolinijeve Teoreme.

V soboto, 3. avgusta, bo za zaključek letošnjega filmskega druženja na Ljubljanskem gradu predpremierno na ogled Kneecap režiserja Richa Peppiatta, ki ga je nagradilo občinstvo na letošnjem filmskem festivalu Sundance. V predrzni, huronsko smešni biografiji, polni seksa, drog in glasbe, člani raperske zasedbe Kneecap igrajo same sebe in na svojevrsten način pozivajo k zaščiti svojega maternega jezika.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajali jih bomo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 6 €, za predpremiere in premiero 7 €. Rezervacij in popustov ni. Vstopnice gredo v prodajo danes, 27. junija, tudi v Kinodvoru.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21. uri v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta v Kinodvoru dve nadomestni projekciji.

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazali bomo filme distributerjev Blitz Film & Video Distribution, Cinemania group, Con Film, Demiurg, Fivia, Gustav film, Karantanija Cinemas in Studio Virc.

Dolgoletni partner projekta je Peugeot, tudi letos pa se kot partnerica pridružuje Zavarovalnica Triglav. Medijski partnerji projekta so Dnevnik s prilogo Pilot, Hit radio Center in Europlakat.

Jutri je še en dan C'è ancora domani

Paola Cortellesi

Komična drama, navdihnjena z italijanskim neorealizmom, je osvojila srca gledalcev in v domači Italiji po gledanosti prehitela celo Barbie.

Moja najljubša torta Keyke mahboobe man

Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha

Grenko-sladka iranska romantična komedija, ki so jo morali snemati na skrivaj, po režiserkinih besedah »slavi ženske, življenje in svobodo«.

Drugo dejanje Le deuxième acte

Quentin Dupieux

Léa Seydoux in Louis Garrel v prvem filmu, ki ga je zrežirala umetna inteligenca! Absurdna komedija Quentina Dupieuxa (Daaaaaalí!) je odprla nedavni festival v Cannesu.

Odrešitev za začetnike Odrešitev za začetnike

Sonja Prosenc

Sonja Prosenc (Drevo, Zgodovina ljubezni) raziskuje sodobna družbena vprašanja v humorni, tragikomični reimaginaciji Pasolinijeve Teoreme. Svetovna premiera na festivalu Tribeca.

Kneecap Kneecap

Rich Peppiatt

V predrzni, huronsko smešni biografiji, polni seksa, drog in hip-hopa, člani irske raperske zasedbe Kneecap igrajo same sebe, da bi na svojevrsten način pozvali k zaščiti svojega maternega jezika. Dobitnik nagrade občinstva na festivalu Sundance.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.