Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík / Slovaška, Avstrija, Češka / 2018 / 113 min / slovaščina

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

režija Martin Šulík, scenarij Martin Šulík, Marek Leščák, fotografija Martin Štrba, glasba Vladimír Godár, montaža Olga Kaufmanová, igrajo Peter Simonišek (Georg Graubner), Jiři Menzel (Ali Ungár), Zuzana Mauréry (Edita), Anna Rakovska (Truda), Eva Kramerová (Berta)

festivali, nagrade Berlinale 2018, Karlovi Vari 2018, Jeruzalem 2018

Osemdesetletni prevajalec Ali Ungár naleti na knjigo nekdanjega oficirja SS. V enem od poglavij prepozna opis usmrtitve svojih staršev, zato pograbi pištolo in se odpravi na Dunaj, da bi se človeku maščeval. Tam najde le oficirjevega sina, sedemdesetletnega alkoholika Georga, ki se je svojemu očetu že zdavnaj odpovedal. Moška se skupaj odpravita na potovanje po Slovaškem – ter s tem odkrivanje bremena njunih staršev, ki skozi zgodovino njunih družin in dežel še vedno teži tudi njiju.

»Potovali smo po obsežnem predelu osrednje Slovaške in brez težav naleteli na ljudi, ki bi z veseljem koga poslali v plinsko celico ali postrelili celotno etnično manjšino. /…/ Številnih Slovakov preteklost ne zanima, trpijo zaradi sodobnih družbenih problemov. Ne zavedajo se več konteksta, ne da bi trenili z očesom, so sposobni sprejeti katero koli politično demagogijo, ki manipulira z zgodovinskimi dejstvi in ponuja radikalne rešitve. Podobno kot smo mi, lika na poti srečata različne ljudi, ki predstavljajo številne poglede na našo preteklost in skupaj ustvarjajo sliko sveta, v katerem živijo, njegovih vrednot.« (Martin Šulík)

Martin Šulík
Rojen leta 1962 v Žilini na Slovaškem. Študiral je na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Njegov najuspešnejši film, Záhrada, so v petih različnih kategorijah nagradili s češkim levom. Deloval je tudi kot scenarist ter se posvečal dokumentarim in televizijskim produkcijam. Leta 2005 se je s komedijo Sluneční stát aneb hrdinové dělnické třídy vrnil k celovečernim filmom.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Stan in Olio Stan & Ollie

Jon S. Baird

petek, 26. 04. 2019 / 16:30 / Dvorana

Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

Putinove priče Svideteli Putina

Vitalij Manskij

petek, 26. 04. 2019 / 17:30 / Mala dvorana

Manskij, ukrajinski režiser, ki zadnja leta živi v prostovoljnem izgnanstvu v Latviji, je imel ob političnem vzponu Vladimirja Putina kot dokumentarist ruske državne televizije prost dostop do novega vladarja ruskega imperija.

12. mož Den 12. mann

Harald Zwart

petek, 26. 04. 2019 / 18:30 / Dvorana

12. mož pripoveduje napeto epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.