Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:30 (za danes zaprto).
od 14. junija 2018

Šum Balkana Šum Balkana

Boris Petkovič / Slovenija / 2017 / 75 min / makedonščina, slovenščina, srbščina, albanščina

Dokumentarni film ceste, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah.

režija Boris Petkovič, scenarij Boris Petkovič, Tomaž Grom, fotografija Lea Aymard, montaža Boris Petkovič, glasba Tomaž Grom, zvok Mirella Habr, Aleš Emlyn Smolej, Julij Zornik, produkcija Boris Petkovič, Mirella Habr (Zavod Kineki), koprodukcija Tom Gomizelj (Društvo Katapult), nastopajo Tomaž Grom, Miroslav Matić, Nevaip Saliu, Dario Krmpotić, Edison Shukriu, Gentian Ymeri, Daniel Marinič, Šaban Karajić, Nermin Frljanović, distribucija Zavod Kineki

festivali, nagrade DOKUDOC, Maribor. FSF, Portorož. Slobodna zona, Beograd.

Uradna stran

Fotografije

zgodba
Kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki? Kako to zveni? Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sédel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati sodelavce. To je dokumentarni film ceste, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah.

iz prve roke
»To je film nenehnega iskanja, ki se napaja v nesporazumu kot najbolj kreativnem momentu komunikacije. Šum je tu del celotnega koncepta filma – šumi v dialogu, v kameri, v montaži, daleč od tega, kar koncipiramo kot nek ‘popeglan’ film 21. stoletja, ampak si preprosto v formi dovoli iti nekam, kjer mrgoli napak, tresenj, ki jih v letu 2017 običajno zbrišejo takoj, ko nastanejo. Mi pa ta šum puščamo kot neko osnovno vodilo, film v celem šumi.«
– Boris Petkovič

kritike
»Film Šum Balkana omenjenim zagatam skozi zvok, monologe in ulični kaos spretno dodaja nemi komentar, ki omenjenih splošnih tem ne vsiljuje, pač pa prej omogoča pogled mimo njih. Glasba ni univerzalni jezik tam, kjer v naivni podobi seže čez meje, pač pa prej tam, kjer vzpostavljenim identitetam spodleti – tako, kot večkrat spodletijo Gromova iskanja določenih lokacij ali poskusi komunikacije med lokalnimi govoricami. Tam namreč šele nastane prostor za iznajdljivost in kreativnost, ki se glede na končni rezultat kažeta le kot nekakšen neželeni stranski produkt. Moč tega filma je, da se izmakne tako naivnim predstavam njegovega glavnega protagonista kot romantičnemu slikanju večinoma revnih glasbenikov, ki so v filmu predstavljeni skozi lastne pripovedi v šumu domačega okolja.«
– Aleš Rojc, Dnevnik

»Tomaž Grom, ki kontrabas in improvizacijo vrti kot kolt, je videti kot Yul Brynner (z lasmi), ko po Balkanu – po divjem vzhodu, od Maribora do Prištine, od Zagreba do Skopja, od Tuzle do Tirane – brez garmina nabira svoje »veličastne«, ulične godce (goslače, bobnarje, harmonikarje, klarinetiste ipd.), ki potem pričarajo ultimativni balkanski šum, v katerem – na koncertu v CD-ju, ki potrdi, da ni nič inspirativnejšega od dobrega šuma – konvergirajo povojna deklasiranost, brezposelnost, izgubljena odprtost, čas migracij, militarizacija mej, podcenjevanje življenja, precenjevanje smrti, jugonostalgija in Titov pogreb.« ZA
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

petek, 15. 06. 2018

Premiera filma Šum Balkana in glasba na vsakem koraku

Na Kinodvorišču smo premierno prikazali dokumentarec Šum Balkana. Pridružila se nam je filmska ekipa in glasbeniki, ki so nastopili tudi v filmu. Bil je lep in sproščen glasbeno-filmski večer.

sreda, 23. 05. 2018

Kinotrip priporoča: glasbeni dokumentarci na Kinodvorišču

Ko v zraku na rahlo že dišijo počitnice, se v Kinodvoru odpre najbolj skrit kino v mestu – Kinodvorišče. Letošnji program prinaša dokumentarne glasbene zgodbe vseh ritmov. Do 30. junija!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

FeKK MIX + Kratki rezi FeKK MIX + Kratki rezi

razno

ponedeljek, 19. 08. 2019 / 20:30 / Dvorana

Festivalsko otvoritev bo zaznamoval program izbranih filmov iz različnih festivalskih sekcij, ki ga bo zaokrožila premiera omnibusa Kratki rezi.

Slon kolesari po svetu Slon kolesari po svetu

razno

torek, 20. 08. 2019 / 10:00 / Dvorana

Sedem likovno raznolikih animiranih filmov z nežno pripovedjo. Tudi za najmlajše, ki gredo prvič v kino.

FeKK VR kino: Točka pobega

torek, 20. 08. 2019

Nocoj si bomo pred otvoritvijo ogledali razstavo obetavne umetnice Carlotte Carlsen. Medtem ko se dve punci norčujeta iz njenega dela, pomemben kupec Karl-Heinz Sutheheim nepotrpežljivo čaka – le zakaj umetnica zamuja? Zataknila se je doma, ker se je nenapovedano pojavil njen bivši fant Raul. Njun prepir doseže vrhunec, ko v zakotni ulici dva roparja, ki bežita pred policijo, v Carlottinem oknu vidita vstopnico za svobodo.