Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 05:05).
Poletje se v Kinodvoru začne s Kinodvoriščem!

Poletje se v Kinodvoru začne s Kinodvoriščem!

V Kinodvoru vsako leto poskrbimo, da lahko gledalci in gledalke med svoje aktivnosti na prostem dodajo – kino! Tudi v letu, ko praznujemo stoletnico kina na Kolodvorski, dvajseto obletnico art kina in petnajsto obletnico mestnega kina, se bomo s filmi najprej podali na Kinodvorišče, letni kino v atriju Slovenskih železnic, ki se skriva v notranjem dvorišču stavbe, nekoč palače Ljubljanski dvor.

Odpiramo ga v četrtek, 8. junija, ob 21.30 s premiero slovenskega filma Poletje ’91. Dokumentarni film Žige Virca, v celoti sestavljen iz arhivskih posnetkov, prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Na premieri bodo z nami tudi režiser in filmska ekipa.

Ob odprtju Kinodvorišča bomo ob praznovanju naših obletnic z obiskovalci in obiskovalkami na sto let filmske magije in petnajst let nepozabnih kino doživetij v mestnem kinu prvič nazdravili s posebnim pivom ČINema, ki smo ga za to priložnost pripravili v sodelovanju z novogoriško pivovarno Reservoir dogs. Naj živi kino!

Vse do 8. julija, ko se bomo od Kinodvoriščnega platna poslovili s kultno klasiko Jima Jarmuscha Pod udarom zakona (Down by Law, 1986), se bo na večernih projekcijah na prostem odvijal naš redni filmski program. Premierno bomo na Kinodvorišču kot del Otoka v Ljubljani predstavili filma Varen kraj (Sigurno mjesto, Juraj Lerotić) in Sveti pajek (Ankabut-e moqaddas, Ali Abbasi), dokumentarca iz cikla Druga godba v Kinodvoru Ljubezen, nemške marke in smrt (Aşk, Mark ve Ölüm, Cem Kaya) ter Cesária Évora (Cesária Évora, Ana Sofia Fonseca), ki ga pripravljamo v sodelovanju s festivalom Druga godba, ter zadnji junijski četrtek še japonski film Ljubiti življenje (Love Life, Koji Fukada).

Filmi so vsak dan na sporedu ob 21.30. Vhod v atrij je skozi Dvorano Kinodvora. V primeru slabega vremena je projekcija ob isti uri v Dvorani. Partnerja Kinodvorišča sta Zavarovalnica Triglav in Slovenske železnice.

Ob zaključku Kinodvorišča bomo že odlično ogreti za selitev na Film pod zvezdami, tradicionalni letni kino na Grajskem dvorišču, ki ga že vrsto let pripravljamo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom. Med 13. julijem in 5. avgustom bomo 24 zaporednih večerov na ogled ponudili izbrane odmevne filme pretekle kinematografske sezone, prepletene s svežimi predpremiernimi in premiernimi naslovi.

Sezono kina na prostem bomo sklenili z Letnim Kinodvorom na Kongresnem trgu. Na tem veličastnem mestnem trgu bomo od 21. do 24. avgusta prikazali štiri vrhunske filmske stvaritve, posvečene pomembnim filmskim obletnicam. S to brezplačno prireditvijo, ki vsako leto pritegne vedno več domačih in tujih obiskovalcev in obiskovalk, se mestni kino postavlja ob bok primerljivim in pomembnim projektom s področja kulturnega turizma v Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni.

Vse poletje bomo tudi v dvorani na Kolodvorski ponujali raznolik filmski program. Vsak premierni naslov bo na sporedu enkrat tedensko, tako da jih bodo gledalci in gledalke lahko ujeli kljub poletnim počitnicam in potovanjem. Zadnjo julijsko in avgustovsko nedeljo bosta v programu Za zamudnike na sporedu dva izmed najbolj obiskanih filmov v petnajstletni zgodovini mestnega kina: 30. julija bo na ogled Grand Budapest hotel (The Grand Budapest Hotel) Wesa Andersona in 27. avgusta Razredni sovražnik Roka Bička. Julija in avgusta bo vsako soboto in nedeljo ter v izbranih terminih med tednom potekal tudi Poletni Kinobalonov izbor, počitniški program za otroke od 4. leta starosti dalje. Med tednom so v dopoldanskem času vabljene tudi skupine počitniškega varstva.

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Varen kraj Sigurno mjesto

Juraj Lerotić

Film, ki ga je hrvaški režiser posnel po travmatični osebni izkušnji in v njem odigral glavno vlogo, se razvije v štiriindvajsetih urah in osredotoča na tisto najbolj akutno: rešiti ljubljenega človeka. Zmagovalec ljubljanskega in sarajevskega filmskega festivala ter dobitnik nagrade za najboljši prvenec v Locarnu.

Sveti pajek Ankabut-e moqaddas

Ali Abbasi

Film, navdihnjen z resnično zgodbo o zloglasnem iranskem serijskem morilcu, ki je v imenu vere ubil šestnajst prostitutk, je drzna obsodba globoko zakoreninjene kulture mizoginije. »Perzijski noir« iransko-švedskega režiserja Alija Abbasija (Meja) je glavni igralki prinesel nagrado za najboljšo žensko vlogo na festivalu v Cannesu.

Ljubezen, nemške marke in smrt Aşk, Mark ve Ölüm

Cem Kaya

Slikovit dokumentarni esej o malo znani glasbeni kulturi turških gastarbajterjev v Nemčiji – od nostalgičnih pesmi prvih let do hip-hopa druge in tretje generacije. Nagrada občinstva za najboljši dokumentarec v sekciji Panorama na Berlinalu.

Cesária Évora Cesária Évora

Ana Sofia Fonseca

Dokumentarec s pomočjo doslej nevidenih arhivskih posnetkov in ekskluzivnih intervjujev z njenimi bližnjimi splete intimen portret »bosonoge dive«. Nagrada občinstva na festivalu IndieLisboa.

Ljubiti življenje Love Life

Koji Fukada

Družinska zgodba, pripovedovana v režiserjevem značilnem grenko-sladkem tonu, raziskuje temi izgube in osamljenosti skozi portret ženske, ki išče nov smisel v svojem življenju.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.