Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 12:05).
Filmska vzgoja povezuje regijo

Filmska vzgoja povezuje regijo

V torek in sredo, 26. in 27. januarja 2021, je potekal spletni regionalni seminar filmske vzgoje v jugovzhodni regiji Koraki k razvoju filmske vzgoje, na katerem je več kot sto predstavnikov ključnih institucij v širši regiji iskalo načine ohranjanja kakovosti in zagotavljanja dostopnosti filmske vzgoje – tudi v luči posledic, ki jih s seboj prinaša epidemija.

Filmska vzgoja ima pomembno vlogo v razvoju otrok in mladih, saj film sodi med kulturno-umetnostne zvrsti, po katerih najraje in najpogosteje posegajo.

Dvodnevnega seminarja se je udeležilo več kot sto predstavnikov ključnih institucij za razvoj filmske vzgoje – kinematografi, distributerji, filmska in kulturna združenja, nacionalne agencije in ministrstva, izobraževalne ustanove ter samostojni izvajalci filmske vzgoje.

Seminar se je osredotočal na iskanje pogojev in modelov, ki zagotavljajo kakovost, trajnost in široko dostopnost filmske vzgoje, s primeri pa so se predstavile tudi organizacije, ki jim je z inovativnimi pristopi uspelo ohraniti nadaljevanje programov v času zaprtja oziroma omejenega delovanja kinematografov in drugih kulturnih ter izobraževalnih institucij.

Korake k zagotavljanju kakovosti in dostopnosti filmske vzgoje so predstavili Darko Bašeski, direktor Festivala mladinskega filma Giffoni (Makedonija), Eroll Bilibani vodja izobraževalnega programa DokuLab pri mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DokuFest (Kosovo), Ivana Alpeza, vodja filmsko-vzgojnega programa Sedmi kontinent (Hrvaška), in Barbara Kelbl, vodja Kinodvorovega šolskega programa. O trajnostnih modelih in oblikovanju dolgoročnih strategij so spregovorile Sanja Jovanović, vodja programskih politik in načrtovanja pri Filmskem centru Črne gore, Živa Jurančič, vodja Kinodvorovega programa mladih občinstev, ter Charlotte Giese, svetovalka na Danskem filmskem inštitutu. Pomen dolgoročnih strategij za področje filmske vzgoje je predstavila Edita Bilaver Galinec, poslovna svetovalka in soustanoviteljica neprofitne organizacije Djeca susreću umjetnost. Ian Wall, direktor izobraževanja pri Film Space (Velika Britanija), pa je na primeru spletnega usposabljanja Film Education – A User’s Guide opozoril na nove priložnosti za mednarodno izobraževanje izvajalcev filmske vzgoje.

Analiza posameznih primerov in širšega okolja je pokazala, da imamo v regiji primere izjemno kakovostnih programov filmske vzgoje, dobro strokovno znanje in partnerske povezave med različnimi sektorji. Ti potenciali pa se zaradi pomanjkanja nacionalnih strategij in stabilnih virov financiranja le s težavo razvijejo v dolgotrajne modele z nacionalnim ali celo širšim regijskim dosegom. Velik izziv predstavlja tudi dostopnost kakovostnih filmskih naslovov, saj je epidemija poleg filmske produkcije prizadela tudi filmsko distribucijo.

Seminar je odprl vprašanje, kakšne so prednosti in slabosti uporabe različnih spletnih platform, kamor so številne organizacije prenesle svoje vsebine v času epidemije. Udeleženci seminarja so se strinjali, da te ne morejo nadomestiti celovite filmske izkušnje v temi kinematografa, lahko pa pomembno prispevajo k širšemu dosegu vsebin ter večji vključenosti otrok in mladih. Posebej je bila poudarjena tudi potreba po študijah in raziskavah spreminjajočih se trendov in gledalskih navad.

Prihodnost filmske vzgoje v regiji bo tako zaznamovana predvsem z iskanjem inovativnih pristopov, ki bodo krepili povezave med filmom, kinom in mladim občinstvom ter zagotavljali stabilen razvoj področja znotraj držav in širše regije.

Seminar je del projekta Evropske unije Film Education: from Framework to Impact, ki ga vodi Britanski filmski inštitut s partnerji: Danski filmski inštitut, Vision Kino in Francoska kinoteka. Projekt podpira program Ustvarjalna Evropa – MEDIA. Nosilca izvedbe seminarja sta Slovenski filmski center in Kinodvor.

Več informacij:
Živa Jurančič
Filmska vzgoja in mlada občinstva
Javni zavod Kinodvor
Kolodvorska 13, 1000 Ljubljana
M: +386 30 614 243
@: ziva.jurancic@kinodvor.org

Sporočilo za javnost: Koraki k razvoju filmske vzgoje (pdf)

Fotografije

Filmska vzgoja povezuje regijo

ponedeljek, 21. 12. 2020

Koraki k razvoju filmske vzgoje

Spletni regionalni seminar filmske vzgoje v Jugovzhodni Evropi se je odvil 26. in 27. januar 2021. Preberite poročilo s seminarja, sporočilo za javnost in si oglejte posnetke jutranjih predstavitev z diskusijo.

Kinobalon. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa Kinobalon.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.