Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (odprto še 01:30, tel: 01 239 22 17).
Mednarodni strokovni seminar: Mladi filmski selektorji za mlado občinstvo

Mednarodni strokovni seminar: Mladi filmski selektorji za mlado občinstvo

13. in 14. marca se bo v Kinodvoru odvil mednarodni strokovni seminar o vključevanju mladih v oblikovanje filmskih programov, na katerem bodo domači in tuji gostje predstavili metodološki okvir in primere dobre prakse participativnih dejavnosti, izkušnjo iz prve roke pa bodo delili tudi mladi selektorji filmskih programov.

Seminar je namenjen filmskim pedagogom, programskim sodelavcem kinematografov in filmskih festivalov, mladinskim in kulturnim delavcem, oblikovalcem politik na področjih kulture, vzgoje in izobraževanja ter učiteljem filmske vzgoje v osnovnih in srednjih šolah.

Filmski festivali, kinematografi in drugi prikazovalci filmov se vse bolj posvečajo razvoju raznolikih programov za mlado občinstvo, pri čemer za oblikovanje vsebin v večini primerov skrbijo odrasli strokovnjaki. Kot svežo alternativo tej ustaljeni praksi tokratni strokovni seminar posvečamo raziskovanju aktivnega vključevanja osnovnošolcev in srednješolcev v ustvarjanje filmskih dogodkov za njihove vrstnike in širše.

V izvedbo dvodnevnega programa strokovnega seminarja bodo vključeni strokovnjaki štirih tujih mednarodnih festivalov – Mednarodnega festivala kratkega filma v Vilni (Litva), Filmskega festivala Piccolo Grande Cinema (Milano, Italija), Filmskega festivala v Motovunu (Hrvaška), Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Beldocs (Beograd, Srbija) – in dveh kulturnih organizacij, ki delujeta na področju filmske vzgoje: Meno Aviliys (Vilna, Litva) in A Bao A Qu (Barcelona, Španija). Slednja od leta 2014 z namenom razvoja aktivnih mladih občinstev razvija izvirno metodologijo Film v gibanju. Tej bo na seminarju namenjena prav posebna pozornost.

Svoje izkušnje z izvajanjem participativnih dejavnosti za mlado občinstvo bodo predstavili tudi organizatorji seminarja. Kinodvor bo predstavil svoj filmski program Kinotrip, ki temelji na načelu mladi za mlade, svojo izkušnjo bodo delili tudi sodelavci mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema, ki mlade selektorje redno vključuje v oblikovanje programa.

Urnik in program seminarja s predstavitvami govorcev ter sodelujočih organizacij sta objavljena na Kinodvorovi spletni strani.

Seminar bo potekal v angleškem jeziku. Udeležba je brezplačna, število mest je omejeno, obvezne so prijave, ki potekajo na tej povezavi.

Seminar soorganiziramo Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema in Otok, zavod za razvoj kulture in družbe ter Javni zavod Kinodvor.

Strokovni seminar je del evropskega projekta Mladi selektorji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov, ki ga koordinira Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, s podporo programa EU Ustvarjalna Evropa, podprogram MEDIA.

Kinodvor s seminarjem obeležuje tudi petnajsto obletnico mestnega kina. Več o letu praznovanja Kinodvor 100! Mestni kino 15.

Kontakt in več informacij:
Živa Jurančič
Filmska vzgoja in mlada občinstva
Javni zavod Kinodvor
ziva.jurancic@kinodvor.org
01 239 2225

 

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.