Danes je blagajna odprta od 14:45 do 20:30 (odpre se čez 1 uro).
Kinodvor partner v podprtem projektu Cinemini Europe

Kinodvor partner v podprtem projektu Cinemini Europe

Iz Evropske komisije je prišla dobra novica! Projekt Cinemini Europe, pri katerem sodeluje tudi Kinodvor, je dobil podporo MEDIA. Skupaj s partnerji bomo poglobili naše znanje o metodah izobraževanja najmlajših.

Javni zavod Kinodvor je bil v vlogi partnerja uspešen v okviru ene izmed sedmih izbranih mednarodnih pobud, Cinemini Europe, na razpisu EACEA 14/2018 (rok 1. marec 2018). Vodja projekta za filmsko izobraževanje najmlajših generacij filmskih gledalcev je Nizozemski filmski inštitut EYE, projekt pa soustvarjajo še tri priznane partnerske organizacije iz Nemčije, Nizozemske in Avstrije.

Na letošnji razpis za filmsko izobraževanje se je prijavilo 25 prijaviteljev, uspešnih pa je bilo 7 projektov, katerih vodje imajo sedeže na Nizozemskem (2), v Italiji (2), Španiji, Franciji, Veliki Britaniji in na Poljskem. Skupno jim bo Evropska komisija dodelila približno 2 mio EUR.

Osrednji namen projekta Cinemini Europe, ki mu je bilo dodeljenih 251.844 EUR podpore Ustvarjalne Evrope, je razvoj specifičnih programov filmske vzgoje za najmlajše gledalce med 3. in 6. letom starosti. Predšolski otroci so danes namreč močno izpostavljeni filmskim in drugim avdiovizualnim vsebinam, posebnih pedagoških pristopov pa za to starost še ni razvitih.

Pri projektu poleg Kinodvora pod vodstvom EYE Inštituta sodelujejo še Nemški filmski inštitut iz Frankfurta, nizozemski filmski festival za najmlajše Taartrovers ter Avstrijski filmski inštitut z Dunaja:

»Kinodvor je bil povabljen k projektu s strani najuglednejših izvajalcev filmske vzgoje v Evropi – nemškega, nizozemskega in avstrijskega filmskega inštituta. To je enkratna priložnost za poglabljanje znanja in razumevanja najmlajših gledalcev ter tudi za širšo evropsko izmenjavo izkušenj, ki jih imamo na tem področju. V Kinodvoru delamo z vrtci že od samega začetka programa Kinobalon, ravno lansko leto pa smo začeli tudi nov družinski program Prvič v kino. Projekt je priložnost, da obstoječe programe nadgradimo z novim znanjem in obogatimo s filmi iz bogatih zbirk omenjenih inštitutov.« (Petra Slatinšek, vodja programa za mlada občinstva v Kinodvoru)

Projekt Cinemini Europe je zasnovan v treh fazah: razvoj vsebin, testiranje in evalvacija razvitih vsebin, ob zaključku projekta pa bo velikega pomena tudi delitev izkušenj in znanj z drugimi izvajalci programov filmske vzgoje v Evropi. Partnerji projekta bodo tako do oktobra 2020 s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa MEDIA raziskovali in predstavili vrsto filmskih in pedagoških vsebin, s katerimi se lahko filmska umetnost približa najmlajšim gledalcem od 3. do 6. leta starosti. Pripravili bodo skupen raznovrsten izbor kakovostnih filmov za najmlajše, s poudarkom na filmskih klasikah in sodobnem abstraktnem, eksperimentalnem filmu. Programe kratkih filmov bodo pospremili z ustvarjalno igro z instalacijami, pogovori, delavnicami ter učnimi načrti, oziroma pedagoškimi gradivi tako za odrasle kot tudi gradivi neposredno za otroke. K sodelovanju in evalvaciji bodo povabili tako družine in vrtce kot tudi strokovnjake s področij filmske vzgoje in evalvacije programov.

Kinodvor je v letu 2014 že uspešno sodeloval v Evropskem okviru za filmsko vzgojo (European Framework for Film Education), enem izmed devetih izbranih filmsko-vzgojnih projektov na prvem razpisu Ustvarjalne Evrope za razvoj občinstev.

Več informacij:
Rezultati razpisa EACEA 14/2018 bodo kmalu objavljeni na spletni strani EACEA.
Podrobnosti razpisa EACEA 14/2018.

Kinobalon. E-novice.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na Kinobalon e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa Kinobalon.

Aktualno

Hladna vojna Cold War

Paweł Pawlikowski

četrtek, 18. 10. 2018 / 15:45 / Dvorana

Hladna vojna, posvečena režiserjevima staršema in navdihnjena z njuno življenjsko zgodbo, je globoko osebna, z glasbo prežeta zgodba o nemogoči ljubezni v nemogočih časih. Film oskarjevca Pawła Pawlikowskega (Ida) je iz Cannesa odnesel nagrado za najboljšo režijo.

Vsi vejo Todos lo saben

Asghar Farhadi

četrtek, 18. 10. 2018 / 17:45 / Dvorana

Oskarjevec Asghar Farhadi (Ločitev, Trgovski potnik) svojo značilno mešanico psihološkega trilerja in družinske drame s Penélope Cruz in Javierjem Bardemom v glavnih vlogah tokrat umesti v idilo španskega podeželja. Otvoritveni film letošnjega Cannesa.

Bergman: eno leto, eno življenje Bergman - ett år, ett liv

Jane Magnusson

četrtek, 18. 10. 2018 / 19:30 / Mala dvorana

Režiserka Jane Magnusson (Trespassing Bergman) vzame pod drobnogled leto 1957, eno najbolj plodnih v življenju in ustvarjanju Ingmarja Bergmana, ter skozi arhivske posnetke in številne intervjuje z režiserjevimi sodelavci in sopotniki razgali resničnega moža za mitsko podobo filmskega velikana.