Danes je blagajna odprta od 17:40 do 21:00 (odpre se čez 01:24).
Nogometna Francija in nogometna Slovenija

Nogometna Francija in nogometna Slovenija

Se slovenski navijaški duh razlikuje od francoskega, kot je predstavljen v uvodu filma Nesrečniki? Spoznajmo se z delčkom slovenske navijaške kulture!

Nogometna Francija

Se spomnite uvoda v film Nesrečniki? Lahko si ga ogledate še enkrat tule. Film se začne z nogometno evforijo, v kateri ni delitev med “pravimi” in “nepravimi” Francozi ter priseljenci. Enotni so in povezujejo jih državni simboli Francije: vihtijo francosko zastavo, njihove obraze krasijo barve francoske trobojnice, po ulicah se glasno razlega francoska himna … Slavnostno praznovanje zmage se odvija v centru Pariza, na krajih, ki simbolno določajo francosko nacionalno identiteto: Elizejske poljane, Slavolok zmage.

Kasneje v filmu pa se pokaže, kako hipna, krhka in navidezna je ta enotnost. Velja za Slovenijo enako?

Nogometna Slovenija

“Slovenija gre naprej!” je geslo, ki pogosto odmeva s tribun. Gre pa tudi za naslov skladbe, ki jo izvajajo popularni slovenski glasbeniki Vlado Kreslin, Pero Lovšin in Zoran Predin. Nastala je ob uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na svetovno prvenstvo v Seulu leta 2002 in od takrat velja za slovensko navijaško himno.

Tudi slovenska nogometna pravljica gradi nacionalno identiteto v duhu enotnosti in povezanosti. Oglej si video navijaške himne in opazuj, kako v njem odmevajo ti simboli. Prisluhnite lahko tudi besedilu skladbe, ki ga najdete tudi tukaj.

Poglej si video

V razmislek

  • Primerjajte navdušenje in složnost Slovenk in Slovencev, kot je prikazano v videospotu, z navdušenjem Francozov na Elizejskih poljanah v uvodu filma Nesrečniki. Kaj se zgodi v filmu, ko je ta trenutek mimo? Kaj pa slovenski navijaški duh in enotnost, vztrajata ali se v vsakdanu razgubita?
  • Kje vse je bil videospot posnet? Kaj predstavljajo ti kraji glede na besedilo in idejo skladbe?
  • Na kakšen način se povezujeta nogomet in vsakdan? Protagonisti si iz prizora v prizor podajajo žogo. Je to naključje ali simbolizira kaj drugega?
  • Uvrstitev slovenske nogometne reprezentance na svetovno prvenstvo so mediji oklicali za “slovensko nogometno pravljico”. Ali bi kot “pravljično” lahko opredelili tudi idejo slovenske nacionalne identitete, kot jo predstavlja videospot?
Nogometna zmaga in pravljica o svobodi, enakosti in bratstvu 

Oglejmo si še fotografijo francoske nogometne reprezentance s svetovnega prvenstva 2018. Kar 12 od 23 sprva vpoklicanih reprezentantov je priseljencev oz. potomcev priseljencev afriških korenin. Ko so mladeniči Franciji prinesli zmago na nogometnem prvenstvu, so jih Francozi slavili kot svoje velike junake, kar je prikazano tudi v uvodu v film. Toda izven nogometnih poljan je zgodba drugačna, kot kaže tudi film Nesrečniki? Ali bi lahko v slovenski družbi našli podobne vzorce obnašanja? So nogometaši neslovenskega porekla, priseljenci ali tujci v našem športu in izven njega deležni enake obravnave ne glede na to, od kod prihajajo?

 

Raziskuj naprej
  • Več o filmu Nesrečniki najdete v pedagoškem gradivu.
  • Kaj pa o filmskih podobah povesta filmski plakat in napovednik Nesrečnikov? Razišči tudi to v prispevku Vprašanje podob.
Pripomočki

Dodatna gradiva

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.

Povezana vsebina

Vprašanje podob

Primerjajmo svoje razumevanje filmskega plakata in napovednika za film Nesrečniki pred in po ogledu filma. Vaja v razbiranju podob in analizi z iskanjem najboljših argumentov.

Nesrečniki Les Misérables

Ladj Ly

Film, navdihnjen z nemiri, ki so leta 2005 pretresali Francijo, ponuja insajderski vpogled v besno brbotajoči kotel pariškega predmestja Montfermeil. Nesrečniki so prejeli nagrado žirije v Cannesu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Kinoigrišče

Vsebine za raziskovanje filma in kina, igranje in ustvarjanje. Skoči noter!