Danes je blagajna odprta od 17:20 do 21:00 (odpre se čez 11:51).
Ob stoletnici tudi praznovanje častitljivih let naših gostov

Ob stoletnici tudi praznovanje častitljivih let naših gostov

Ob stoletnici kina na Kolodvorski smo v nedeljo, 15. oktobra ob 11ih, s projekcijo Mladi Medardo ob živi glasbeni spremljavi Andreja Goričarja in Orchestra of the Imaginary počastili tudi naše obiskovalke in obiskovalce častitljivih let.

Sto let zatem, ko so v takratnem kinu Ljubljanski dvor na Kolodvorski ulici 15. oktobra 1923 predvajali film Mladi Medardo, smo v Kinodvoru prikazali restavrirano 35-mm kopijo tega filma v družbi posebnih gostov. Na naše javno povabilo, da se nam ob tej posebni priložnosti pridružijo gospe in gospodje stari 100 let oziroma se tem letom približujejo ali pa so jih že presegli, se jih je odzvalo lepo število, okoli 10 njih.

Ob tej priložnosti smo počastili tudi Emilijo Soklič, eno prvih slovenskih profesionalnih filmskih delavk, ki bo letos dopolnila častitljivih 105 let. Tokrat nam je pozdrave poslala iz udobja svojega doma. Veseli smo, da se nam je na dogodku s svojimi častitljivimi 98 leti pridružila Mirjana Borčić, začetnica filmske vzgoje pri nas. Spoznali pa smo tudi Vido Urgl, ki se pri svojih 96 letih spominja svojih otroških let, ko je njen oče Miha Pogačnik kot glasbenik spremljal predvajanje nemih filmov v kinu na Kolodvorski.

Dogodek se je pričel ob deseti uri, ko smo obiskovalke in obiskovalce povabili na Zajtrk pri Kinodvoru. Ob rogljičkih in kavi so gostje z nami delili svoje zgodbe in spomine, nato smo polni vtisov vstopili v dvorano, kjer nas je pozdravil igralec Toni Cahunek z nagovorom v slovenskem jeziku iz tistega časa. Posebej za to priložnost ga je napisal etnolog Ambrož Kvartič. Sledila je projekcija filma Mladi Medardo ob živi glasbeni spremljavi. Skladatelj Andrej Goričar je napisal novo partituro in jo izvedel skupaj z glasbeniki Orchestra of the Imaginary. Ob koncu je dvorano zaobjel gromki aplavz, večina obiskovalcev in obiskovalk pa se je o doživetem v kavarni pomenkovala še kar nekaj časa.

Fotografije

Mladi Medardo Der junge Medardus

Mihály Kertész (Michael Curtiz)

Petnajstega oktobra 1923 je kino Ljubljanski dvor svoja vrata odprl s slavnostno projekcijo filma Mladi Medardo Mihályja Kertésza (Michaela Curtiza). Petnajstega oktobra 2023 predvajamo restavrirano 35-milimetrsko različico filma, ki jo bo z novo glasbeno partituro Andreja Goričarja pospremil Orchestra of the Imaginary.

sreda, 27. 09. 2023

Petnajst let mestnega kina v stoletnem kinu na Kolodvorski v Ljubljani

Mestni kino Kinodvor uživa neprekinjeno podporo in zaupanje svoje publike (tudi v času pandemije in po njej) ter od leta 2008 beleži več kot 1,5 milijona obiskovalk in obiskovalcev.

sobota, 30. 09. 2023

V Kinodvor vabimo stoletnike in stoletnice!

Stoletnike in stoletnice vabimo na Zajtrk pri Kinodvoru in projekcijo filma Mladi Medardo, ki bo 15. oktobra ob 11:00.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.