Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:10 (za danes zaprto).
Kino na Kolodvorski večen kot ginko

Kino na Kolodvorski večen kot ginko

V prazničnem decembru smo ob posebnih dogodkih za obiskovalke in obiskovalce pripravili darilo z imenom Kinko – Kino na Kolodvorski večen kot ginko, ki vsebuje seme drevesa ginko in navodilo za sajenje.

Ob stoletnici nam srce bije za kino še za nadaljnjih sto in tako vsaj še za tisoč let. Toliko časa namreč lahko raste drevo ginko (Lat.: Ginko biloba), ki je simbol dolgoživosti, trdoživosti in nepremagljivosti. Na svetu je že okoli 200 milijonov let in je zato živi fosil. Simbolizira tudi plodnost, s čimer že zremo v prihodnost, polno filmov in obiskovalcev.

Legenda o Kinku, zavetniku kina

Pred stoletjem, ko je svoja vrata odprl Ljubljanski dvor, najmodernejši, najlepši in največji kinematograf daleč naokoli, je raslo čudovito ginkovo drevo. Šopirilo se je z gostim listjem v barvah pomladi, poletja in jeseni. Pozimi ga je krasilo veličastno vejevje. To drevo je bilo tako mogočno, da so se njegove korenine razrasle po vsem svetu. Legenda pravi, da naj bi osupljiva igra svetlobe, senc in barv, ki se še dandanes vrtinči v zavetju njegove krošnje, skozi korenine pronicala v vse kinodvorane. Zato naj bi bila filmska doživetja še sijajnejša. Lahko bi rekli, da je to čista izmišljotina, ampak živa resnica je, da zdaj na terasi Kinodvora vznikata dva ginka – Kinka, naša zavetnika še za nadaljnjih sto in sto let.

Kako posaditi svojega Kinka

Trdo lupino semena ginko drevesa rahlo napraskajte z brusilnim papirjem. Seme namakajte v vodi 24 ur, nato ga položite na vlažno zemljo za kalitev. Prekrijete ga s tanko plastjo zemlje. Kaljenje poteka pri sobni temperaturi. Po približno 3–4 tednih bo vzklil vaš prvi Kinko.

Fotografije

Podarite kino!

Iščete darilo za vnuke, babice, dedke, taste, snahe, mame, očete, hčere ali sinove? Svojim najbližjim podarite filmsko darilo, pošljemo jim ga pa lahko kar mi. Vsa darila najdete tudi v naši Knjigarnici.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.