Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:00 (za danes zaprto).
Kinodvor – mednarodni primer dobre prakse

Kinodvor – mednarodni primer dobre prakse

Švedski kinematografski mreži na izobraževalnem obisku v ljubljanskem mestnem kinu in mednarodno mreženje.

V tednu praznovanja Kinodvorove 10-letnice smo gostili predstavnike iz Švedske. Kinodvor v mednarodni mreži Europa Cinemas že vse od leta 2010, ko je prejel nagrado Europa Cinemas za najboljši kino za mlada občinstva v združenju, ki danes povezuje več kot 1100 kinematografov v 44 državah po vsem svetu, predstavlja primer odlične prakse. Živahno filmsko-kulturno središče, ki je več kot kino, ima danes številne posnemovalce doma in po svetu, veliko pa se jih odloča za pot v Ljubljano prav zaradi obiska mestnega kina. V prvem tednu oktobra smo tako gostili 14 predstavnikov dveh kinematografskih združenj Folkets Hus och Parker in Folkets Bio, ki povezujeta kinematografe in filmsko distribucijo po vsej Švedski.

Švedski gostje so nam na obisku predstavili kinematograf Fyrisbiografen iz Uppsale, ki si je s svojo metodo fizične in digitalne prenove kina letos prislužil nagrado Europa Cinemas za inovativnost. Da bi se lahko od blizu seznanili s programom in dejavnostmi v promociji in razvoju občinstev, so se gostje v Kinodvoru udeležili skrivne projekcije ob prisotnosti filmske ekipe programa za najstnike Kinotrip, Kinobalonovega programa Prvič v kino, Kinobalonove premiere ter programa Zajtrk pri Kinodvoru. Na 9. Festivalu evropskega in mediteranskega filma v Piranu pa je potekalo strokovno srečanje z izmenjavo primerov dobrih praks skupaj s predstavniki Art kino mreže Slovenije.

Kinodvor je v mednarodnem mreženju dejaven že od prvega leta delovanja mestnega kina. Leta 2009 je tako organiziral prvo mednarodno strokovno srečanje z naslovom Mreže in digitalizacija art kinematografov, kar je spodbudilo revitalizacijo in digitalizacijo kinodvoran v Art kino mreži Slovenije. V Letu kina je Kinodvor gostil mednarodno konferenco z naslovom Mesto kina, ki je prevpraševala prihodnost kinematografov in njihovo vlogo živahnih družbeno-kulturnih središč v mestih. V letih 2014 in 2018 pa je mestni kino organiziral dve mednarodni konferenci o filmski vzgoji, ki sta bili namenjeni tako izobraževanju kulturnih institucij kot tudi vzgojno-izobraževalnih delavcev. Kinodvor od letošnjega poletja sodeluje tudi pri mednarodnem projektu Cinemini Europe. Projekt, ki ga vodi nizozemski filmski inštitut EYE, predstavlja še eno priložnost, da skupaj z uglednimi evropskimi partnerji poglobimo naše znanje o metodah filmskega izobraževanja najmlajših. Kinodvorovo letošnjo mednarodno dejavnost bo na začetku novembra sklenila direktorica Nina Peče Grilc. Na mednarodnem filmskem festivalu v Solunu (Thessaloniki International Film Festival) bo vodila seminar Innovation Day Lab, ki ga v okviru festivala organizira mednarodna kinematografska mreža Europa Cinemas.

Kinodvor: mednarodni primer dobre prakse (sporočilo za javnost, pdf)

Stiki in informacije za novinarje
Aliki Kalagasidu, odnosi z javnostmi
telefon: 01 239 22 14
e-pošta: press@kinodvor.org

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.