Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 02:00, tel: 01 239 22 17).

Chiara A Chiara

Jonas Carpignano / Italija, Švedska, Danska, Francija / 2021 / 121 min / italijanščina

V očarljive nočne podobe ujeta zgodba najstnice, ki se je ob očetovem izginotju prisiljena soočiti z mračnim podzemljem kalabrijske mafije in izbrati svojo življenjsko pot.

režija Jonas Carpignano, scenarij Jonas Carpignano, fotografija Tim Curtin, glasba Dan Romer, Benh Zeitlin, montaža Affonso Gonçalves, igrajo Swamy Rotolo (Chiara), Claudio Rotolo (Claudio), Grecia Rotolo (Giulia), Carmela Fumo (Carmela), Carmela Rotolo (Melo)

festivali, nagrade Cannes 2021 (nagrada Europa Cinemas Label), Zurich 2021

V romski družini Guerrasio vlada harmonija. Družinski člani se skupaj s prijatelji in sorodniki pripravljajo na praznovanje polnoletnosti najstarejše hčerke. Sprva je vse, kot mora biti, vključno z brezskrbno tekmovalnostjo na plesišču med slavljenko in njeno mlajšo sestro, petnajstletno Chiaro. A ko oče z družbo bratrancev nenadoma izgine v črnem avtomobilu, Chiaro obide temna slutnja. Ker očeta tudi naslednje jutro še ni, se bistra najstnica odloči raziskati, kaj se dogaja, to pa jo popelje v temno podzemlje kalabrijske mafije in postavi pred pomembno odločitev.

»Mislim, da nisem oblatil romske skupnosti, ki jo ljubim z vsem srcem in štejem za družino. Pomembno je pokazati človeško stran, se ozreti onkraj stereotipov. Poskušam se izogniti temu, da bi bil ‘človekoljub’ za vsako ceno; izziv, ki sem si ga zadal in ga zastavljam tudi gledalcem, je bil pokazati njihovo pravo podobo in jih ljubiti nakljub vsemu. Razširiti ozaveščenost, da so ljudje kot mi, četudi kradejo.« (Jonas Carpignano)

Jonas Carpignano
Rojen v New Yorku leta 1984. Otroštvo je preživel med rojstnim mestom in Rimom, film je študiral na newyorški univerzi. V svojem opusu pretežno kratkih filmov, ki so osvojili številna mednarodna priznanja, pogosto raziskuje problematiko svetovnih migracij in kesnofobije v Italiji, kjer trenutno živi in ustvarja kot režiser in scenarist. Chiara je njegov tretji celovečerec.

ponedeljek, 25. 10. 2021

Nominirani filmi za Kinotripovo nagrado na 32. Liffu

Pet filmskih naslovov iz različnih programskih sklopov festivala ~ s filmskimi uvodi Kinotripove žirije. Med 10. in 21. novembrom!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinodvorišče / Prestavljeno v Dvorano

Pariz, 13. okrožje Les Olympiades

Jacques Audiard

četrtek, 07. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jacquesa Audiarda (Prerok, Rja in kost) je zgodba o ljubezni, seksu in prijateljstvu v času družabnih omrežij.

Sončni zaton Sundown

Michel Franco

petek, 08. 07. 2022 / 19:00 / Dvorana

Večkrat nagrajeni režiser Michel Franco, znan po pronicljivih in provokativnih študijah posameznikov in družb pod pritiskom, spremlja Tima Rotha na eksistencialnem popotovanju pod žgočim mehiškim soncem.

Francoska zveza The French Connection

William Friedkin

petek, 08. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Prižgali so kamere, vžgali avto in speljali. Na polno. In Hickman je potem 26 ulic predrvel s hitrostjo 145 kilometrov na uro – divjal je skozi rdeče luči, pritiskal pedale, zaviral in zavijal, norel skozi promet, brez dovoljenj, brez zaščite, smrtno nevarno. Tega ne bi nikoli odobril noben studio. “Ogrozil sem življenja ljudi,” pravi Friedkin. Toda s tem je pokazal obsedenost, kakršno v Francoski zvezi izkazuje Popeye. In kakršno v Melvillovem Moby-Dicku izkazuje kapitan Ahab. In kakršno v Conradovem Srcu teme izkazuje polkovnik Kurtz. Brez te obsedenosti ni umetnosti.