Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 52 minut, tel: 01 239 22 17).
Nominirani filmi za Kinotripovo nagrado na 32. Liffu

Nominirani filmi za Kinotripovo nagrado na 32. Liffu

Pet filmskih naslovov iz različnih programskih sklopov festivala ~ s filmskimi uvodi Kinotripove žirije. Med 10. in 21. novembrom!

Mlade članice žirije si bodo ogledale pet filmov iz različnih festivalskih programskih sklopov, ki prikazujejo zgodbe mladih, in najboljšega po svojem izboru razglasile na sklepni prireditvi festivala. Na posameznih projekcijah nominiranih filmov bodo poskrbele tudi za zanimive uvode. Potujte z njimi skozi filmske svetove letošnjega LIFFa!

NOMINIRANI FILMI:

Atlantida Atlantide
Yuri Ancarani, Italija/Francija/ZDA/Katar, 2021

Utrip življenja mladostnikov skozi oči priznanega italijanskega video umetnika Yurija Ancaranija. Daniele je odraščajoč fant z otoka na robu Beneške lagune. Drži se zase in se ne druži niti z vrstniki, katerih življenje, obstoj in užitki so osredotočeni na motorne čolne, imenovane »barchino«. S predelavo želijo mladostniki iz njih iztisniti kar največ moči in se dokazati na nevarnih dirkah. Tudi Daniele sanja o edinstvenem čolnu, ki bi mu prinesel zmago in spoštovanje.

Chiara A Chiara
Jonas Carpignano, Italija/Francija/Švedska/Danska, 2021

V romski družini Guerrasio se skupaj s prijatelji in sorodniki pripravljajo na praznovanje polnoletnosti najstarejše hčerke. A ko oče z družbo bratrancev nenadoma izgine v črnem avtomobilu, Chiaro obide temna slutnja. Ker ga tudi naslednje jutro še ni, se bistra najstnica odloči raziskati, kaj se dogaja, to pa jo popelje v mafijsko podzemlje in postavi pred pomembno odločitev.

 

Dogodek L’événement
Audrey Diwan, Francija, 2021

Francija leta 1963. Anne je nadarjena študentka iz delavske družine, ki ji napovedujejo svetlo prihodnost. A ko nepričakovano zanosi, se svet okoli nje začne podirati. Ker se zaključni izpiti hitro približujejo, se odloči, da bo po nelegalni poti opravila splav. Na tej veliki preizkušnji se mora soočiti s sramom in bolečino ter tudi z grožnjo zaporne kazni. Filmska upodobitev romana francoske pisateljice Annie Ernaux, v katerem je opisala lastno soočanje s splavom, ko je bil ta v Franciji še prepovedan je prejela zlatega leva na filmskem festivalu v Benetkah.

Kje je Venera? Në kërkim të Venerës
Norika Sefa, Kosovo/Severna Makedonija, 2021

Venera je redkobesedna mladenka, ki odrašča v majhni vasi, v hiši, v kateri se gnetejo tri generacije. Pod budnim, vsiljivim očesom družine, sorodnikov in celo sosedov se spoprijatelji z uporniško Dorino. Dekleti, ki bi radi živeli sodobno in ne tako kot njuni materi, začneta na skrivaj odkrivati spolnost, alkohol in čare mladostniškega življenja.

Morena Murina
Antoneta Alamat Kusijanović, Hrvaška/Slovenija/Brazilija/ZDA 2021

Julija s starši živi na samotnem hrvaškem otoku. Enolično življenje najstnice razburka prihod bogatega in očarljivega Javierja, stare ljubezni Julijine mame, ki se na otoku znajde zaradi poslovnih pogovorov z njenim očetom. Med Julijo in Javierjem se razvije obojestranska naklonjenost, čeprav ni povsem jasno, ali gre pri tem za Julijino iskanje očetovskega lika, upor proti strogosti ali pa za spontano romantično navdušenje.


Kinotripovo mladinsko žirijo sestavljajo tri članice 6. Kinotripovega filmskega kluba, ki so sodelovale pri zasnovi in izvedbi 6. mednarodnega filmskega festivala Kinotrip: Zoja Eva Bartolj, Eneja Golob Džananović in Brina Gramc.


Producent festivala je Cankarjev dom. Več informacij na uradni festivalski strani >>

sobota, 20. 11. 2021

Kinotripova nagrada mladinske žirije je na letošnjem LIFFu pripadla filmu Dogodek

Brina, Eneja in Zoja so v soboto, 20. novembra, na osrednji prireditvi festivala nagrado podelile filmu, ki jih je z močnimi podobami spomnil, da boj za življenje in svobodo še zdaleč ni končan.

Atlantida Atlantide

Yuri Ancarani

Utrip življenja mladostnikov, ki ob dirkanju s čolni, poslušanju glasbe in prvih ljubeznih na videz brezskrbno preživljajo dneve v Beneški laguni, skozi oči priznanega italijanskega video umetnika Yurija Ancaranija.

Chiara A Chiara

Jonas Carpignano

V očarljive nočne podobe ujeta zgodba najstnice, ki se je ob očetovem izginotju prisiljena soočiti z mračnim podzemljem kalabrijske mafije in izbrati svojo življenjsko pot.

Kje je Venera? Në kërkim të Venerës

Norika Sefa

Vpogled v odraščanje najstnice na kosovskem podeželju, kjer družina od dekleta pričakuje predvsem skrb za svoj ugled. Svobodomiselno dekle pa tradicionalno, hierarhično okolje utesnjuje in njena želja po svobodi je vse močnejša.

Morena Murina

Antoneta Alamat Kusijanović

Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot direktorica fotografije podpisuje Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro), kot izvršni producent pa Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu.

Kinotrip. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na Kinotripove e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih.