Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 05:50).
IFFR 2016 @ Kinodvor

IFFR 2016 @ Kinodvor

Povratna karta na Mednarodni filmski festival Rotterdam v Kinodvoru.

Kinodvor se bo v petek, 29. januarja, spremenil v festivalsko prizorišče Mednarodnega filmskega festivala Rotterdam.

Na ogled bodo trije filmi z letošnjega programa: slovenski film Mama Vlada Škafarja, ki bo svetovno premiero doživel v Rotterdamu, Okus življenja Naomi Kawase, ki bo v Kinodvoru predvajan predpremierno, in tunizijski prvenec Leyle Bouzid Ko odprem oči, ki si ga bodo gledalci ogledali v okviru IFFR Live.

IFFR Live je edinstven dogodek, ki gledalcem širom Evrope ponuja priložnost, da se udeležijo pomembnega mednarodnega filmskega festivala s sedeža svojega najljubšega kinematografa. Kinodvor vam tako hkrati s festivalom v Rotterdamu prinaša evropsko premiero filma Ko odprem oči. Projekciji bo sledil živ prenos pogovora z ustvarjalci. Vprašanja bodo gledalci lahko zastavljali preko Twitterja. Film bo predvajan s slovenskimi podnapisi, pogovor pa bo potekal v angleščini.

IFFR Live se bo – že drugič – odvil v več kot štiridesetih kinematografih po Evropi. V Sloveniji se poleg Kinodvora dogodku pridružujejo tudi drugi kinematografi Art kino mreže. V Mestnem kinu Domžale, izolskem Art kinu Odeon in Mestnem kinu Ptuj si boste tako lahko istočasno ogledali film Ko odprem oči, v soboto, 30. januarja ob 20. uri, pa še evropsko premiero filma Predsodek (Préjudice, Antoine Cuypers, Belgija / Luksemburg / Nizozemska, 2015).

Povratna karta na Mednarodni filmski festival Rotterdam v Kinodvoru znaša 12 € (10 € za člane Kluba Kinodvor, starejše od 60 let, dijake in študente). Vstopnice za IFFR 2016 @ Kinodvor lahko v predprodaji kupite od četrtka, 21. januarja dalje.

IFFR 2016 @ Kinodvor je nastal s podporo Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske v času nizozemskega predsedovanja Svetu EU (od 1. januarja do 30. junija 2016).

Pri nastanku IFFR Live so sodelovali: Fortissimo Films, TrustNordisk, Doc & Film, Les Films du Losange, Bob Film Sweden AB in 45. Rotterdamski mednarodni filmski festival.

IFFR 2016 @ Kinodvor
Spored

ob 15:00: Mama
Vlado Škafar, Slovenija, 2016

Ni skrivnosti za vrati, vsak korak je skrivnost.

Mati samodestruktivno hčer odpelje v zapuščeno italijansko vasico, kjer jo zaklene v hišo sredi ničesar. Vzame ji vse, da bi jo pripeljala nazaj k življenju. Kar se začne kot materina obupana pot za rešitev otroka, postaja vse bolj čudežna duhovna pustolovščina, ki ji povrne globoko občutenje življenja.

Film, ki se navdihuje pri pisanju Marcela Prousta, ni le študija razmerja med materjo in hčerko, temveč predvsem pesem dveh človeških duš.

Film bo svetovno premiero doživel na festivalu v Rotterdamu. Projekciji v Kinodvoru bo prisostvoval avtor.

ob 17:30: Okus življenja An
Naomi Kawase, Japonska, 2015

Stojnico z dorayakijem – palačinkami, polnjenimi s sladkim namazom iz rdečega fižola – obkrožajo češnjeva drevesa. Čemeren prodajalec Sentaro jim ne posveča posebne pozornosti, dokler ga starejša Tokue, ki jo obotavljaje vzame za pomočnico, ne opozori na njihovo listje. Z redno stranko Wakano v obednico vneseta novo življenje.

Tiha, naturalistična zgodba, v kateri režiserka Naomi Kawase gledalčevo pozornost usmerja tudi v lepoto. Ne nazadnje – čemú pa so dobri češnjevi cvetovi, če nikoli ne pogledaš navzgor?

Predpremierno v Sloveniji. Film spomladi prihaja na Kinodvorov redni spored.

ob 19:50: IFFR Live: Ko odprem oči À peine j’ouvre les yeux / As I Open My Eyes
Leyla Bouzid, Francija / Tunizija, 2015

Na predvečer tunizijske jasminove revolucije spremljamo uporniško in neustrašno osemnajstletnico Farah, ki kljubuje želji pretirano skrbne matere, da bi študirala medicino. Zaljubljena v igralca lutnje prepeva politično provokativne pesmi, kakršna je tudi naslovna pesem filma – Ko odprem oči. Farah nekega dne izgine, a zdi se, da gre zgolj za eno njenih običajnih eskapad. Pa je res tako?

Zgodba o uporniški Farah se sicer nanaša na arabsko pomlad, a je hkrati tudi subtilna skica razmerja med materjo in hčerko, ki se iz neprožnosti premika k pripoznanju in potrditvi. Družbeno kritična besedila tunizijskega alternativnega benda poudarjajo zgodbo tega močnega prvenca, umeščenega v mesece pred revolucijo, Farah pa je odločno utelešenje uporniškega duha.

Projekciji bo sledil živ prenos pogovora z ustvarjalci. Vprašanja jim boste lahko zastavljali preko Twitterja. Film bo predvajan s slovenskimi podnapisi, pogovor pa bo potekal v angleščini.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.