Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 09:47).
V Kinobalonu od 3. decembra 2023

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač / Češka, Madžarska, Slovaška / 2023 / 82 min / sinhronizirano / 7+

Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

režija Filip Pošivač, scenarij Jana Šrámková, fotografija Denisa Buranová, montaža Marek Kráľovský, glasba Ádám Balázs, zvok Péter Benjámin Lukács, producenta Jakub Viktorín, Pavla Janoušková Kubečková, glasovi v slovenski sinhronizaciji Teja Bitenc, Maja Kunšič, Uroš Smolej, Vesna Pernarčič, Gašper Malnar, Primož Pirnat, Maša Derganc, Asja Kahrimanovič, Lena Hribar Škrlec, Nataša Burger, Iztok Lužar, Lea Cok, produkcija sinhronizacije v slovenščino Zavod Sonolab, 2023 , režija sinhronizacije Sašo Kalan, distribucija Demiurg, distribucija Demiurg

festivali, nagrade Annecy IFF 2023 (posebna nagrada žirije), Zlin CFF 2023, Pulj IFF 2023, Giffoni CFF 2023 (nagrada), Fantoche IFF Baden 2023, Cinedu CFF Nove mesto nad Vahom 2023, Cinemagic Belfast 2023, Schlingel CFF Chemnitz 2023 (nagrada), Lucas SBB Frankfurt 2023, Cinekid Amsterdam 2023

IMDb

Fotografije

zgodba
Deček Toni ima posebno lastnost, s katero se je rodil – žari. Dneve preživlja doma, saj ga preveč zaščitniška starša ne pustita ven, da bi ga ubranila pred svetom. Skrit v svoji sobi sanja o prijateljstvu. Pred božičem pa se v njihovo hišo priseli nenavadno dekle po imenu Staša. Njena mama je pravo nasprotje Tonijevih staršev. Kot balerina v zatonu svoje slave se za hčerko komajda zmeni, vse v povezavi z njo ji je odveč. Tonijev bujen domišljijski svet in Stašina odločna neustrašnost se povežeta v iskrenem prijateljstvu. Skupaj se podata na pustolovsko iskanje izvora skrivnostnih pasov teme, ki se občasno priplazijo v hišo in iz nje srkajo svetlobo. 

Lutkovni film, posnet v tehniki stop animacije, nadaljuje očarljivo tradicijo češke šole animacije, ki mračnost prepleta z lučjo, pustolovščino pa z diskretnim humorjem. 

o avtorju
Filip Pošivač je diplomiral iz animacije na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi. Leta 2015 je zaključil kratki film Az po usi v mechu (Deep in Moss), ki je postal festivalska uspešnica, iz nje pa je leto kasneje ustvaril še spletno serijo Zive z mechu (Live from the Moss). Njegov kratki film Pres palubu! (Overboard!) je imel premiero na festivalu Cinekid v Amsterdamu, ki slovi po izjemnem programu za otroke in mlade, prvi celovečerec Toni, Staša in čarobna luč pa izhaja iz njegovega prvega kratkega filma o svetlečem Toniju O Tondovi, který svítil (2011).

iz prve roke
»Za svoj prvi celovečerec sem izbral tehniko stop animacije. Vse lutke smo posneli sličico za sličico, kar je vedno prava dogodivščina! Animacija je zame že od nekdaj čarobna. Kot otrok sem gledal stare animirane filme legendarnega češkoslovaškega avtorja in vizualnega umetnika Jiříja Trnke. Menim, da imajo lutke čarobno moč – ko se premaknejo, se oči zasvetijo tako otroku kot odraslemu gledalcu. Preprosto te začarajo! In animacija jim vdihne življenje. Lutke in scenografija, ki jih obdaja, so ustvarjene iz običajnih materialov, takšnih, ki so povsod okoli nas. Ko jih vidimo v filmu, v nas vzbudijo intimni občutek, da se zgodbe lahko dotaknemo.«
– Filip Pošivač

kritike
»Film Toni, Staša in čarobna luč je resda v prvi vrsti namenjen otroškemu občinstvu, z družinsko identiteto pa lovi ravnotežje med slapstick humorjem in subtilnejšimi duhovitostmi in vizualnimi igrami, s čimer zabava tudi odrasle. Film odpira tudi širšo družbeno temo, primerno za naše polarizirane čase, saj slavi edinstvene identitete otrok in poudarja njihovo sprejemanje samih sebe. Ne le da otroke spodbuja, da se postavijo zase in pokažejo pogum, temveč hkrati spodbuja tudi odprt dialog s starši in se pri tem izogne nedomiselni poučni moralki.«
– Martin Kudláč, Cineuropa

petek, 08. 03. 2024

Krotilci svetlobe na festivalu Bobri

V soboto, 30. marca, bomo po ogledu filma Toni, Staša in čarobna luč ustvarili barvito kinematografsko doživetje in raziskovali, kako nanj vplivajo svetloba, sence in barve.

nedelja, 10. 12. 2023

Kinobalon na obisku v Pediatrični kliniki

19. decembra smo otrokom in mladim, ki se zdravijo v ljubljanski Pediatrični kliniki in Rehabilitacijskem inštitutu Soča, skupaj s partnerji podarili praznični filmski dan.

sreda, 06. 12. 2023

Pogovor z režiserjem Filipom Pošivačem

Vabljeni k ogledu pogovora z režiserjem na premieri filma Toni, Staša in čarobna luč.

Krotilci svetlobe

Ustvarimo barvito kinematografsko doživetje in raziskujmo, kako nanj vplivajo svetloba, sence in barve. Delavnica za šolske in vrtčevske skupine ob filmu Toni, Staša in čarobna luč ali programu Škatla z barvami.

ponedeljek, 20. 11. 2023

Toni, Staša in čarobna luč premierno na Animateki

3. decembra ob 15. uri premiera v prisotnosti avtorja filma Filipa Pošivača.

četrtek, 16. 11. 2023

Družinski program Slon na 20. Animateki

Program animiranih filmov za družine na 20. mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

četrtek, 25. 04. 2024 / 15:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 25. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

četrtek, 25. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.