Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:00 (za danes zaprto).
Moč deklet

Moč deklet

Rocca je res posebno dekle, prava filmska junakinja! Poznamo še kakšne superjunakinje? Spoznajmo jih nekaj in iz kolaža sestavimo svojo junakinjo!

Superjunakinja

Kdo je zate superjunakinja? Kakšne so njene lastnosti?

Naloga za hitre prste! Vzemi pisalo, list papirja in štoparico. V tridesetih sekundah napiši čim več besed, ki opisujejo superjunakinjo.

Filmska junakinja Rocca

Ponovimo vajo! Na isti list v tridesetih sekundah zapiši čim več besed, ki označujejo Rocco. Tri, štiri, zdaj!

Poglej oba seznama. Najdeš med njima podobnosti? Ali sta si povsem različna?

Svoje zapiske primerjaj z drugimi. Imamo vsi isto predstavo superjunakinje? Združite svoje ideje in skupaj ustvarite tabelo ali miselni vzorec, ki opisuje superjunakinjo. Vsak lahko navede tudi svojo najljubšo superjunakinjo in jo predstavi drugim. Zapišite njihova imena.

Nepozabni superjunakinji
Natisni

Preberi zgodbi žensk, ki sta vsaka po svoje zaznamovali slovensko družbo: Kristina Gorišek Novaković in Josipina Hočevar. Odgovori na vprašanja in razmisli, ali lahko še dopolniš miselni vzorec oziroma tabelo z lastnostmi superjunakinj.

  • Sta Kristina in Josipina junakinji? Zakaj? V besedilih podčrtaj dele, ki izražajo njune junaške lastnosti.
  • Kristino in Josipino primerjaj s filmsko junakinjo Rocco. Sta ji podobni? Zakaj? Se morda ukvarjata s podobnimi stvarmi kot Rocca?
  • Kristina in Josipina sta le dve od mnogih! Poznaš še kakšno junakinjo iz zgodovine? Poskusi dopolniti seznam superjunakinj. Še več junaških zgodb lahko prebereš v knjigi Nepozabne, ki jo je izdala Mladinska knjiga in nam tudi prijazno posodila Kristinino in Josipinino zgodbo.
Ustvari svojo junakinjo!

Ustvari kolaž, ki predstavlja junakinjo po tvoji meri! Ima štrleče oranžne lase kot Pika Nogavička? Je vztrajna kot Greta? Si upa nad oblake kot Kristina Gorišek? Je sama prepotovala svet kot Alma Karlin? Ima pozoren in premišljen pogled kot znanstvenica Marie Curie? Kolaž svoje junakinje ali junakinj pokaži drugim in ga predstavi. Material za ustvarjanje kolaža lahko poiščeš v starih časopisih, revijah, reklamah ali na internetu.

Raziskuj naprej

Za filmofilke in filmofile:

  • Binti
  • Zeleno kolo*
    *Za radovedne: Zeleno kolo je prvi film v Savdski Arabiji, ki ga je posnela ženska. Nastal je leta 2012, junaški režiserki pa je ime Haifaa Al-Mansour.

Za knjižne molje:

Pripomočki


Dodatna gradiva

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.

Povezana vsebina

Rocca spreminja svet Rocca verändert die Welt

Katja Benrath

Sodobna, astronavtsko razigrana različica legendarne Pike Nogavičke je film, poln humorja in akcije, ki skozi družbenokritično lečo optimistično poudarja vrednote prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, zaupanja in odgovornosti.

Binti Binti

Frederike Migom

Vlogerka Binti in njen prijatelj Elias načrtujeta akcijo, s katero bosta rešila prihodnost.

Kinoigrišče

Vsebine za raziskovanje filma in kina, igranje in ustvarjanje. Skoči noter!