Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (odpre se čez 10:00).

Kje je Venera? Në kërkim të Venerës

Norika Sefa / Kosovo, Severna Makedonija / 2021 / 111 min / albanščina

Vpogled v odraščanje najstnice na kosovskem podeželju, kjer družina od dekleta pričakuje predvsem skrb za svoj ugled. Svobodomiselno dekle pa tradicionalno, hierarhično okolje utesnjuje in njena želja po svobodi je vse močnejša.

režija Norika Sefa, scenarij Norika Sefa, fotografija Luis Armando Arteaga, montaža Stefan Stabenow, Norika Sefa , igrajo Kosovare Krasniqi (Venera), Rozafa Celaj (Dorina), Basri Lushtaku (Venerin oče)

Venera je redkobesedna mladenka, ki odrašča v majhni vasi, v hiši, kjer se gnetejo tri generacije. Pod budnim, vsiljivim očesom družine, sorodnikov in celo sosedov se spoprijatelji z uporniško Dorino. Dekleti, ki bi radi živeli sodobno, ne pa tako kot njuni materi, ki se nikoli ne poljubljata, začneta na skrivaj odkrivati spolnost, alkohol in čare mladostniškega življenja.

»Želela sem povedati zgodbo s prizoriščem na Kosovu, vendar ne takšne, ki bi poustvarjala stereotipe, po katerih je država znana v tujini. Resnično nisem želela prikazati nekaj tradicionalnih noš niti vzbuditi eksotičnega priokusa. Nisem želela, da bi film izkoriščal revščino balkanskih držav. Vendar pa je tradicija sama po sebi jedro zgodbe, in prav tako družina. Odraščala sem v veliki družini in zato mi je tema ljuba. Zanimalo me je, kako se bodo razvijali liki in kako bi lahko vpogled igralcev vplival na film.« (Norika Sefa)

Norika Sefa
Kosovska režiserka, ki živi v Pragi. Tam je dokončala tudi magistrski študij na priznani akademiji FAMU. V svojem delu pogosto briše meje med fikcijo in dokumentarnim. Svoj kratki film Desde Arriba je posnela pod mentorstvom Wernerja Herzoga. Kje je Venera? je njen celovečerni prvenec, ki ga je posnela na Kosovu. Premierno je bil prikazal v Rotterdamu, kjer je prejel posebno nagrado žirije.

ponedeljek, 25. 10. 2021

Nominirani filmi za Kinotripovo nagrado na 32. Liffu

Pet filmskih naslovov iz različnih programskih sklopov festivala ~ s filmskimi uvodi Kinotripove žirije. Med 10. in 21. novembrom!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2021) Svetovni jagodni izbor III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 16:30 / Dvorana

Tekmovalni program III (2021) Tekmovalni program III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 19:00 / Dvorana

Maad, moje sonce My Sunny Maad

Michaela Pavlátová

četrtek, 02. 12. 2021 / 21:30 / Dvorana

Ko se Herra, ki je Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja.