Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan / Turčija, Švedska, Nemčija, Francija / 2023 / 197 min / turščina

Incident na javni šoli v Anatoliji na kocko postavi učiteljeve sanje o pobegu iz provincialnega turškega okolja.

igrajo Deniz Celiloglu (Samet), Merve Dizdar (Nuray), Musab Ekici (Kenan), Ece Bagci (Sevim), Erdem Senocak (Tolga), Yüksel Aksu (Vahit), Münir Can Cindoruk (Feyyaz), Onur Berk Arslanoglu (Bekir), Yildirim Gücük (Milli Egitim Müdürü), Cengiz Bozkurt (Nail), Emrah Özdemir (narednik), Elif Ürse (Saime), Elit Andaç Çam (Firdevs), Nalan Kuruçim (Kevser)

festivali, nagrade Cannes 2023 (najboljša igralka), Karlovi Vari 2023

Samet že četrto leto uči na javni šoli v oddaljeni regiji Turčije. V tem nezanimivem podeželskem okolju ga vse odkrito dolgočasi, zato sanja, da bo nekoč delal v Carigradu. Sametova najljubša učenka je 14-letna Sevim, s katero se včasih zaplete v zapeljiv pogovor ali celo položi roko okoli njenih ramen. Potem pa učiteljski zbor odkrije ljubezensko pismo, ki ga je Sevim naslovila na Sameta, in učitelj se znajde v težavah. Ko se že zdi, da so se njegove sanje o življenju v prestolnici dokončno sesule v prah, mu nova obzorja odpre učiteljska kolegica Nuray.

»K oblikovanju pripovedi skozi izkušnjo učitelja umetnosti med obveznim službovanjem v turški Vzhodni Anatoliji me je spodbudila predvsem misel, da bi tema lahko porodila bogat razpon okoliščin in dogodkov ter s tem prostor za razpravo o osnovnih konceptih, s katerimi se v naši državi nenehno spoprijemamo, temeljnimi dihotomijami, kot sta dobro proti zlu in individualizem proti kolektivizmu.« (Nuri Bilge Ceylan)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

nedelja, 10. 12. 2023 / 13:45 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«