Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:09, tel: 01 239 22 17).

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík / Slovaška, Avstrija, Češka / 2018 / 113 min / slovaščina

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

režija Martin Šulík, scenarij Martin Šulík, Marek Leščák, fotografija Martin Štrba, glasba Vladimír Godár, montaža Olga Kaufmanová, igrajo Peter Simonišek (Georg Graubner), Jiři Menzel (Ali Ungár), Zuzana Mauréry (Edita), Anna Rakovska (Truda), Eva Kramerová (Berta)

festivali, nagrade Berlinale 2018, Karlovi Vari 2018, Jeruzalem 2018

Osemdesetletni prevajalec Ali Ungár naleti na knjigo nekdanjega oficirja SS. V enem od poglavij prepozna opis usmrtitve svojih staršev, zato pograbi pištolo in se odpravi na Dunaj, da bi se človeku maščeval. Tam najde le oficirjevega sina, sedemdesetletnega alkoholika Georga, ki se je svojemu očetu že zdavnaj odpovedal. Moška se skupaj odpravita na potovanje po Slovaškem – ter s tem odkrivanje bremena njunih staršev, ki skozi zgodovino njunih družin in dežel še vedno teži tudi njiju.

»Potovali smo po obsežnem predelu osrednje Slovaške in brez težav naleteli na ljudi, ki bi z veseljem koga poslali v plinsko celico ali postrelili celotno etnično manjšino. /…/ Številnih Slovakov preteklost ne zanima, trpijo zaradi sodobnih družbenih problemov. Ne zavedajo se več konteksta, ne da bi trenili z očesom, so sposobni sprejeti katero koli politično demagogijo, ki manipulira z zgodovinskimi dejstvi in ponuja radikalne rešitve. Podobno kot smo mi, lika na poti srečata različne ljudi, ki predstavljajo številne poglede na našo preteklost in skupaj ustvarjajo sliko sveta, v katerem živijo, njegovih vrednot.« (Martin Šulík)

Martin Šulík
Rojen leta 1962 v Žilini na Slovaškem. Študiral je na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Njegov najuspešnejši film, Záhrada, so v petih različnih kategorijah nagradili s češkim levom. Deloval je tudi kot scenarist ter se posvečal dokumentarim in televizijskim produkcijam. Leta 2005 se je s komedijo Sluneční stát aneb hrdinové dělnické třídy vrnil k celovečernim filmom.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.