Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:10 (odprto še 07:20, tel: 01 239 22 17).
Ogled filmov in pogovor o avtizmu z učenci in dijaki

Ogled filmov in pogovor o avtizmu z učenci in dijaki

Ob treh kratkih filmih, ki so jih ustvarili člani Društva ASPI, spregovorimo o raznolikih posebnostih, ki jih s seboj prinaša avtizem.

Ob svetovnem dnevu avtizma 2. aprilu so v okviru festivala Bobri svoj prostor dobili tudi mladi in odrasli z avtizmom, ki so aktivni v društvu ASPI. Na dogodku, poimenovanem Modri bobri: Podobe avtističnega sveta, so se odvrteli trije filmi, v katerih nastopajo mladi in odrasli z avtizmom. Filmi prikazujejo njihov odnos do samih sebe in sveta okoli njih in skušajo rušiti zakoreninjene predstave in predsodke o njih. Nastajali so na delavnicah AS – SUPER SI v sodelovanju Društva ASPI, Zavoda Maja Weiss, produkcijske hiše Adrian film, KUD Pozitiv in Dijaškega doma Ivana Cankarja v Ljubljani.

Vabimo vas, da ogled filmov in pogovor o avtizmu in osebah z avtizmom med nami vključite v šolski vsakdan. Povezavo na filme in gradiva pa lahko posredujete tudi staršem otrok. Filmi so prosto dostopni vse leto na platformi You tube, do njih pa lahko dostopite tudi preko spodnjih povezav.

  • Zdravnik, detektiv in gospodična (2020)
    V filmu trije mladi z avtizmom pripovedujejo o tem, kako je živeti kot oseba z avtizmom. Podajo praktične nasvete, kako delati s takšnimi osebami. Izvemo tudi, kaj naj stori oseba, ki jo moti hrup, ko pride mimo rešilni avtomobil.
  • Pozitivno! 10 let Društva ASPI (2021)
    Film ponudi pogled v zgodovino in delovanje društva. Pokaže, kaj smo osebe z avtizmom in njihovi svojci dobili s prvimi prostori v Domžalah in kakšne so naše želje za prihodnost. Prikaže, kako je biti oseba z avtizmom v tekmovalnem kapitalizmu in kakšne podpore bi potrebovali, da bi lahko polno in kar se da samostojno živeli.
  • Ne moremo spati(2022)
    Prvi slovenski film, v katerem igrajo samo osebe z avtizmom. Zgodba ni izmišljena. Liki morda niso realni, zelo realna pa je nespečnost. V nočeh, ko ne spimo, se za okni in zidovi, ki jih požre tema, v naših glavah rojevajo različni svetovi. Poglejte, kakšni. Film je bil posnet v dveh dneh brez proračuna, vendar z odločenostjo, da ga naredimo. Izkušnja snemanja pa je bila nova in nepozabna.
Dodatno gradivo

Mladi in odrasli iz društva ASPI so na dogodku občinstvu podali tudi svojevrstna navodila nevrotipičnim, če stopajo v odnose z njimi. Prilagamo tudi nagovor predsednice društva ASPI, ki je plastično zasnovan na glavnih junakih modrih bobrih, ki stopajo v odnose z rjavimi. Tudi to lahko služi kot gradivo za pogovor.

torek, 04. 04. 2023

Modri bobri so pomodrili Kinodvor

Mladi člani Društva ASPI so v nedeljo, 2. aprila, na svetovni dan zavedanja o avtizmu širši javnosti predstavili svojo filmsko ustvarjalnost in spregovorili o raznolikih posebnostih, ki jih s seboj prinaša avtizem.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.