Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 04:20, tel: 01 239 22 17).
Glasbeni dokumentarci na Kinodvorišču od 12. do 30. junija 2018

Glasbeni dokumentarci na Kinodvorišču od 12. do 30. junija 2018

Kinodvor začenja sezono poletnih projektov kina na prostem.

Kinodvorišče, letni kino v atriju Slovenskih železnic, odpiramo v torek, 12. junija ob 21.30 s premiero slovenskega filma Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta. Tretji v seriji dokumentarcev o ključnih ploščah, ki so pisale slovensko glasbeno zgodovino, je film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Projekciji bo sledil pogovor s filmsko ekipo: z nami bodo režiser Igor Zupe, scenarist Igor Bašin ter člana skupine Laibach Ivan Novak in Dejan Knez.

Že dva dni pozneje, 14. junija ob 21.30, sledi še ena premiera slovenskega filma, Šum Balkana v režiji Borisa Petkoviča. Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sédel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati sodelavce. Nastal je dokumentarni film ceste, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah. Premierni projekciji bo sledil pogovor s filmsko ekipo, ki ga bo vodil Bojan Jablanovec. Ob tem vas vabimo tudi na projekcijo filma Širom – Pokrajine iz spominov, ki bo na sporedu 14. junija ob 19.30 v Dvorani.

19. junija premierno predstavljamo dokumentarec Grace Jones (Grace Jones: Bloodlight and Bami) režiserke Sophie Fiennes (Perverznežev filmski vodnik, Perverznežev vodnik po ideologiji). Ponosni in veseli smo, da se nam bo režiserka pridružila na premieri! Film ceste, ki ga je snemala več let, preplete pevkine edinstvene odrske stvaritve z intimnimi posnetki z njene rodne Jamajke ter nam pokaže Grace Jones, kakršne še nismo videli.

28. junija na spored prihaja dokumentarni film Whitney Houston (Whitney: Can I Be Me). Intimni, neuradni portret legendarne superzvezdnice Whitney Houston, ki ga je lani režiral eden najbolj samosvojih dokumentaristov, Nick Broomfield (Kurt & Courtney, Biggie and Tupac), bomo premierno prikazali v Dvorani, 29. junija pa bo na ogled na Kinodvorišču.

Filmi so na Kinodvorišču predvajani v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Projekcije se vsak dan začnejo ob 21.30. Vhod na Kinodvorišče je skozi Dvorano Kinodvora, v primeru dežja pa je projekcija ob isti uri v Dvorani.
Partner Kinodvorišča so Slovenske železnice. 

V Kinodvoru bomo projekte kina na prostem nadaljevali do konca poletja. Od 5. do 28. julija bo v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom potekal tradicionalni Film pod zvezdami. Spored bomo objavili 13. junija, ko se bo začela tudi predprodaja vstopnic. Med 27. in 30. avgustom bomo filmske klasike že petič pripeljali na Letni kino na Kongresnem trgu. V znamenju Kinodvorove 10. obletnice ga letos podaljšujemo za dodaten, četrti večer, tako da bodo na ogled kar štiri brezčasne filmske klasike.

Prenavljamo
Obveščamo vas, da bo julija naša Dvorana zaprta zaradi prenove. Vse dokumentarce s Kinodvorišča si bo mogoče v juliju ogledati v Mali dvorani.

Sporočilo za javnost: Kinodvorišče 2018 (pdf)

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.